Hoppa till huvudinnehållet

Säffle klättrar snabbt på näringslivsrankingen

Publicerad:
Säffle kommun klättrar på näringslivsrankingen. Näringslivschef Pia Proper, kommunalrådet  Dag Rogne och kommunikationsansvarige Johan Österman glädjer sig åt utvecklingskurvan.
Säffle kommun klättrar på näringslivsrankingen. Näringslivschef Pia Proper, kommunalrådet Dag Rogne och kommunikationsansvarige Johan Österman glädjer sig åt utvecklingskurvan. Foto: Claes Österman

Säffle kommun fortsätter att klättra mot toppen i Svenskt Näringslivs årliga ranking av det lokala företagsklimatet. Säffle avancerar sex placeringar och är därmed inne på den gröna listan som består av landets 50 högst rankade kommuner.

– Jag tolkar det som att vårt systematiska arbete fungerar bra, säger näringslivschefen Pia Proper.

Säffle landar på plats 46 av Sveriges 290 kommuner i listan som offentliggjordes på tisdagen. Säffle har klättrat cirka 100 placeringar på fem år. 2010 rankades Säffle på 188:e plats i Sverige.

– Det är en stabil utveckling som grundar sig på att vi driver en solid verksamhet i nära samarbete med näringslivet, inte minst när det gäller utbildning, kompetensförsörjning och lokalfrågor, säger kommunalrådet Dag Rogne (C)

Anna Hedberg är projektledare för Svenskt Näringsliv i Värmland

- Säffle kommun jobbar på bra med företagsklimatet, har en god dialog med lokala företag och är bland de 50 bästa kommunerna i landet. Konkurrensen i toppen hårdnar alltmer och det skall bli spännande att se om Säffle nästa år utmanat länets topptrio om det bästa företagsklimatet, säger hon.

Media fyra i Sverige

I två frågor får Säffle absolut toppbetyg och rankas fyra i Sverige. Det handlar dels om tele- och it-nätet och dels om medias attityder till företagande. Lokalmedia, det vill säga Säffle-Tidningen, får mycket högt betyg när det gäller bevakningen av det lokala näringslivet med allt vad det innebär av företagande, handel och annan näringsverksamhet.

Företagarna är nöjda med näringslivsklimatet i Säffle kommun. Det framgår av Svenskt Näringslivs årliga kartläggning. Bilden är från Verkstadsbolaget.
Företagarna är nöjda med näringslivsklimatet i Säffle kommun. Det framgår av Svenskt Näringslivs årliga kartläggning. Bilden är från Verkstadsbolaget. Foto: Claes Österman

Företagarna ger också höga betyg för kommunens myndighetsutövning och upphandling samt kommunala tjänstemäns och politikers attityd till företagande. Högt betyg får kommunen också för att man inte konkurrerar med det privata näringslivet.

– Vi får väldigt höga betyg i attitydfrågor, vi ligger i själva verket bland de 30 bästa kommunerna på tio olika punkter. På statistikdelen, som är svårare att påverka, ligger vi sämre till. Det handlar exempelvis om sysselsättning och nyföretagande, två svåra frågor som vi arbetar mycket hårt med, säger Pia Proper.

Lågt betyg ger företagarna däremot när det gäller vägnät, tåg- och flygförbindelser men där har attityden förbättrats sedan tidigare undersökningar.

92 företagare svarade

92 företagare i Säffle kommun har svarat på frågorna i enkäten. 69,2 procent säger att det tycker att Säffle har ett bra företagsklimat.

I år skickades enkäten även till samtliga ordinarie ledamöter i kommunfullmäktige. I de flesta kommunerna ger politikerna det lokala företagsklimatet ett bättre betyg än vad företagen gör.

– Men i Säffle visar undersökningen att politiker och företagare har samma verklighetsuppfattning, konstaterar Dag Rogne.

Sunne kommun landar på plats 20 i landet och har, enligt företagen, det bästa företagsklimatet i Värmland. Sunne drygar ut avståndet till Grums kommun som landar på 39:e plats och tätt därefter kommer Kils kommun på plats 43. Bara några få placeringar efter topptrion följer Säffle kommun.

Artikeltaggar

FöretagandeFöretagsklimatNäringslivNyheterSäffleSäffle kommunSvenskt Näringsliv

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.