Hoppa till huvudinnehållet

15-årsjubileum för Westernfesten

Publicerad:
På lördag arrangeras den populära Westernfesten i Hudson Bay i Svaneholm för 15:e året.
På lördag arrangeras den populära Westernfesten i Hudson Bay i Svaneholm för 15:e året. Foto: Marina Johansson

Pang-pang, pisksnärtar, indianrop och modern country – på lördag vankas det återigen Westernfest i Svaneholm, nu för femtonde året i rad.

Vintern 2005–2006 grundades en liten cowboystad intill älven i Svaneholm och redan under efterföljande sommar anordnades den första Westernfesten på området. Bakom evenemanget, som blivit en uppskattad tradition, står föreningen Hudson Bay, där åldern på medlemmarna varierar från två till 70 år. Ungefär samma spännvidd brukar gälla för besökarna.

Från guldvaskning till luftgevär

Nytt för i år är att Westernfesten startar redan på fredagen. Då anordnar man Skandinaviens första officiella tävling med Ox-piska. På lördag är det sedan familjedag på Hudson Bay; indiandansare, uppvisning med ox-piska, luftgevär, paintball, guldvaskning, bågskytte, 5-kamp och mycket mer. För de yngsta besökarna bjuds det exempelvis på trolleriföreställning medan många vuxna kan se fram emot ett digert musikprogram under kvällstid, då även saloonen öppnar.

Countrymusik

Fyra band spelar På stora scenen vid dansbanan står de starkt countrydoftande akterna Erika Jonsson, duon Meadow Creek och Don Redmon, medan de vanligtvis lite mer mångfacetterade The Bellman Brothers lirar vid bardisken.

Förutom den ovannämnda saloonen består huvudgatan i Hudson Bay av sheriffkontor, bank, barberarsalong och diversehandel. Dessa byggnader har efter hand kompletterats med allt från en tidsenlig tågvagn, som används för servering, till en särskild duell-ö.

Artikeltaggar

Hudson BayNyheterSäffle kommunSommarSvaneholm

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.