Hoppa till huvudinnehållet

En helt skogstokig säsong

Publicerad:

Nutidsmänniskan längtar ut! Det kan Thomas Peterson, Naturbyns ägare, konstatera efter en titt i bokningspapperena. Redan i våras blev anläggningen fullbokad varje dag, hela säsongen.

– Det här har jag aldrig varit med om förut, säger han.

Thomas berättar att besökssiffrorna förvisso har ökat gradvis de senaste tre åren, men i år har det skett en total explosion. Han har inte de exakta siffrorna tillgängliga, men kan med säkerhet säga att det är besöksrekord med god marginal. En vanlig säsong börjar bokningarna trilla in på våren, men i år blev det till och med fullbokat innan säsongsöppningen.

– Det är verkligen, verkligen rekord. Folk har redan börjat boka inför nästa år; det har heller aldrig hänt förut.

Thomas Peterson kan redan nu summera en rekordsäsong i Naturbyn.
Thomas Peterson kan redan nu summera en rekordsäsong i Naturbyn. Foto: Jenni Jansson

Back to basics

Det är nästan uteslutande utländska besökare som hittat till den ovanliga stugbyn i Långseruds skogar. Många norrmän, danskar, holländare och tyskar, men också en del mer långväga gäster från USA. Det är inte minst turistmagasin och resebloggare som lett vägen.

– Det verkar vara väldigt trendigt just nu, denna typ av turism. Många verkar vilja gå "back to basics", säger Thomas.

Bildbräckar varandra

Många besökare – inte minst bloggare – tar bilder som läggs ut på sociala medier under hashtaggen Naturbyn. Ironiskt med tanke på Naturbyns syfte, att ta en paus från elektronik och internet. Men Thomas är förstås glad över uppmärksamheten det genererar.

– De verkar alla vilja överträffa varandra i vem som tar finaste bilden.

Husbåten – placerad på en flotte som enbart nås med kanot – är Naturbyns mest fotograferade motiv.
Husbåten – placerad på en flotte som enbart nås med kanot – är Naturbyns mest fotograferade motiv. Foto: Marina Johansson

Blir du sugen på att expandera efter den här säsongen?

– Sugen blir jag, men det kommer jag inte att göra. Det skulle ta bort känslan av lugn och ro. Det får absolut inte bli någon camping här.

En till by, annars?

– Ja, det skulle i så fall vara det.

När får du själv semester?

– November!

Artikeltaggar

LångserudNaturbynNyheterThomas PetersonTurism

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.