Säfflepolisen varnar för ökad olycksrisk

Trafik
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Risken för viltolyckor ökar kraftigt under hösten och polisen i Säffle uppmanar bilisterna att se över fordonens belysning.
Foto: Ida von Hanno Christensen/TT
Polisen i Säffle varnar nu trafikanter, cyklister och gående för ökande olycksrisk i samband med höstmörkret.
– Se över belysningen på fordon och cyklar och se till att era barn har reflexer och cykelhjälmar, säger Ivan Sokolowski på polisen.

Som polisman har Ivan Sokolowski mycket erfarenhet av trafikolyckor.

– Det finns inget värre i mitt jobb än att åka hem till föräldrar och berätta att deras barn har skadat sig i trafiken. Därför uppmanar jag alla att tänka till och ligga ett steg före nu när det blir mörkare och halkrisken ökar, säger han.

Inga bakljus på bilen

Han tycker att alldeles för många bilister slarvar med belysning.

– Bra belysning kan förebygga många olyckor, dels ser man bättre själv och dels syns man bättre av andra trafikanter. Är ena strålkastaren trasig finns det risk att man uppfattas som en moped av mötande fordon. Så se till att belysningen är i funktion. Tänker man inte på olycksrisken och säkerheten så kan man ju tänka på risken för böter, säger Ivan Sokolowski.

Han uppmanar också att man den här tiden på året slår om till halvljus om man har halvljusautomatik på sin bil.

– Annars lyser inte bakljusen och då är det stor risk att bakomvarande bilister inte ser dig i tid vid dimma eller regn, säger han.

Syns inte i gatubelysning

Han riktar också en särskilt uppmaning till cyklister och gående.

– Gatubelysningen är helt enkelt inte tillräckligt för att man ska synas i mörker eller vid regn, påpekar han.

Han påpekar också vikten av att cyklister använder hjälm.

– Jag har i mitt jobb sett så många skador som hade kunnat undvikas om man hade haft en hjälm på sig. Jag vill verkligen uppmana föräldrar att titta över barnen cyklar och ser till att barnen bär hjälm. Går barnen till skolan ska de självklart ha reflexer. Hjälp oss att förebygga fler olyckor, säger Ivan Sokolowski.

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.