Hoppa till huvudinnehållet

Svalbard på Krokstad

Publicerad:
Tre gånger har fotograferna Ronny Johansson och Sven Gerdin besökt Svalbard tillsammans. Första gången 2014, och den sista 2016.
Tre gånger har fotograferna Ronny Johansson och Sven Gerdin besökt Svalbard tillsammans. Första gången 2014, och den sista 2016. Foto: Carolina Schützer

På måndag startar en ny konstutställning på ute i Krokstads Herrgårds huvudbyggnad. Det är fotograferna Sven Gerdin och Ronny Johansson som ställer ut sina vackra fotografier från Svalbard.

Tre gånger har fotograferna Sven Gerdin och Ronny Johansson besökt Svalbard tillsammans. Första gången 2014, och den sista 2016. Nu, tre år senare känner de sig klara för att ställa ut sina vackra fotografier.

– Det tar ett tag - det är en process. Men nu känner vi att det ligger rätt i tiden att ställa ut. Jag tycker personligen att det behöver ligga och mogna ett tag, berättar Ronny och fortsätter:

– Det är urvalsprocessen som tar mest tid. Nu är jag nere på 13 bilder tror jag.

– Och började då med ungefär 13 000, fyller Sven i och medger att det är en hel del bilder att gå igenom.

"Det är en otroligt klar luft där, vilket gör platsen väldigt fotovänlig." säger Sven.
"Det är en otroligt klar luft där, vilket gör platsen väldigt fotovänlig." säger Sven. Foto: Carolina Schützer

"En skör miljö"

De två naturfotograferna har inte tidigare ställt ut tillsammans, men har som sagt rest en hel del ihop. Sven menar att just Svalbard är väldigt speciellt, men en väldigt säregen miljö. En plats med ständig tjäle och permafrost, vilket gör att det inte växer så mycket. I juli månad, när Sven och Ronny varit där, råder det midnattssol - så vilken tid på dygnet det än är har det varit lika ljust.

– Detta gör att det alltid är liv i rörelse - det är aktivitet överallt. Det är ljust 24 timmar om dygnet, säger Sven.

Han menar dock att växthuseffekten har satt sina spår på Svalbard. Temperaturen har ökat med sex grader sedan början på 70-talet.

– Detta gör att man har en ännu större anledning till att ställa ut bilderna. Det är en skör miljö och den ständiga klimatförändringen tär på glaciärerna, växter och djur. Med utställningen kan vi visa hur det ser ut nu - det är en plats i ständig förändring. Det hade varit intressant att kunna åka tillbaka om några år och fotografera samma plats och se förändringen - en förändring mor det värre tyvärr, säger han.

Utställningen startar på måndag och håller på tills i september.
Utställningen startar på måndag och håller på tills i september. Foto: Carolina Schützer

Hur skulle du beskriva Svalbard, Sven?

– Det är en otroligt klar luft där, vilket gör platsen väldigt fotovänlig. Sen är det ju otroligt vackert! En arktisk miljö med snö och is i blickfånget hela tiden - allt från stormande hav till stilla, spegelblankt vatten, och allting däremellan.

Kommer ni åka dit igen?

– Man är ju sugen på det, så det blir kanske igen. Men kanske en annan årstid. Det skulle vara kul och se Svalbard i mars, april eller på höstkanten. Det vore ju fantastiskt att få se norrskenet där, säger Ronny.

– Nästa resa blir i september, till Fullufjället för att fotografera där, avslutar Sven.

Artikeltaggar

KonstKrokstad herrgårdRonny HelanderSäffleSven Gerdin

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.