Hoppa till huvudinnehållet

Slutsålt till Chess innan premiären

Publicerad:
Trots att mer än en månad återstår till premiären av Chess, är samtliga 12000 biljetter nu sålda.
Trots att mer än en månad återstår till premiären av Chess, är samtliga 12000 biljetter nu sålda. Foto: Marina Johansson

Biljetterna är helt slut trots att det är över en månad kvar till premiären av Chess på SäffleOperan.

– Det handlar om nästan 12000 biljetter. Jag har aldrig hört talas om något liknande, säger producenten Tobias Norelius.

SäffleOperan har under de senaste åren haft stora publikframgångar med bland annat Annie och Spelman på taket men nu slår man alla rekord. 27 föreställningar är slutsålda trots att föreställningen inte haft premiär ännu.

– Det är faktiskt otroligt. Det har aldrig hänt i SäffleOperans historia och jag tror det är unikt i de flesta sammanhang. Hela ensemblen är verkligen taggad av det här, säger Tobias Norelius.

Biljetterna till Chess släpptes rekordtidigt, nämligen i november förra året och försäljningen drog igång direkt. På ett tidigt stadium beslutades därför att lägga in tre extraföreställningar.

Men nu är det helt slutsålt.

– Det kan naturligtvis hända att bokade biljetter inte avhämtas men då gäller det att vara med på Ticketmaster om man ska ha chansen, säger Tobias Norelius.

Han undersöker möjligheterna att sätta in ytterligare någon eller några extraföreställningar.

– Vi har börjat diskutera med ensemblen och letar efter tänkbara datum, säger han.

Vad tror du biljettrusningen beror på?

– Jag tror det finns flera orsaker. Vi har en långsiktig plan som innebär att vi tidigt presenterar kommande produktioner och därmed kan starta biljettförsäljningen tidigt. Chess har i sig något magiskt över sig och dessutom har vi under många år byggt upp vårt anseende genom väldigt starka produktioner som gått hem hos både publik och kritiker.

Vad innebär biljettsuccén för SäffleOperan?

– Väldigt mycket! Framför allt skapar den ekonomisk trygghet för framtida beslut. Men det ställer också krav på teaterhuset.

– Vi tycker också det är roligt att ge något tillbaka till Säffle kommun. En stor del av publiken är ju besökare utifrån med allt vad det innebär för besöksnäringen, säger Tobias Norelius.

Det är nästan klar vad SäffleOperan kommer att sätta upp nästa år. Det offentliggörs dock först i samband med Chesspremiären den 5 oktober.

– Det är inte helt klart men förhandlingar pågår med förläggaren och vi är nära en överenskommelse.

Fotnot: På måndagen fanns 11 ströbiljetter tillgängliga till de 27 föreställningarna.

Artikeltaggar

ChessMusikNöje/KulturSäffleSäffleoperanTobias Norelius

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.