Hoppa till huvudinnehållet

Nu har Lotta flyttat in i Wiksfors Bruk

Publicerad:
En sådan här "grissoffa" hinner Lotta Boholm Wall knappast med vid bildhuggarworkshopen i Wiksfors som startar på måndag och sedan pågår vid många tillfällen under sommaren.
En sådan här "grissoffa" hinner Lotta Boholm Wall knappast med vid bildhuggarworkshopen i Wiksfors som startar på måndag och sedan pågår vid många tillfällen under sommaren. Foto: Kjell Olsson

Träbildhuggaren och slöjdläraren Lotta Boholm Wall har nu flyttat in i egna lokaler i Wíksfors Bruk i Långserud. Sedan ett år tillbaka bor hon i Elofsbyn där hon har sina rötter.

Häromdagen medverkade hon vid Lönnskogsveckan då hon med motorsågens skarpa tänder skapade en höna. i samband med en utställning på Krokstad anordnade Lotta en populär workshop för barn där man bland annat tillverkade bordtotempålar.

Workshop för barn

Lotta vilar inte på sina lagrar utan sätter nu full fart i sin nya lokal. Redan på måndag är det premiär för barnworkshopdagar då man under två timmar per dag i tre dagar får tillverka "bordtomempålar" med inspiration från djur, natur och egna idéer.

– Man får hamra, spika, klistra, borra, klippa och allt möjligt, säger Lotta.

Lotta arbetar inte bara med små fina verktyg utan också med motorsågar.
Lotta arbetar inte bara med små fina verktyg utan också med motorsågar.

Åldersspannet är cirka 4-9 år. Barnen i åldrarna 4-7 skall ha en vuxen med sig. De äldre barnen, 10 år och uppåt, får chansen den 10 juli och framåt.

– En tanke är att barn och vuxna kan jobba tillsammans, säger Lotta.

– Då blir det möjligt att göra mer dekorativt träarbete med hjälp av bildhuggarjärn och karvsnittskniv, förklarar hon.

30 års erfarenhet

Tredje verksamheten blir ett trä- och bildhuggarworkshop för nybörjare i augusti. Då är det heldagar med bland annat vanligaste täljgreppen, säker knivhantering, materialkunskap och olika trädslags egenskaper med mera som står på programmet.

Några av de verktyg som Lotta använder. Skedkniv, täljkniv, karvsnittskniv, getfoten samt bildhuggarjärnet är några verktyg för träsnideri.
Några av de verktyg som Lotta använder. Skedkniv, täljkniv, karvsnittskniv, getfoten samt bildhuggarjärnet är några verktyg för träsnideri.

Något eget bruksföremål ska tillverkas och hur dekoration och ytbehandling lärs finns i kunskapspåsen.

Lotta har 15 års erfarenhet som träslöjdlärare och 30 års erfarenhet som träskulptör.

Artikeltaggar

LångserudNyheterWiksfors bruk

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.