Hoppa till huvudinnehållet

Lokaliserade branden med drönare

Publicerad:

Tidigt på söndagsmorgonen blossade en stor skogsbrand upp norr om E18 i höjd med Knöstad. Kent Davidsson, platschef hos räddningstjänsten, var först på plats och lokaliserade branden med hjälp av en drönare.

– Vi fick ett telefonsamtal från en polis som var på väg hem från jobbet och kände röklukt vid Nysäter, säger Kent Davidsson.

Räddningspersonal skickades ut för att kolla upp saken och Kent Davidsson åkte även ut och hade med sig en drönare. Med hjälp av drönaren kunde branden lokaliseras. Det visade sig att det brann i skogen i Grums kommun och styrkor från Grums, Kil och Karlstad tillkallades. Kent Davidsson var insatsledare på plats den första tiden och han berättar att det hade tagit längre tid att hitta branden utan drönare.

– Branden var en bit från E18. Det är ett bra hjälpmedel i skog och mark och kan även användas när vi letar efter folk. Vi har verkligen nytta av drönare, säger Kent Davidsson.

Vara försiktig

Kent Davidsson vittnar om att det är fortsatt torrt i skog och mark vilket medför stor brandrisk.

– Det är väldigt torrt, det har inte kommit mycket regn, säger han.

Det råder inget eldningsförbud men man ska vidta stor försiktighet.

– Man ska absolut inte elda i skogen och man bör inte grilla i skogen heller. Min personliga åsikt är att det borde vara eldningsförbud, säger Kent Davidsson.

Fortsatt torrt

Även om det kommer regn är det inte säkert att brandrisken minskar.

– Jag tror inte att det kommer att förslå så mycket. Det kommer nog dunsta bort ganska fort när det är så varmt i marken, säger Kent Davidsson.

Artikeltaggar

Brott & blåljusKent DavidssonNyheterSkogsbränder

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.