Hoppa till huvudinnehållet

Gammalt bruk får nytt liv

Publicerad:
Wiksfors Bruk i Långserud har fått nya ägare.
Wiksfors Bruk i Långserud har fått nya ägare. Foto: Jeanette Dahlström

Esias Tegnér, Tina Thörner, Säffleoperan – och möjligtvis kan man också få en kopp kaffe. Men det finns betydligt mer i Värmlands sydligaste kommun än vad det evigt missuppfattade Hasse Alfredson-citatet gjort Säffle känt för.

I Säffle finns närmare tio mil Vänerkust med klippbad och skärgårdar som inte står Bohuslän efter. Och stadens musikexport är minst sagt varierad sett till genre, både dansbandet Torgny Melins och doom metal-veteranerna Draconian kommer från orten.

Säffle är också den sista staden i Sverige som fick stadsrättigheter, 1951, och firar alltså snart 70 år. Men orten har en mycket gammal historia och var känd som en viktig handelsplats redan under Gustav Vasas tid.

“Mycket roligt på gång”

Elisabet Johansson, turistbyråansvarig i Säffle, tipsar om att besöka museerna runt om i kommunen i sommar, och inte minst Wiksfors bruk i Långserud.

– Det är en gammal industrilokal som fyra nya ägare har övertagit. Där är det mycket roligt på gång, säger hon.

De gamla brukslokalerna har renoverats och hyrs ut som företagslokaler och för privata arrangemang. Den första hyresgästen att flytta in var skulptören och konstnären Lotta Boholm Wall.

– Hon skulpterar med motorsåg bland annat och har gjort stora totempålar som ställdes ut vid Krokstad herrgård för några år sedan. Hon kommer att hålla i workshops i sommar, säger Elisabet Johansson.

En antikaffär har också flyttat in i bruket och renoveringen av övriga lokaler är fortfarande i full gång.

– De smyger i gång verksamheten och utvecklar allt eftersom.

Smedja och dressin

Gillberga museum håller öppet för bokade turer under sommaren och Elisabet Johansson tipsar särskilt om smedjan som ligger intill museet.

– Den är helt unik, det fanns en man där som sparade på allt, säger hon.

I Svanskog kan man trampa dressin utefter den gamla järnvägen där Järnvägssällskapet Åmål-Årjängs järnväg, JÅÅJ, i dag sköter driften.

– Det finns en utställning om järnvägen i Svanskog och själva stationen där är ett museum i sig. Det är väldigt sevärt, säger Elisabet Johansson.

Artikeltaggar

JÅÅJNyheterSäffleSommar

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.