Hoppa till huvudinnehållet

Sanerad olja rann ut i Byälven

Publicerad:
Reporter Claes Österman
Claes Österman
claes.osterman@saffletidningen.se
Sanerad olja från fredagens oljeläckage rann på måndagen ut i Byälven.
Sanerad olja från fredagens oljeläckage rann på måndagen ut i Byälven. Foto: Jenni Jansson

Efter en kraftig regnskur har sedan tidigare sanerad olja runnit ut från Nordic Papers bruk i Säffle och ned i Byälven. Händelsen inträffade på måndagseftermiddagen.

I fredags inträffade ett oljeläckage vid Nordic Papers bruk i Säffle.

Olja läckte då ut från en cistern i pumprummet och rann ut på marken. Läckaget blev dock snabbt upptäckt och både saneringsarbete och invallning inleddes av brukets egen personal.

Dessutom tillkallades en saneringsfirma, som under helgen har arbetat med sanering och invallning av oljan.

Under måndagen tillstötte problem. Då kom en ny störtskur regn, vilket gjorde att delar av den infångade oljan men också rester från fredagens läckage letade sig ned i Byälven, som ligger bara någon meter från området där läckan inträffade.

– Det här medför att det på vissa ställen i Byälven ligger en ”oljefilm” på ytan, skriver företaget i ett meddelande.

Exakt hur mycket olja som följde med regnvattnet ned i älven är oklart, men det handlar om saneringsrester. Räddningstjänsten fanns under måndagen på plats för att placera ut länsar och läget är under kontroll.

Artikeltaggar

MiljöNordic PaperNyheterSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.