Hoppa till huvudinnehållet

Det är drag kring Chess!

Publicerad:
Chess har premiär den 5 oktober. Rollerna som de två schackspelarna görs av Jonas Wåhlin och Joel Zerpe.
Chess har premiär den 5 oktober. Rollerna som de två schackspelarna görs av Jonas Wåhlin och Joel Zerpe. Foto: Claes Österman

SäffleOperan blir den tredje scenen i världen efter Stockholm och New York som får möjligheten att spela den omarbetade versionen av Björn Ulvaeus, Tim Rice's och Benny Anderssons musikal Chess. Den 5 oktober är det premiär och nästan alla biljetter är redan såld.

På måndagen presenterades huvudrollsinnehavarna i den föreställning som regisseras av Johan Hwatz, en ung veteran i Björn & Benny-sammanhang.

– Vi har väl alla någon form av relation till Chess och har hört de stora låtarna. Det blir spännande att få bjuda publiken på både musiken och storyn, säger han.

Han har jobbat som både skådespelare, sångare och regissör på flera av landets stora teatrar och bland annat spelat Chess på Svenska teatern i Helsingfors.

– Det ska bli jätteroligt att tillsammans med en fantastisk ensemble göra Chess som är en så stor föreställning att vi till och med fått slå ned några väggar och bygga ut orkesterdiket, säger han.

Joel Zerpe, Thomas Kihlström och Elisabeth Rustad gör tre av huvudrollerna i Chess.
Joel Zerpe, Thomas Kihlström och Elisabeth Rustad gör tre av huvudrollerna i Chess. Foto: Claes Österman

Han var mycket nöjd då han presenterade de sex huvudrollsinnehavarna, varav några har band till Säffleoperan. Det gäller bland annat Joel Zerpe som ska spela Anatolij, den ryske schackspelaren. Det är han som kommer att sjunga klassikern Anthem.

– Ingen press att bli jämförd med Tommy Körberg, skojar han. Skämt åsido är det väldigt roligt att få jobba med den här fantastiska musiken och det är väldigt roligt att vara tillbaka på Säffleoperan. Jag var här för fem år sedan och gjorde Skönheten & Odjuret.

Kaj Hagstrand är tillbaka hos Säffleoperan för första gången på 15 år.
Kaj Hagstrand är tillbaka hos Säffleoperan för första gången på 15 år. Foto: Claes Österman

Tillbaka på hemmascenen är också Kaj Hagstrand, född och uppvuxen i Säffle men sedan många år verksam i bland annat Helsingfors, Göteborg och Stockholm. Han kommer att spela domaren.

– Jag debuterade på den här scenen för 26 år sedan men det är första gången på 15 år som jag gör en roll hos SäffleOperan, berättar Kaj som tidigare bland annat har gjort 347 föreställningar av Björn & Bennys Kristina från Duvemåla.

Jonas Wåhlin har tidigare medverkat i Chess
Jonas Wåhlin har tidigare medverkat i Chess Foto: Claes Österman

Den andra schackspelaren, amerikanen Freddie, spelas av Jonas Wåhlin med ett gediget förflutet på de stora scenerna och nu gör Chess för andra gången.

De två kvinnliga huvudrollerna spelas av Elisabeth Rustad, som också spelat Chess tidigare och Jenny Norén. Båda hyllar Chess men berättar också om sina första möten med Säffleoperan.

– Jag har aldrig någonsin känt mig så välkommen som när jag klev in i det här huset första gången. Här finns en enorm sångglädje och jag är så peppad, säger Elisabeth.

Jenny har tidigare spelat på Wermland Opera.

– Men det här blir första gången på SäffleOperan och det känns jättekul att få göra en så fantastisk roll i en så storslagen musikal, säger hon.

Säffleoperans egen veteran Thomas Kihlström har fått en av de ledande rollerna, nämligen som KGB-agenten Molokov, en roll med många lager.

– Jag är ju uppvuxen i den är lokalen och det här blir ett äventyr. Kul att göra något som jag aldrig gjort tidigare, säger han.

I ensemblen ingår dessutom Filip Morell samt tre elever från Balettakademien - Nina Ilmonen, Elsa Fahlander och Daniel Eriksson - samt en kör på drygt 30 medlemmar och en stor orkester under ledning av Nils Lundström.

Nils Lundström blir kapellmästare och musikalisk ledare.
Nils Lundström blir kapellmästare och musikalisk ledare. Foto: Claes Österman

En av årets nyheter är att det blir surroundljud i salongen vilket ombesörjs av ljuddesignern Stefan Ferger.

Produktionen är mycket stor vilket kommer att sätta tryck på Johanna Norelius och Christina Carlsson som ansvarar för koreografi respektive kostym:

– Många människor på scenen är något av SäffleOperans kännetecken och det här är en produktion där vi verkligen vill ge så många som möjligt chansen att vara med, säger Johanna.

Regissören Johan Hwatz har tidigare jobbat med flera Björn & Benny-produktioner.
Regissören Johan Hwatz har tidigare jobbat med flera Björn & Benny-produktioner. Foto: Claes Österman

SäffleOperans producent Tobias Norelius har mycket att glädja si åt. Inte bara åt det team man skapat utan också åt biljettförsäljningen. 95 procent av biljetterna är redan sålda!

– Vi är det tredje teaterhuset i världens som fått upphovsmännens tillstånd att sätta upp den här omarbetade versionen och det skapar stort intresse. Men jag kunde aldrig drömma om att Chess skulle få så här stor genomslagskraft.

Chess har premiär i Medborgarhuset den 5 oktober och spelas till den 7 december.

Jenny Norén och Elisabeth Rustad gör de två kvinnliga huvudrollerna.
Jenny Norén och Elisabeth Rustad gör de två kvinnliga huvudrollerna. Foto: Claes Österman

Artikeltaggar

BalettakademienChessJohan HwatzMedborgarhusetMusikNöje/KulturSäffleoperanTobias Norelius

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.