Hoppa till huvudinnehållet

"Värdskapet kommer alltid i första hand"

Publicerad:
Reporter Marina Drake
Marina Drake
marina.drake@saffletidningen.se

Ett jätteprojekt är i hamn, både bokstavligt och bildligt. I fredags invigdes nya Restaurang Ekenäs på Ekenäs gästhamn och camping. Entreprenören Royne Karlsson var stolt och rörd under den festliga premiären.

– Mottagandet och all hjälp jag har fått – jag trodde inte att sånt existerade längre.

Det var i januari som en enig kommunstyrelse beslöt att Royne Karlsson skulle bli entreprenör för den nya restaurangen på Ekenäs. Royne, som bland annat drivit Roynes Sjömagasin i Gustavsfors där han bor, ska hyra restaurangen, gästhamnen och campingen i två år, med möjlighet till förlängning.

Ett antal deltagare i invigningsceremonin fick tillsammans bygga restaurangens namn på skylten som kommer att välkomna besökarna.
Ett antal deltagare i invigningsceremonin fick tillsammans bygga restaurangens namn på skylten som kommer att välkomna besökarna. Foto: Marina Johansson
Färdigt. I fredags invigdes Restaurang Ekenäs – för sommaren och för första gången i Royne Karlssons regi.
Färdigt. I fredags invigdes Restaurang Ekenäs – för sommaren och för första gången i Royne Karlssons regi. Foto: Marina Johansson

Första spadtaget till den nya restaurangen togs i september, och sedan dess har hela processen gått i ett rasande tempo. Det till alla inblandades glädje.

– I vinter har vi varit mer pragmatiska än byråkratiska. Jag är väldigt glad att det blev så bra, med en väldigt smakfull restaurang. Jag vill tacka alla som har varit involverade i bygget, sa kommunstyrelsens ordförande Dag Rogne i sitt invigningstal.

Dag Rogne var invigningstalare och hänvisade till en strof av Tomas Tranströmer. "Du blir aldrig färdig – och det är som det ska. Så är hela livet, och så är företagande.“
Dag Rogne var invigningstalare och hänvisade till en strof av Tomas Tranströmer. "Du blir aldrig färdig – och det är som det ska. Så är hela livet, och så är företagande.“ Foto: Marina Johansson

Ekenäs har en särskild plats i Royne Karlssons hjärta sedan många år, då han tillbringade mycket tid där på lediga dagar med familjen när barnen var små. Att nu få vara spindeln i nätet där sluter cirkeln på ett alldeles särskilt fint sätt. Och den nya restaurangen är efterlängtad av många.

– Det här är viktigt för bygden, för båtturismen, för hela kommunen och även Sverige och hela världen tror jag faktiskt, sa Dag Rogne.

Emelie Castana är restaurangchef och har ett tätt samarbete med entreprenören Royne Karlsson. "Det är klart att det är lite nervöst, men också fantastiskt. Det är jätteroligt att äntligen kunna välkomna besökarna hit."
Emelie Castana är restaurangchef och har ett tätt samarbete med entreprenören Royne Karlsson. "Det är klart att det är lite nervöst, men också fantastiskt. Det är jätteroligt att äntligen kunna välkomna besökarna hit." Foto: Marina Johansson

Matti Sairo, som representerade Svenska Kryssarklubben i Vänerkretsen, höll med.

– Ekenäs gästhamn är en pärla som inte finns på många andra ställen. Det känns väldigt bra för föreningen att vi kan fortsätta vara här.

Den nya restaurangen får både ett fint ljusinsläpp och en vacker utsikt mot sjön tack vare glasväggarna.
Den nya restaurangen får både ett fint ljusinsläpp och en vacker utsikt mot sjön tack vare glasväggarna. Foto: Marina Johansson

Royne Karlsson – som dessutom firade födelsedag på invigningsdagen – var rörd över alla gratulationer och all entusiasm från besökarna, som representerade bland annat kommunen, företag och föreningar. Många ville överräcka blommor, hålla tal och uttrycka sin uppskattning innan det bjöds på smakprover från det nya köket.

– Man kan undra varför man väljer att hoppa på ett sånt här projekt. Men mottagandet och all hjälp jag har fått – jag trodde inte att sånt existerade längre, säger Royne.

Det var en glad och rörd entreprenör som välkomnade gästerna till invigningen.
Det var en glad och rörd entreprenör som välkomnade gästerna till invigningen. Foto: Marina Johansson

Restaurangen kommer under sommaren att erbjuda räkfrossa på onsdagar och grillbuffé på lördagar. Roynes ambition är att såväl stammisen som lokalbon, långväga campinggäster och spontanbesökare ska känna att stället är för dem, vilket kommer att avspeglas i meny, aktiviteter och service.

– Oavsett vilken verksamhet man driver kommer värdskapet kommer alltid i första hand, och bra värdskap kommer alltid tillbaka till en. Jag bara älskar att träffa och prata med folk, och för första gången i mitt liv kan jag säga att jag faktiskt inte har några premiärnerver. Det känns bara fantastiskt roligt.

Bengt Buskas orkester underhöll till maten.
Bengt Buskas orkester underhöll till maten. Foto: Marina Johansson
Köket bjöd på en buffé av smakprover, som fisksoppa, snittar och korv.
Köket bjöd på en buffé av smakprover, som fisksoppa, snittar och korv. Foto: Marina Johansson
Fyra ungdomar från Näset har fått jobb på restaurangen.
Fyra ungdomar från Näset har fått jobb på restaurangen. Foto: Marina Johansson
Representanter från kommunen, politiker, företagare, föreningar och "vanliga" Ekenäs-älskare – många ville vara med på premiärdagen.
Representanter från kommunen, politiker, företagare, föreningar och "vanliga" Ekenäs-älskare – många ville vara med på premiärdagen. Foto: Marina Johansson

Artikeltaggar

Dag RogneEkenäsEkenäs gästhamnNyheterRoyne KarlssonVärmlandsnäs

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.