Hoppa till huvudinnehållet

"Säffle-Gunnar" hyllades i Marseille

Publicerad:
Fotbollsproffset Gunnar "Säffle" Andersson vann franska skytteligan två gånger. I söndags hyllades han i Marseille, 50 år efter sin död.
Fotbollsproffset Gunnar "Säffle" Andersson vann franska skytteligan två gånger. I söndags hyllades han i Marseille, 50 år efter sin död. Foto: TT

Svenske fotbollslegendaren och målkungen Gunnar ”Säffle” Andersson är närmast mytisk i Marseille, staden där han hade en sagolik och rekordartad men också tragisk fotbollskarriär. Den 1 oktober är det exakt 50 år sedan han avled. I söndags hedrades han av sin klubb Olympique Marseille.

I söndags kväll spelade Olympique Marseille ligamatch mot Rennes på Stade Vélodrome. Då hyllades Säffle-Gunnar av den franska klubben. På plats fanns bland andra professorn och författaren Åke Sandberg från Säffle, som håller på att skriva en bok om "Säffle-Gunnar".

– Det blev en känslosam och mäktig hyllning med hans närmaste på plats och det kändes lite extra att komma från Säffle och vara med om det här, berättar Åke.

Gunnar Andersson, som växte upp i Säffle men fostrades i IFK Åmål, hade en sagolik proffskarriär i Marseille.
Gunnar Andersson, som växte upp i Säffle men fostrades i IFK Åmål, hade en sagolik proffskarriär i Marseille.

Hyllningen i Marseille var unik. Klubben har aldrig tidigare hyllat någon av sina profiler på ett liknande sätt.

– Det som jag ska försöka ta reda på under min fortsatta vistelse i Marseille, det är just varför Gunnar blivit föremål för en så unik hyllning. Han är något av en myt, säger Åke.

ST har många gånger haft anledning att berätta om Gunnar "Säffle" Andersson som än idag räknas som ett av Sveriges främsta utlandsproffs genom tiderna, trots att han aldrig fick chansen att spela i landslaget. Anfallaren, som fick smeknamnet "Säffle" när han gick i skolan i Åmål, öste in mål för Olympique Marseille på 50-talet och blev fransk skyttekung 1952 och 1953. Säsongen 1952-1953 gjorde han 35 mål, ett rekord i franska ligan som stod sig ända till 2016 då Zlatan Ibrahimovic gjorde ett mål mer.

I Marseille är det ingen som har glömt Gunnar Andersson. Inför matchen visades bland annat bilder från "Säffle-Gunnars" karriär och liv på en storbildsskärm.

Barnen på plats

Matchen direktsändes också i svensk TV där man kunde se hur supportrarna bildade ett tifo på ena kortsidan föreställande den svenska flaggan och en avbildning av "Säffle-Gunnars" porträtt. Hans familj var på plats och sonen Patrick fick slå en ceremoniell avspark tillsammans med barnbarnet Nils före matchen. Dottern Michou var också närvarande.

– Hon är det äldsta barnet och har levt med honom i hans uppgång och fall. Det talas mycket om hur tuffa supportrarna var. Spelarna hyllades när det gick bra samtidigt som de inte var vatten värda när det gick sämre, och det gällde även barnen, säger Åke.

Skriver en bok

Gunnar Andersson dog utblottad och märkt av sjukdom och missbruk 1969, endast 41 år gammal. Hans minne lever kvar, inte bara för fotbollens skull, utan även för hans tragiska öde. När karriären började dala gick det mesta utför. Han hedras också på tisdag, på årsdagen av sin död, med en plakett i gathörnet där han dog.

– Det är nog tragiken och dramatiken som gör honom unik här. Möjligen ett litet skuldmedvetande också, ett litet förlåt, säger Åke.

Han har för avsikt att skriva en bok om Gunnar Anderssons.

– En berättelse om människan och karriären, säger han.

Franskt team gör film om Säffle-Gunnars ödeMarseille glömmer aldrig sin kanonskytt

Artikeltaggar

Åke SandbergFotbollGunnar Andersson

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.