Hoppa till huvudinnehållet

Vill se krav på cykelhjälm

Publicerad:

Cykelhjälmar och reflexvästar bör användas vid tjänsteresor med cykel. Det tycker Sjukvårdspartiet i Värmand (SiV) som nu har lämnat in en motion till kommunfullmäktige i Säffle.

Det är Sjukvårdspartiet i Värmlands fullmäktigegrupp i Säffle som har skrivit en motion om cykelhjälmar och reflexvästar i samband med tjänsteresor på cykel.

I motionen skriver de att Säffle kommun idag har många anställda som använder cykel i tjänsten. Sjukvårdspartiet uppmuntrar till användandet av cyklar och hänvisar till Trafikverket som slagit fast att cykling är en fysisk aktivitet som bidrar till ökad folkhälsa. "Men cyklister utgör också den största gruppen allvarligt skadade i vägtrafiken. För att öka säkerheten för cyklister är det viktigt att bl.a använda hjälm och annan skyddsutrustning", skriver SiV i sin motion.

Vill ha krav

SiV hänvisar också till att arbetsgivaren, i det här fallet kommunen, har ett arbetsgivaransvar enligt arbetsmiljölagen för resor under arbetstid och därmed borde cykelhjälm och reflexväst vara ett krav. Sjukvårdspartiet yrkar därför att: "cykelhjälm och reflexväst (vid mörker) skall användas vid tjänsteresor med cykel."

Artikeltaggar

KommunpolitikNyheterSäffle kommunSjukvårdspartiet i Värmland

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.