Låt löven glöda: här är min höstmusik

Krönikor
PUBLICERAD:
Vilken är din bästa höstlåt? Många har inget svar på den frågan.

Sommarhits öses ur en aldrig sinande källa, liksom juliga och vintriga favoriter. De flesta kan nog även plocka fram en låt som ger dem vårkänslor. Men höstrepertoaren lyser med sin frånvaro, helt oförtjänt. Ingen annan årstid bjuder på en så mixad känslopalett. Å ena sidan tidiga jobbmorgnar, förkylningar, sjunkande temperaturer och gråregn. Å andra sidan soliga svamputflykter, känsla av nystart, färgsprakande natur och att det är helt legitimt att bara vilja dricka te och kolla på film. Om inte annat behöver man alltid stämningsfull musik att lyfta en grådassig dag med. Jag har gjort jobbet åt er: här kommer 12 höstliga favoriter (November Rain är inte med. Jag gillar inte den)!

1. Autumn Leaves - Eva Cassidy

"Evergreen" vore ju ironiskt att säga om en låt om löv som inte längre är gröna. Men det är en tidlös juvel som drar paralleller mellan en svunnen kärlek och en svunnen sommar. Det finns många sublima versioner av denna, men jag väljer Eva Cassidys. Jag är lika svag för hennes känslosamma röst som det enkla men åh så vackra gitarrkompet.

2. Fields of Gold - Sting

Den här låten kan jag just nu se varje morgon på väg till jobbet, när solen bryter igenom blå himmel och får vidsträckta fält och dignande äppelträd att skina. September är vacker.

3. Day is Done - Nick Drake

Ibland blir det blytungt. Inte undra på att man känner meningslöshet när det är mörkt nästan dygnet runt, en förkylning smyger sig på och bara att gå upp ur sängen är motigt. Deppa med Nick Drake. Han kommer att förstå.

4. Manic Monday - The Bangles

"Det är såna här dagar som man önskar att sängen redan vore bäddad" – vem känner inte igen den känslan när semestern är slut och dagarna blir strikt schemalagda? Forskning visar dock att de flesta människor egentligen mår som bäst på vardagarna. Den glättiga melodin och de nästan barnramsliknande rimmen i refrängen kanske visar att The Bangles också har förstått det.

5. Everybody's Talkin' - Harry Nilsson

När barnen letar efter det finaste bokpapperet brukar vuxna leta efter nästa klämdag. Ju hårdare sidoregnet piskar en i ansiktet, desto mer drömmer man om en resa till solen. Gör det med denna goding, känd från Apollos gamla reklamfilmer för charterresor.

6. Solsbury Hill - Peter Gabriel

Solen skiner! Luften är klar! Jag är redo för en utmaning! Vi omfamnar höstens möjligheter till nytändning, positiv förändring och växtkraft. Jag klarar allt, eftersom jag lyssnar på Solsbury Hill.

7. Wake Me Up When September Ends - Green Day

Höst kan vara saknadens tid. Inte minst allhelgonahelgen får oss att med både sorg och glädje tänka på alla som var en självklar del av vardagen men nu lever enbart i våra minnen. Man vill fly men får lära sig att leva och växa med sorgen. Få sjunger det bättre än Billie Joe Armstrong.

8. The Only Living Boy In New York - Simon & Garfunkel

Det är någonting med Simon & Garfunkel som alltid får mig i höstmysläge. Vilken som helst ur deras massiva låtskatt hade platsat, men denna är min favvis.

9. Höstkänning - Ola Magnell

"Svep din gamla duffel tätt omkring dig. Minns en fläkt av ljung och ljumma bad. Men nog finns det också här nånting, säg, som har blommat i din döda stad". Ola, du magnifike.

10. Indian Summer - The Doors

Precis så drömsk och surrealistisk som 20 grader i oktober.

11. Tiger Mountain Peasant Song - Fleet Foxes

Om flanellskjorta, stickad mössa och termoskaffe hade ett soundtrack, skulle det vara Fleet Foxes. Ut på tur!

12. Harvest - Neil Young

Du gjorde det. Du överlevde ännu en lång och krävande dag. Fyll temuggen, ta en chokladbit, svep en filt om dig och känn värmen gosa in sig i varje cell. Kalla det att skörda energi, om du vill.

Dessa låtar, och många fler, finns att lyssna på i spellistan Låt löven glöda på Spotify. Hoppas att din höst blir njutbar!

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.