Hoppa till huvudinnehållet

Älgjakten närmar sig

Publicerad:
Den 14 oktober är det premiär för älgjakt i vårt område.
Den 14 oktober är det premiär för älgjakt i vårt område. Foto: Nathalie Forsström

Nu närmar sig årets älgjakt. Med mindre än en månad kvar till premiären pågår planeringen för fullt. Inom Säffle västra älgskötselområde är det samma uttag som förra året som gäller, det vill säga 3,2 älgar per 1 000 hektar mark.

Den 14 oktober är det dags för älgjaktspremiär i vårt område. Efter några års nedgång konstaterades det förra året att älgstammen i Säffle västra älgskötselområde hade ökat. Därför ökade man också uttaget av antal älgar som får skjutas. I år lägger man det på samma nivå som förra året.

Det är 44 jaktlag som ingår i Säffle västra älgskötselområde.

– Vi har gjort ett uttag som är som förra året, 3,2 älgar per 1 000 hektar, säger Bengt Stevensson, ordförande i Säffle västra älgskötselområde.

Det innebär sammanlagt runt 100 älgar inom Säffle västra älgskötselområde. Hälften av dem ska vara kalvar.

– Vi har inte fått några rapporter om att det ska vara mindre älg, säger Bengt Stevensson.

Bengt Stevensson är ordförande i Säffle västra älgskötselområde.
Bengt Stevensson är ordförande i Säffle västra älgskötselområde. Foto: Nathalie Nordhström

Inventering

Bengt Stevensson berättar att man fattar beslut om hur stort antal älgar som får skjutas utifrån inventeringar som görs.

– Vi gjorde en spillningsinventering under våren som visar att det finns ungefär lika mycket älg som förra året, säger han.

Förutom vårens spillningsinventering tittar man på den inventering som jägare gjorde under förra årets jakt då de rapporterade in både hur mycket de skjutit men också hur mycket älg de såg ute i skogen. Man väger också in vad jägarna har varit ute och sett och talat om.

Lokala variationer

Säffle västra älgskötselområde sträcker sig över ett långt geografiskt område och tillgången på älg kan variera i de olika delarna.

– I de södra delarna är det generellt lite fler älgar än i norr, säger Bengt Stevensson.

Uttaget av älgar kommer att fördelas jämnt över hela älgskötselområdet.

– Sedan är det upp till jaktlagen, ifall det i något område är mindre älg och svårt att få älgar, att avsluta jakten, säger Bengt Stevensson.

Avlysningsjakt

Inom Säffle västra älgskötselområde tillämpar man också numera så kallad avlysningsjakt. Det innebär att om det återstår älgar av det möjliga uttaget när jakten på vuxna djur avslutas så omvandlas återstående älgar till kalvar som jaktlagen då får tillstånd att skjuta.

– Då har man även om man har skjutit de tilldelade älgarna möjlighet att skjuta en kalv extra, säger Bengt Stevensson.

Det skrevs en ny älgskötselplan inför förra årets jakt som gäller till och med 2020. Men planen kan skrivas om ifall läget ändras.

Jaktpremiär

Årets älgjakt börjar den 14 oktober. Det är den veckan de flesta jaktlag drar igång med jakten men det har också blivit lite vanligare att vissa jaktlag väljer att vänta.

– Jag tror att det först och främst beror på att det har varit varmare höstar. Man väntar in lite svalare väder, största anledningen till det är hanteringen av köttet, säger Bengt Stevensson.

Artikeltaggar

Bengt StevenssonJaktNyheter

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.