Hoppa till huvudinnehållet

Minnesord: Lennart Högberg

Publicerad:
Lennart Högberg, Värmlandsbro, blev 93 år gammal.
Lennart Högberg, Värmlandsbro, blev 93 år gammal. Foto: Anders Falk

Lennart Högberg, Jordtorp, Värmlandsbro har avlidit i en ålder av 93 år.

Han var född i Värmlandsbro och bosatt där under hela sitt liv. Han kom tidigt ut i arbetslivet och arbetade i unga år med sin morfar med bergsprängning. Under en längre period arbetade han åt Bröderna Skog som grävmaskinist.

Under en period på 1950 och 1960-talen tillhörde Lennart Högberg den främsta eliten som TT-förare, numera roadracing, i Europa.

Under flera år ingick han i den ambulerande EM och VM-cirkusen med tävlingar runt om i Europa, bland annat i öststaterna som inte många hade möjligheter att besöka på den tiden. Bland topplaceringarna kan nämnas andraplatsen på Imatrabanan i Finland.

Han reste varje tävlingssäsong i servicebussen runt hela Europa. Ofta tillsammans med hustrun Anna-Lisa. Ett enkelt och oglamoröst liv. Bussen var själva basen för verksamheten. Där mekades tävlingsmaskinerna, där sov man och maten lagades på gasolkök.

Lennart Högberg blev tidigt intresserad av motorcyklar. Den första motorcykeln var en Royal Enfield som han köpte 1948. Pengar till motorcykeln fick han bland annat genom att skjuta ekorrar och sälj skinnen till uppköpare i Säffle.

1965 fick Lennart Högberg motta Säffle-Tidningens guldplakett för det årets främsta idrottsprestation i Säffleområdet.

Det var många som stödde Lennart under de aktiva åren. En av dem var vännen Tage Johansson i Värmlandsbro. Ett tekniskt snille som uppfann en styrdämpare som hindrade roadracing-motorcykeln att komma i skakning.

Efter 13 års tävlande blev det ett abrupt slut i början av 1970-talet. På TT-banan i Linköping hände det som inte fick hända. Lennart kraschade och skadades svårt. Därmed var det slut på tävlandet.

För att inte tappa kontakten med motorsporten började Lennart Högberg meka åt den svenska roadracingstjärnan Peter Lindell. Dessutom var han mentor till flera unga förare.

Dessutom var han under en tid aktiv i den lokala motorklubben Mix´t MC.

Mest känd på senare år blev Lennart bland alla motorintresserade som kom till familjens MC-firma hemma i Jonstorp som innehöll såväl affär som serviceverkstad.

Motorsporten och familjen blev en livsuppgift för Lennart men han kopplade också av med jakt och fiske.

Med Lennart Högberg gick en riktig motorentusiast och en vänlig och hjälpsam människa ur tiden.

Närmast sörjande är makan Anna-Lisa, dottern Eva med familj som övrig släkt och många vänner.

Åke Jansson

Artikeltaggar

DödsfallRoadracingVärmlandsbro

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.