Hoppa till huvudinnehållet

Rekord för Höstsalongen

Publicerad:

I över 20 år har Säffle Konstförening bjudit in till Höstsalong. Årets upplaga blir ett rekordår i antal utställare; hela 21 personer deltar, jämfört med det vanliga antalet om 11–12.

– Det är helt fantastiskt, säger Marianne Wenneberg, Säffle Konstförening.

Varför det har blivit en sådan boom i år vet hon inte, men kanske har föreningens satsning på att sprida mycket reklam gett resultat.

– Det är ju väldigt roligt att folk uppmärksammar detta.

För Marianne Wenneberg och övriga styrelsen har det varit ett kärt besvär att välja ut tre verk av varje medverkande.
För Marianne Wenneberg och övriga styrelsen har det varit ett kärt besvär att välja ut tre verk av varje medverkande. Foto: Marina Johansson

Angenämt problem

Att nästan dubbelt så många deltar i år jämfört med hur det brukar vara, har fört med sig att varje enskild utställare fått banta antalet bidrag. Normalt är det max fem verk per person, men i år har det fått bli max tre.

– Men det är alla införstådda med och det har inte blivit några konstigheter. Att behöva sålla har ju varit ett angenämt problem, att många vill vara med. Vi har som tur är inte behövt säga nej till någon, säger Marianne Wenneberg.

Josefin Jansson har målat en verklighetstrogen kronärtskocka.
Josefin Jansson har målat en verklighetstrogen kronärtskocka. Foto: Marina Johansson

Mångfald

Något som däremot är helt som vanligt är att alla konstnärer har en anknytning till Säffle och att det är med några veteraner, några debutanter, några äldre och några yngre. Med ett stort antal utställare blir det naturligt också en stor mångfald av konstformer och estetiska uttryck. Klassiskt akvarellmåleri, foto och träsnitt är bara tre av konsttyperna som kommer att visas på Galleri 2.

– Det är en otrolig mångfald, säger Marianne Wenneberg.

Mårten Lid deltar i Höstsalongen för tredje gången.
Mårten Lid deltar i Höstsalongen för tredje gången. Foto: Marina Johansson

Kroppskonst

Mårten Lid ställer ut två reliefer, en helt i trä och en i collageteknik med blandade material. Båda är inspirerade av människokroppen och dess sårbarhet.

– Det är nakna, skadade kroppar. Konst är en intuitiv process för mig och jag inspireras av det som känns angeläget i stunden.

Detta är hans tredje Höstsalong.

– Det är jättespännande att det är så många olika konstnärer här i den lokala miljön.

Höstsalongen öppnar i morgon och pågår till och med den 20 oktober.

Fåglar är något utav ett dominerande motiv i Höstsalongen. Som här med Lotta Boholm Walls träundulater...
Fåglar är något utav ett dominerande motiv i Höstsalongen. Som här med Lotta Boholm Walls träundulater... Foto: Marina Johansson
... och på Sven Gerdins foto av en lunnefågel på Svalbard.
... och på Sven Gerdins foto av en lunnefågel på Svalbard. Foto: Marina Johansson

Artikeltaggar

HöstsalongLotta Boholm WallNöje/KulturSäffleSäffle KonstföreningSven Gerdin

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.