Naturskyddsföreningen i Säffle uppmärksammade den biologiska mångfaldens dag genom att utforska vilka insekter som lever i vattnet vid Byälvens strandkant.
22 maj var det den biologiska mångfaldens dag och det firades på olika sätt runt om i landet. I Säffle bjöd Naturskyddsföreningen in till en träff där man tillsammans upptäckte vilka smådjur som lever sitt liv i älvens grunda vatten.
Efter en samling utanför Medborgarhuset där håvar delades ut tog man sällskap till den lilla ön Rolfserudsholmen som ligger ett stenkast bort. Där lät deltagarna håvarna svepa längs med botten och i det som för ett otränat öga först såg ut att bara vara sump och gammal vass kunde man strax se att det myllrade av liv. Det simmade bland annat runt små skalbaggar, knott- och mygglarver samt olika slags sländlarver.
Biologen Sara Lindh var på plats och hjälpte till med artbestämningen.
– Nattsländlarverna bygger bon som de gömmer sig i, berättade hon.
I den vita plastburken kröp en “pinne” runt och tittade man noga kunde man se hur sländlarvens huvud tittade fram från det skal som den byggt.
Det rådde stor koncentration när såväl vuxna som barn spejade ner i hinkar och burkar för att upptäcka om man lyckats fånga något litet kryp.
Det blev en trevlig och lärorik utflykt på den härligt grönskande Rolfserudsholmen.