Hoppa till huvudinnehållet

Lander satte EM-bronset

Publicerad:

Nästan hela september månad har sportskytte-EM i krutgrenar pågått i italienska Bologna. På sluttampen av tävlingarna kom i söndags äntligen en medalj till Sverige – och det var Per-Anders Lander från Säffle som tillsammans med sin lagkamrat Josefine Thörnqvist tog brons i grenen standardpistol mixed team (herr+dam i par).

– Det häftigaste jag har varit med om, säger han.

Per-Anders har tävlat i EM tidigare, men det här var första gången i krutklassen och i par.

Ett brons var mer än Per-Anders Lander och Josefine Thörnqvist kunnat drömma om.
Ett brons var mer än Per-Anders Lander och Josefine Thörnqvist kunnat drömma om. Foto: privat

Rysligt jämnt

Tävlingen började med att varje skytt sköt två serier i respektive moment (150, 20 och 10 skott) mot en vanlig standardmatch, som innebär fyra serier i varje moment. Tillsammans blir det en helmatch och efter första skjutlaget låg det svenska paret på en tredjeplats. När alla skjutit klart gick de åtta bästa lagen vidare till en semifinal. Per-Anders 281 och Josefines 276 gav dem en sjätteplats med 557 poäng och 15 innertior: samma poäng som Bulgarien, men med fler innertior. Redan här försvann många vanligtvis stora nationer; Ryssland lag 1, Polens båda lag, Österrike och Ukrainas respektive Bulgariens lag 2 för att nämna några. Kvar var Ukraina, Bulgarien,Tysklands bägge lag, Portugal, Ryssland lag 2, Tjeckien och Sverige.

– Vi var förvånade över att vi överhuvudtaget tog oss vidare därifrån, säger Per-Anders Lander.

I semifinalen möttes lagen två och två för en sista eliminering innan finalen. Elimineringen gjorde i två 20-skottsserier och två 10-skottsserier. Det blev en dunderskräll när Tysklands förstalag fick ihop 375,5 och Sverige sköt 379,9. Med det tog sig Per-Anders och Josefine till finalen, tillsammans med Tyskland lag 2, Bulgarien och Ukraina.

Det var två överlyckliga skyttar som poserade med sina bronsmedaljer.
Det var två överlyckliga skyttar som poserade med sina bronsmedaljer.

Overkligt

I finalen sköts två 10-skottsserier innan fjärdeplatsen var klar – och återigen blev det sensation när Bulgarien fick kliva av och Sverige fortsatte, nu med bronsmedalj som minst och dessutom både svenskt och nordiskt rekord i grenen. Längre än så räckte de inte i konkurrens mot de mer meriterade skyttarna, varav flera olympier och medaljörer i stora internationella mästerskap. Tyskland som stod som segrare med Ukraina på andraplats. Men ett brons var mer än vad Per-Anders kunnat drömma om.

– Vi är jättenöjda och glada. Att vi tog oss förbi Tyskland var en riktig skräll, för de är jätteduktiga. När vi sedan gick om även Bulgarien trodde vi inte att det var sant.

Duon hade stenhård konkurrens av skyttar som bland annat deltagit i OS.
Duon hade stenhård konkurrens av skyttar som bland annat deltagit i OS. Foto: privat

"Verkligen speciellt"

På pistolsidan har Sverige stått utanför pallen i EM i ett tiotal år. Efter Per-Anders och Josefines brons tog Sverige ytterligare fyra medaljer på gevärssidan. Att vara med och sätta Sverige på skyttekartan i Europa är förstås en stolthet.

– Det var jätteroligt och spännande, det häftigaste jag har varit med om. Verkligen en speciell upplevelse att få ta plats i skyttets finrum, säger Per-Anders, som kom hem natten till onsdag.

Per-Anders och Josefine tillsammans med delar av den svenska truppen.
Per-Anders och Josefine tillsammans med delar av den svenska truppen. Foto: privat

Under onsdagskvällen blir det möte med Säffle Pistolskytteklubb på hemmaplan, och man får tro att det blir ett möte med guldkant när man firar föreningens EM-medaljör.

Artikeltaggar

Per-Anders LanderSäffleSäffle PKSkytteSport

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.