Hoppa till huvudinnehållet

Den marknadsdagen är det många som aldrig glömmer

Publicerad:
Brandmännen hade ett tufft arbete med att släcka branden på vinden och på andra våningen samtidigt som man försökte rädda en del av alla kläder i affären.
Brandmännen hade ett tufft arbete med att släcka branden på vinden och på andra våningen samtidigt som man försökte rädda en del av alla kläder i affären.

Det skulle bli marknad i Säffle. Det var 29 september 1961. De mest morgonpigga försäljarna hade redan anlänt för att sätta sina stånd i ordning på torget. Det var också den fredag då FN:s förolyckade generalsekreterare Dag Hammarskjöld skulle begravas.

Det skulle bli en marknadsdag som äldre Säfflebor fortfarande minns.

Klockan 5.46 kom ett larm om en brand i ett hus vid Stortorget. Det var en karamellförsäljare från Örebro som hade larmat. Inte utan dramatik för övrigt. Först skar han sig i ett finger när han krossade glaset till brandskåpet – det var så man skulle göra för att slå larm – och brandskåpets handtag fick han i handen. Det fanns emellertid också en gatutelefon med direktkoppling till polisen och den vägen gick larmet fram.

Ungefär samtidigt hade bagare i Holgers konditori upptäckt ett konstigt ljussken från grannhuset. De såg snart vad som hade hänt och larmade även därifrån.

Det var Handels-Centrum som brann.

Elden spreds snabbt

Brandstationen låg 1961ännu vid Tingsgatan, bara några stenkast från torget. Efter larmet dröjde det inte länge förrän de första brandmännen var på plats, men det stod ganska snart klart att huset knappast skulle kunna räddas. Kraftig rök vällde ut från vinden och från ett trapphus på baksidan av huset. Redan efter någon kvart slog lågor ut genom taket.

  • Med hjälp av stegar tog sig brandmän in på andra våningen. Strax intill pågick verksamheten som vanligt i bageriet hos Holgers konditori.
    Med hjälp av stegar tog sig brandmän in på andra våningen. Strax intill pågick verksamheten som vanligt i bageriet hos Holgers konditori. Foto: Sven-Erik Dahlström
  • Samrealskolans elever var lediga för att på TV kunna följa Hammarskjölds begravning. Branden vid torget lockade mer. Kameran fick följa med, men skärpan kunde ha blivit bättre.
    Samrealskolans elever var lediga för att på TV kunna följa Hammarskjölds begravning. Branden vid torget lockade mer. Kameran fick följa med, men skärpan kunde ha bliv… Foto: Sven-Erik Dahlström
  • På baksidan av det brinnande huset lyckades ST:s fotograf fånga ögonblicket när affärens kassaskåp kastades ut genom fönstret på andra våningen.
    På baksidan av det brinnande huset lyckades ST:s fotograf fånga ögonblicket när affärens kassaskåp kastades ut genom fönstret på andra våningen.
  • Mitt i bilden ses det hus som inrymde Handels-Centrums lokaler och som senare brann på marknadsfredagen 1961.
    Mitt i bilden ses det hus som inrymde Handels-Centrums lokaler och som senare brann på marknadsfredagen 1961.
  • Några år efter branden hade ett nytt hus byggts på brandplatsen. Handels-Centrum hade flyttat in i nya lokaler. Till höger om Handels-Centrum, men skymt på bilden, låg Färg-Centrum i samma hus.
    Några år efter branden hade ett nytt hus byggts på brandplatsen. Handels-Centrum hade flyttat in i nya lokaler. Till höger om Handels-Centrum, men skymt på bilden, låg Färg-Centrum i sa…
  • Denna detalj ur ett flygfoto från 1955 visar bland annat Handels-Centrums fastighet, som gränsade direkt till Holgers Konditori. Så här såg det också ut runt torget sex år senare när branden inträffade.
    Denna detalj ur ett flygfoto från 1955 visar bland annat Handels-Centrums fastighet, som gränsade direkt till Holgers Konditori. Så här såg det också ut runt torget sex år senare när br…

På vinden hade ett stort lager av kläder lagrats. Där spreds elden snabbt. Snart var också andra våningen övertänd.

