Hoppa till huvudinnehållet

En premiär i gladjazzens tecken

Publicerad:
Cato Tingberg ledde bandet och satte sin prägel på Vika band.
Cato Tingberg ledde bandet och satte sin prägel på Vika band. Foto: Åke Jansson

Vika Band från Oslo var Seffle Jazz Clubs gäster vid lördagseftermiddagens jazzkonsert. Konserten  blev lite annorlunda med tanke på att man tillfälligt hade bytt lokal från Hotell Royal till Odd Felowlokalen.

Lokalen var nära nog fullsatt när det populära norska tradjazzbandet inledde konserten med "Struttin with some Barbeque". En härlig låt som satte sin prägel på konserten redan från start.

Spelglädje och humor

Den tvåtimmars långa jazzkonserten gick i gladjazzens tecken och det spelades låtar som hade sin storhetstid på 1920 till 1940-tal. Men man stack också emellan med 1950-tals låtar som till exempel "Fly Me to the Moon". En annan goding från den tiden var "Oh Lady Be Good".

Bandet präglas av spelglädje, humor och kunskap i jazzen historiska repertoar. Rent musikaliskt är bandet ett av de bättre tradjazzbanden som gästat Säffle jazzklubb under åren. Men så har bandet blivit något av ett kultband i Säffle. Det var tredje gången som bandet gästade Säffle och man är redan inbokad för ett fjärde besök i Säffle nästa år.

Bra solister

Det finns många bra solister i bandet men jag sätter festlige orkesterledaren Cato Tindberg främst. Han har en fantastisk utstrålning av gemyt och det visade sig också att han är en strålande sångare med den där speciella jazzrösten. Som exempelvis i "Ain´t She Sweet". Men det fanns flera och inte att förglömma är trombonisten Magne Brååten med genuina instick av sång.

Vika Band från Oslo hos Seffle Jazz Club. Blåssektionen med Magne Brååten trombon, Tom Böttger, trumpet och Cato Tingberg, träblås.
Vika Band från Oslo hos Seffle Jazz Club. Blåssektionen med Magne Brååten trombon, Tom Böttger, trumpet och Cato Tingberg, träblås. Foto: Åke Jansson

Vika Band består av följande orkestermedlemmar: Cato Tingberg, sång och trädblås, Magne Brååten, sång och trombon, Tom Böttger, trumpet, Poul Goldmn, Banjo och gitarr, Tor Haugum Piano, Askjell Hjellvik, bas och Svein  Fagersand, trummor.

Bandets egen signatur, Vika Band og Charme, ej att förglömma. Festligt, roligt och underhållande. Här körar bandet suveränt.

Skicklige pianisten Tor Haugum.
Skicklige pianisten Tor Haugum. Foto: Åke Jansson

Jazzklubben fick med Vika Band en höstlig fullträff. Nu närmast väntar konsert med jazzelever från Geijersskolan på Hotell Royal lördagen den 19 oktober.

Innan konserten började pålyste jazzklubbens ordförande Eva Löfvendahl en tyst minut för nyligen avlidne Sture Hultgren som varit med i jazzklubben från starten.

Artikeltaggar

MusikNöje/KulturSäffleSeffle Jazz Club

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.