Hoppa till huvudinnehållet

Fjädrar efter glas i vattentornet

Publicerad:
Konstnären Gunilla Bandolins utställning Flyttfåglar hade vernissage i gamla vattentornet.
Konstnären Gunilla Bandolins utställning Flyttfåglar hade vernissage i gamla vattentornet. Foto: Claes Österman

Först var det glas. Nu är det fjädrar. I lördags var det vernissage för Gunilla Bandolins installation Flyttfåglar i gamla vattentornet där närmare 3000 fågelfjädrar svävar i luften och får oss att tänka både på duvorna som fått lämna tornet men också de mänskliga flyttfåglar som tvingas sprida sig över hela världen.

När det gamla vattentornet blev konsthall fick duvorna lämna tornet efter att ha haft det tomma tornet som boplats i 50 år. Gunilla Bandolins utställning är en hyllning till de gamla bosättarna som tvingats ge sig ut i världen för att hitta nya hem när nya bosättare tagit över.

– Berättelsen om duvorna i tornet väckte en idé hos mig. Men när jag började jobba i tornet och besökte Ungdomens Hus mötte jag en annan sorts flyttfågel, unga människor som tvingats fly hit från andra länder. Verksamheten jag såg i huset gjorde mig väldigt rörd och har påverkat mitt arbete i tornet. Ordet flyttfåglar fick med ens dubbel innebörd, förklarar Gunilla Bandolin.

Tusentals fjädrar bildar ett stort vävande moln.
Tusentals fjädrar bildar ett stort vävande moln. Foto: Claes Österman

Verket i vattentornet kan närmast jämföras med en stor flock med fåglar, illustrerade av tusentals små, lätta, vita fjärdar.

– Jag har inte räknat men det kan röra sig om närmare 3000 fjädrar som jag handknutit i de linor som vi med ganska stor möda har fäst i en ställning upp i tornet. Jag var lite osäker på hur det skulle fungera om det exempelvis blev korsdrag eller trasslade till sig men det blev precis som jag hade hoppats och ljuset från både strålkastare och fönstergluggar skapar en nästan sakral stämning i tornet, säger Gunilla Bandolin.

Utställningen gjorde starkt intryck på besökarna vid vernissagen.
Utställningen gjorde starkt intryck på besökarna vid vernissagen. Foto: Claes Österman

Hon har som konstnär jobbat med många olika material, till och med fågelfjädrar.

– Jag gjorde dräkten till vildvittran, som många kanske minns från filmen Ronja Rövardotter, och då väcktes mitt intresse för fjädrar. Min idé var att skapa två stora moln av fjädrar som ska sväva i tornet, berättar hon.

Vad är det för fjädrar?

– Ruggfjädrar. Självklart har ingen fågel behövt lida. När fjädrarna som jag hade beställt kom på posten låg de i ett litet paket och det är ganska spännande att innehållet i ett så litet paket kan förvandlas till något så omfångsrikt.

Hon berättar att det varit spännande att arbeta med en installation i en så unik lokal som det gamla vattentornet.

– Jag är jätteglad att jag fick den här möjligheten, säger hon.

Bodil Hedberg, som är konstnärlig ledare för bland annat gamla vattentornet, berömmer Säffle kommun för den satsning som görs på kultur i allmänhet och vattentornet i synnerhet.

– Vi behöver berättelser och symboler och de möjligheter att mötas som man får genom kulturen, sa hon vid invigningen.

Dag Rogne invigde utställningen i vattentornet.- Till höger Säffles konstnärlige ledare Bodil Hedberg.
Dag Rogne invigde utställningen i vattentornet.- Till höger Säffles konstnärlige ledare Bodil Hedberg. Foto: Claes Österman

Kommunalrådet Dag Rogne (C) invigde utställningen:

– Vi ska vara stolta över den kultursatsning vi gör i Säffle och greppet att göra en unik konstlokal av det som 1914 byggdes som ett vattentorn. Kultur är ett av våra grundfundament men är ändå inget kan ta för givet, sa han.

Installationen i vattentornet visas hela sommaren till och med den 24 augusti.

Artikeltaggar

Gamla vattentornetKonstSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.