Hoppa till huvudinnehållet

Ideellt arbete bakom Värmlands bästa boulebana

Publicerad:
När det är boule på gång låter Tommy Andersson rullatorn stå i fred.
När det är boule på gång låter Tommy Andersson rullatorn stå i fred. Foto: Kjell Olsson

Finns Värmlands bästa boulebana i Värmlands Nysäter? Med hjälpt av sponsorer och ideella krafter har man byggt en bana värd cirka 150 000 kronor.

– Fantastiskt, säger spelarna.

Boule är ett spel som passar alla åldrar. I Nysäter är boule mycket populärt. Inte undra på att det byggts nya banor som av många bedöms som de finaste och bästa i hela Värmland.

- Det finns både ett spännande tävlingsinslag där det sist kastade klotet avgör poängen och dessutom är det stor social gemenskap för oss som spelar, säger Dagny Nygren som tillhör de första som på allvar tog upp spelet i Nysäter.

Boulebanebyggarna på knä för de aktiva spelarna.
Boulebanebyggarna på knä för de aktiva spelarna. Foto: Kjell Olsson

Det skedde i PRO:s regi. Med på banan var även Dagnys framlide man Sven-Gösta samt goda vännerna Gertrud och Rolf Holm. Spelet har lockat alltfler utövare både från Nysäter och närområdet. Idag är det ett 25-tal i registret och på torsdagsträningarna brukar det vara runt 20-talet spelare på plats.

Men under åren blev banorna i allt sämre skick och några förbättringar kunde Säffle kommuns fritidsavdelning inte utlova. Det fanns vare sig tid eller pengar. Men då hände det grejer i bygden. Där finns stor ideell handlingskraft och plötsligt steg ett antal mångsidiga grabbar, utrustade med diverse maskiner, fram och lovade:

- Detta skall vi fixa till åt er!

Full fart vid boulebanornas byggande i Nysäter. Bröderna Martin, Stefan och Jan-Ove Larsson samt Morgan Jansson i fullt arbete.
Full fart vid boulebanornas byggande i Nysäter. Bröderna Martin, Stefan och Jan-Ove Larsson samt Morgan Jansson i fullt arbete.

Killarna var bröderna Jan-Ove, Stefan och Martin Larsson, Morgan Jansson, Håkan Johansson, Jan-Leo Martinsson, Tommy Karlsson och Filip Ideskär. Banan skulle byggas i ett hörn av Nysäters vackra fritidsområde med tennisplaner, båtplatser, bangolf och campingplatser. Maskinerna och lastbilarna liksom "paddan" började mullra och olika handredskap fick slita ont ett tag. Åtskilliga ideella arbetstimmar lades ned. Ett område om 15x15 meter mättes upp och man grävde ett djup av 60 centimeter.

- Det var ganska dåligt i botten med lera och annat smäck så vi tog till lite extra, berättar Jan-Ove Larsson.

Spelet är igång och koncentrationen är på topp.
Spelet är igång och koncentrationen är på topp. Foto: Kjell Olsson

Runt ytan göts med betong och armeringsmattor lovar att det skall hålla. I botten lades sedan en duk varpå 40 centimeter singelgrus fylldes på. Som topp lade 20 centimeter stenmjöl. "Paddan" fick jobba hårt för att skapa ett fast underlag.

- Runt 110 ton grus körde vi hit och cirka sex kubikmeter betong tillverkades, säger Håkan Johansson på Ramserud.

Därefter har man snyggat till runt de fyra banorna och även uppfarten har gjorts i ordning med kommunens goda minne.

En rejäl smörgåstårta med dryck och kaffe blev en skön belöning för alla ideella timmar och det material som skänkts till boulebanorna.
En rejäl smörgåstårta med dryck och kaffe blev en skön belöning för alla ideella timmar och det material som skänkts till boulebanorna. Foto: Kjell Olsson

I måndags var det festlig invigning då dels de som arbetat med projektet, dels de som kommer att spela matcher, träffades och spelade mot varandra i mixade lag. Många skratt hördes och det blev spännande på många banor där de något äldre verkligen visade att de tränat och har bra taktik hur kloten skall kastas nära "lillen" som är märket där poängen avgörs

- Fantastiskt vad fint och vad härligt att de fixat detta åt oss, sade alla de som kommit. Nu kan vi även anordna tävlingar i Nysäter.

Tidigare har spelarna åkt runt i Värmland och mött olika lag. Nu kan man bjuda igen. Nysätersspelarna är duktiga och ifjol placerade man sig som tvåa i hela Värmland i finalspelet.

De fyra boulebanorna i Nysäter ligger mycket vackert i den centrala fritidsoas som finns i Nysäter.
De fyra boulebanorna i Nysäter ligger mycket vackert i den centrala fritidsoas som finns i Nysäter. Foto: Kjell Olsson

Helt klart är det en enorm insats som gjorts med massor av timmar och en beräkning i underkant skulle säkert betyda att man fått en boulebana värd 100 000-150 000 kronor.

I ett strålande solsken fick "arbetarna" njuta av en enorm smörgåstårta, dryck och kaffe samt ett kuvert fullt med trisslotter. Om det blev några storvinster där förtäljer inte historien.

- Det är faktiskt väldigt roligt att göra något tillsammans och något som är till nytta och glädje för andra, sade Jan-Ove Larsson och hans arbetskamrater nickade instämmande.

Nämnas kan även att boulesporten är en åretruntaktivitet i Nysäter då man vintertid spelar inomhus på Granbäck på Vallarna hos Lars-Åke Larsson.

Det är ett stort arbete som lagts ned för att få nya banor i Nysäter.
Det är ett stort arbete som lagts ned för att få nya banor i Nysäter.

Artikeltaggar

BouleNyheterSommarVärmlands Nysäter

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.