Hoppa till huvudinnehållet

Utbildning med sikte på jobb inom industrin

Publicerad:
Anette Andersson och Gunilla Nilerud på Lernia har bland annat lärt eleverna vad olika verktyg heter på svenska. På bilden ser vi Anette och Gunilla tillsammans med eleverna Majid Rachidi, Rami Kaneri och Chadi Chehada.
Anette Andersson och Gunilla Nilerud på Lernia har bland annat lärt eleverna vad olika verktyg heter på svenska. På bilden ser vi Anette och Gunilla tillsammans med eleverna Majid Rachidi, Rami Kaneri och Chadi Chehada. Foto: Jenni Jansson

Tolv personer med utländsk bakgrund har genom ett projekt deltagit i en förberedande utbildning på Lernia med inriktning mot industrin. Två av deltagarna har fått jobb redan innan utbildningens slut.

I oktober startade projektet “Säffles samverkan i praktiken” som är ett samarbete mellan Säffle kommun, Lärcenter, Lernia och Arbetsförmedlingen. Personer som läser SFI, svenska för invandrare, har fått anmäla sitt intresse för att delta i en tio veckor lång förberedande utbildning på Lernia med inriktning mot industri, och en grupp om tolv personer valdes ut genom intervjuer.

Utbildningen är nu inne på sin åttonde vecka. Eleverna har fått kombinera praktiska övningar i verkstaden med undervisning i svenska, matematik, arbetsplats- och samhällskunskap med mera. Undervisningen i svenska har till exempel handlat om olika ord på verktyg och språkliga uttryck som förekommer vid verkstadsarbete, berättar Anette Andersson och Gunilla Nilerud som arbetar som pedagogiska resurser på Lernia.

– Vi har anpassat både svenskan och matematiken till vad eleverna ska göra sedan, säger Gunilla.

Adnane Drissi är en av deltagarna i utbildningen. Här visar han en ljuslykta som han tillverkat av metall för Andreas Björklund, uppdragsansvarig på Lernia.
Adnane Drissi är en av deltagarna i utbildningen. Här visar han en ljuslykta som han tillverkat av metall för Andreas Björklund, uppdragsansvarig på Lernia. Foto: Jenni Jansson

I verkstaden har eleverna fått testa på svetsning, svarvning och fräsning.

– De har fått göra lite plåtbearbetning och underhåll, berättar Andreas Björklund, uppdragsansvarig på Lernia.

Studiebesök

Gruppen har också varit på flera studiebesök hos företag i Säffle och har genom fackförbund fått information om anställdas rättigheter.

Eleverna har även fått lära sig om värderingar och sociala koder, till exempel den svenska fikakulturen, berättar Gunilla Nilerud. För att bli en i gänget på arbetsplatsen kan det vara viktigt att sitta med vid fikat, även om man inte dricker kaffe, förklarar hon.

Eleverna är mycket positiva till utbildningen.

– Intresset de visar och vetgirigheten är fantastisk, säger Anette Andersson.

Två personer som deltagit i utbildningen har redan fått jobb och alla elever som ST träffar säger att de är intresserade av jobb inom industrin.

Här är några av deltagarna i utbildningen på Lernia. Bakre raden från vänster: Khaled Saleh, Adnane Drissi, Chadi Chehada, Rami Kaneri, Andreas Björklund (uppdragsansvarig på Lernia), Majid Rachidi och Mahmoud Yuhus. Främre raden från vänster: Abdilali Ali, Gulpach Azizi och Mufid Abdumawla.
Här är några av deltagarna i utbildningen på Lernia. Bakre raden från vänster: Khaled Saleh, Adnane Drissi, Chadi Chehada, Rami Kaneri, Andreas Björklund (uppdragsansvarig på Lernia), Majid Rachidi och Mahmoud Yuhus. Främre raden från vänster: Abdilali Ali, Gulpach Azizi och Mufid Abdumawla. Foto: Jenni Jansson

Gulpach Azizi är en av deltagarna i den förberedande utbildningen på Lernia. För två år sedan kom han till Sverige från Afghanistan, där han arbetat som bilmekaniker.

– Det har varit intressant och jättebra, säger han om utbildningen och berömmer lärarna.

“Kortar vägen”

Adnane Drissi är också mycket nöjd.

– Det här kortar vägen för att nå målet. Jag har lärt mig många saker under de här veckorna. Varje dag har jag lärt mig nya ord.

Adnane kommer ursprungligen från Marocko men har under flera år bott i Italien där han arbetat med underhåll inom industrin. Här i Sverige skulle han vilja arbeta som underhållstekniker och hoppas kunna utbilda sig till det.

Chadi Chehada från Syrien och Majid Rachidi från Marocko hoppas också på industrijobb i framtiden.

– Jag tycker om att jobba med händerna och vill fortsätta utbilda mig, säger Chadi.

– Utbildningen har varit mycket bra, speciellt för svenskan. Nu kan jag fler ord som handlar om industrin, säger Majid, som tidigare arbetat som svetsare i Italien.

Projektet är ett samarbete mellan Säffle kommun, Lärcenter, Lernia och Arbetsförmedlingen. På bilden: Caroline Fröling, projektkoordinator på näringslivsenheten, Säffle kommun, Petra Andersson, arbetsmarknadskonsulent på arbetsmarknadsenheten, Säffle kommun, och Britt Jansson, Arbetsförmedlingen.
Projektet är ett samarbete mellan Säffle kommun, Lärcenter, Lernia och Arbetsförmedlingen. På bilden: Caroline Fröling, projektkoordinator på näringslivsenheten, Säffle kommun, Petra Andersson, arbetsmarknadskonsulent på arbetsmarknadsenheten, Säffle kommun, och Britt Jansson, Arbetsförmedlingen. Foto: Jenni Jansson

Bland deltagarna kommer åtta personer genom Arbetsförmedlingen erbjudas fortsatt utbildning på Lernia med målet att efteråt få jobb som till exempel svetsare, CNC-operatörer och underhållstekniker, yrken där det är stor brist på personal idag, berättar Britt Jansson på Arbetsförmedlingen.

– Ett flertal företag i Säffle behöver mer arbetskraft, säger hon.

Genom projektet “Säffles samverkan i praktiken” pågår just nu även en 20 veckor lång spetsutbildning inom kantpressning där två personer kombinerar studier i Lernias verkstad med praktik på företagen Nilssons Plåtindustri i Säffle och Hanza i Svaneholm.

Tillväxtverket

Projektet pågår till och med november nästa år och finansieras genom pengar från Tillväxtverkets program “Enklare vägar till jobb och kompetens”.

Syftet är att ge företag i Säffle bättre möjligheter för kompetensförsörjning genom utbildning, matchning, praktik och anställning av personer som är utrikesfödda.

Till hösten kommer den förberedande industriutbildningen att starta på Lernia igen med en ny grupp elever.

Artikeltaggar

ArbeteArbetsförmedlingenIndustrierLerniaSäffleSäffle kommunSäffle LärcenterTillväxtverket

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.