Amazonas regnskog brinner och jordens lungor äts upp. Men vi vet ju alla att vårt livsviktiga syre kommer från träden, så varför reagerar så många först när katastrofen är ett faktum? Med utställningen The Ringing Forest vill Juan delGado få besökarna att se på träden med nya ögon.
Juan delGado kommer ursprungligen från Spanien men bor sedan 25 år tillbaka i London, där han också tog sin examen. Naturen och klimatet är något som starkt präglar hans konstnärskap. Att ha vuxit upp på en mycket torr plats tror han har påverkat honom mycket.
– På sommaren var det vanligt att kommunen fick stänga av och ransonera vattnet i perioder. Så vi tar inte vattnet för givet där jag kommer ifrån.
"Speciell och utmanande"
Han har ställt ut i Sverige flera gånger tidigare. Bodil Hedberg Peterson, konstnärlig ledare i kommunen, berättar att Juan handplockades till att ställa ut i Gamla Vattentornet.
– Jag känner honom sedan tidigare samarbeten och tyckte att hans konst skulle passa i Vattentornet just för att han ofta har vattnet, naturen och klimatet som tema.
Juan delGado är exalterad över att fylla just Gamla Vattentornet.
– Det är en väldigt speciell lokal, väldigt vacker men också väldigt utmanande. Jag tycker att det är en otrolig idé att göra konsthall av ett vattentorn.
Levande varelser
Han tror att det är alldeles för lätt för nutidsmänniskan att glömma bort att hur högteknologiska vi än blir, kan ingen maskin rädda oss när naturen är död. Det gäller inte minst träden.
– Träd är inte bara föremål: de är levande organismer som andas och växer, precis som vi, och ger oss livsnödvändigt syre.
Lokala partners
The Ringing Forest är en installation som hyllar skogen genom flera uttrycksformer, men med tyngdpunkt på ljus och ljud. Utställningen har tidigare visats bland annat i London och i Belfast, men ingen uppsättning blir den andra lik. Det är ett övergripande tema som får unika uttryck tack vare de personer han engagerar på platsen.
– I juni höll jag i en workshop med ungdomar från Vision Bylunda och Ungdomens hus. De skrev texter om träd och applicerade dem på personer eller händelser i sina liv. De texterna kommer också att finnas med i utställningen.
Asad Buda, den afghanske författaren som fått en fristad i Karlstad, är också involverad i projektet. Liksom Handtaget, som kommer att bygga hyllor till utställningen.
Inre och yttre värld
En stor del av utställningen kommer Juan att skapa på plats i Säffle.
– Utställningen kommer delvis att bestå av ljud som jag spelat in just här. Sus i träden, kurr från duvor och så vidare. Sen blandar jag det med vad som ska efterlikna mitt inre ljud: mitt tinnitus. Det är osynligt för andra men påverkar mitt liv så mycket, på sätt som någon som inte har det inte kan förstå. Så det är ett sätt att försöka få förståelse.
Även den faktiska skogen flyttar in i Vattentornet.
– Nu ska jag ut och plocka löv. Det blir väldigt lokalproducerat material, säger han och skrattar.
Allas ansvar
Han hoppas att besökarna vill föra en dialog kring naturen. Hur den tillhör alla, eller kanske rättare sagt att vi alla tillhör den. Men det betyder att vi också har ett gemensamt ansvar för den.
– Vi måste tänka bortom landsgränserna som människan hittat på. Amazonas ligger i Brasilien, men det är inte brasilianarnas skog. Vi är alla beroende av den och den angår oss alla, precis som att den smältande isen i Arktis också gör det.
Utställningen har vernissage på Kulturnatten på fredag och pågår till och med den 6 oktober.