Så snart det var möjligt började man arbetet med att bära ut kläder från affärslokalen. Allt som kunde räddas var emellertid rökskadat.

Naturligtvis fick brandmännen vid sidan av släckningsarbetet också inrikta sig på att förhindra spridning. Det fanns ju andra fastigheter mycket nära.

I Holgers konditori pågick arbetet som vanligt trots att huset bara några meter därifrån var övertänt. Men det var som sagt också marknadsdag med många tusen besökare i Säffle. Många kaffesugna väntades komma trots dramatiken.

Förstörd marknadshandel

De som definitivt inte var glada var marknadsförsäljarna. De hade precis börjat resa sina stånd på torget när det började brinna. De såg naturligtvis en stor del av marknadsförsäljningen försvinna.

Säffle-Tidningen beskrev situationen. 1961 kom ST fortfarande ut vid middagstid måndagar, onsdagar och fredagar så man kan ana att det blev febril aktivitet för att hinna få med artikel och bilder samma dag.

- Täta rökmoln tillika med vattenkaskader från brandsprutorna sköljde över torget med jämna mellanrum. Sotflagor och förkolnade bränder började spridas över torget, där marknadsförsäljarna försökt resa upp ställningar till stånd och varubodar.

Vädret var, skrev ST ”grått och regnigt, rent olustigt”. Dessutom vajade flaggor på halv stång längs ”klagomuren”.

Det var ingen bra dag för ”knallarna”.

Samrealskolans elever hade denna marknadsfredag fått ledigt från skolan. Det var inte för att de skulle kunna roa sig på marknaden. Skälet var förstås att de skulle kunna följa Dag Hammarskjölds begravning på TV. Det finns skäl att tro att branden i Handels-Centrum lockade fler än vad TV-sändningen gjorde.

Själv var jag 14 år och på plats med min lilla Kodak Instamatic. Bilderna blev inte skarpa, men de kan ändå berätta lite om det som hände.

Nytt hus på tomten

Branden kunde släckas innan hela huset hade brunnit ned, men skadorna var så omfattande att det inte fanns några möjligheter att reparera. Hela taket hade rasat in och kvar var i princip bara ytterväggarna. Det som återstod av huset revs.

Ett och ett halvt år senare hade ett nytt hus byggts på tomten. Det var Arvid Nilssons byggfirma som byggde och, kanske inte helt oväntat, var det stadsarkitekt Carl Waldenström som ritade huset.

Säffle-Tidningen kunde i en artikel om nybygget berätta, att Handels-Centrums historia i Säffle gick tillbaka till 1929 när köpmannen Alvar Jansson från Ånimskog öppnade affär i just det hus som brann 1961. Från början var affärens namn Götaboden. I början av 40-talet blev det Handels-Centrum och då också i betydligt större lokaler än vad Götaboden hade disponerat.

En hyresgäst i det nya huset blev Försäkringskassan, som flyttade in på andra våningen. Det fanns också sju bostadslägenheter i huset.

Widéns blev Färg-Centrum

Ytterligare en affär flyttade in i huset. Vid sidan av Handels-Centrum öppnade Färg-Centrum. Det var ett nytt firmanamn, men inte ett nytt företag. Det var Widéns Färghandel som bytte namn.

Tidigare hade denna färghandel haft sin lokal en bit söderut på Hyttegatan. 1957 hade färghandlare Gunnar Johansson flyttat från Karlstad och tagit över Widéns. Nu fick han nästan fyra gånger så stora lokaler vid sidan av Handels-Centrum – och som sagt ett nytt firmanamn.

Både Handels-Centrum och Färg-Centrum är historia sedan lång tid tillbaka. Handels-Centrum drevs vidare till 1996. Då var det Alvar Janssons son Silve som hade tagit över. Att han valde att lägga ned verksamheten hängde samman med att det då fanns ett företag som ville hyra lokalen. Det var Bergers och så blev det.

Det har varit många olika verksamheter i huset sedan dess. Där har det bland annat sålts TV-apparater och annan elektronisk utrustning. Det har varit ännu en presentaffär och det har varit damfrisering. Nu finns det bland annat bank i huset.

Sven-Erik Dahlström

Artikeltaggar

Nöje/KulturSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.