Varifrån kommer allt hat?

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Claes Österman, chefredaktör och ansvarig utgivare, Säffle-Tidningen.
Foto: Jenni Jansson
En 16-årig flicka varnar för miljöförstörelsen och vill få världens ledare att öppna ögonen för klimathotet. En kvinnlig minister avgår sedan hennes man avlidit. Båda möts med hat, förakt och skymfas offentligt av män som tror sig kunna och veta allt. Varifrån kommer detta gränslösa och obegripliga hat?

Det mesta har redan sagts om Greta Thunbergs antagonister, företrädelsevis medelålders män som kan och vet allt och inte accepterar andra åsikter än sina egna. Hur dessa anonyma troll sitter framför datorn, trygga i att slippa stå till svars, och förfasar sig över att Greta inte är i skolan i stället för att tala i FN om saker hon inte begriper sig på eller har vetenskapliga bevis för. Hur de själva, med kunskaper endast från "livets hårda skola", aldrig någonsin kan komma i närheten av Gretas kompetensnivå och uttrycksförmåga. Hur de i själva verket är rädda, osäkra i sina mansroller, hur de mobbar, diskriminerar, trakasserar och saknar alla former av tolerans och respekt.

Det är i regel vuxna män som tagit sig rätten att mobba en 16-årig flicka och inte ens har förstånd att skämmas för det. Vuxna män som öser hat, förakt och förolämpningar över Annica Strandhäll, som efter sin makes död, avgår som minister därför att hon vill tillbringa mer tid med sina barn. Säg mig hur det är möjligt att man ens tänker i de banorna och inte drar sig för att berätta för alla att det är precis så man tänker och att man - ännu värre - tar sig rätten att kalla henne hora.

Det är män som kräver respekt men inte visar andra respekt. Män som vet att de inte behöver stå till svars för sina övergrepp.

Ett av många exempel är den före detta riksdagsmannen Thoralf Alfsson (han uteslöts ur Sverigedemokraterna 2018) som säljer en bildekal med texten "Fuck you Greta". Att sprida en sådan dekal är ingen överilad handling. Från tanke till handling hade Thoralf Alfsson många tillfällen att tänka över saken och ångra sig. Men han beställde dekalen, klistrade den på sin bilruta, marknadsförde den så att hans jublande kamrater visste var de kunde beställa den och i sin tur sprida den för att meddela omvärlden att en karlakarl minsann inte lyssnar på en 16-årig jänta som saknar vetenskaplig kompetens. De här männen gör nämligen sken av att kunskap och kompetens är viktig i deras värld, oavsett att de själva helt saknar den.

Budskapet från den folkvalde 62-årige politikern, som har både barn och barnbarn, till den 16-åriga flickan är alltså: Fuck you Greta. Det är inget vackert budskap i sin ordagranna betydelse. Det är ett klassiskt översitteri av en man som saknar all värdighet och jag undrar hur samtalen kring den familjens köksbord har låtit under åren. Och kring alla andra köksbord där rädda, osäkra och intoleranta gubbar i olika åldrar pratar med sina barn och präglar deras attityder.

Det är gubbar som samtidigt förfasar sig över hur man i andra länder och religioner behandlar kvinnor illa, trycker ned dem och förvägrar dem jämlikhet.

Var finns toleransen, sympatin och respekten för den fria tanken? Varifrån kommer hatet, förtrycket och oförmågan att acceptera andras åsikter och läggning? I vilken riktning leder det?

Claes Österman

Chefredaktör Säffle-Tidningen

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje.