Hoppa till huvudinnehållet

Mikroturism ger besöksnäringen mer inkomster

Publicerad:
Thomas Peterson, en av delägarna i Wiksfors Bruksprojekt, berättade om nuläget och framtidsvisioner. Jonas Byh (i gult) är en annan delägare.
Thomas Peterson, en av delägarna i Wiksfors Bruksprojekt, berättade om nuläget och framtidsvisioner. Jonas Byh (i gult) är en annan delägare. Foto: Kjell Olsson

Vad har Kila, Nysäter, Långserud och Gillberga gemensamt? På alla platserna finns det unika saker som kan locka turister och därmed bana väg för en besöksnäring som ger inkomster. Det handlar om det nya begreppet mikroturism.

Ett 30-tal personer från olika utvecklingsgrupper och lokala näringsidkare hade mött upp på Wiksfors bruk för det andra upptaktsmötet för destinationsutveckling eller mikroturism. Det första hölls i Kulturladan på Värmlandsnäs. Svanskog samt centrala Säffleområdena står på tur.

Från Säffle kommun deltog Laila Gibson, Pia Proper samt Elisabeth Johansson. Man började i en av brukets stora lokaler där Thomas Peterson berättade och visade runt. Ett enormt arbete har gjorts för att göra om de gamla fabrikslokalerna men samtidigt bevara en del av "industrihistorien".

Antikvitetsaffär

Mitt i den gamla fabrikshallen har det byggts en lokal för administration och personal och ovanpå finns ett utrymme för konferenser och samlingar. På väggarna sitter tegelsten som plockats ned från den nedbrunna ladugården vid Kyrkebol. Vackert handslaget, gammalt tegel som verkligen pryder sin plats. Nya fönster och dörrar har satts in.

Man vandrar vidare och hamnar till slut hos Martin Balder som visar runt och berättar om sin antikvitetsaffär. Han berättar att intresset för antikviteter är enormt

– Här kan man ju både se grejerna och höra om dess historia, säger Martin.

Hos Balder Antik finns mycket intressant, både att titta på och höra historierna kring. En del av möblerna går på export till kunder i USA.
Hos Balder Antik finns mycket intressant, både att titta på och höra historierna kring. En del av möblerna går på export till kunder i USA. Foto: Kjell Olsson

Verksamheten sker till en del på nätet, både när det gäller information, visning och försäljning.

– Jag har saker från 30-70 talen men just 50-60 talen är fortfarande heta. Speciellt möbler med Säffleanknytning och nordisk stil överhuvudtaget, säger Martin.

En del av hans saker går på export till bland annat USA, Hans förhoppning är att kunna ha någon anställd. Det gäller även att "nå ut" med verksamheten och kundkretsen finns till stor del i städer men naturligtvis även på landsbygder. En ny möjlighet till exponering har dykt upp i Karlstad med så kallade pop-upp-affärer där man hyr in sig minst tre månader för att visa upp sig och sälja.

– Det är svårt att få tiden att räcka till för att både åka ut och hämta saker och därefter ta hand om dem. Denna vecka blev det turer till Nordvärmland och Göteborgstrakten för att hämta grejer som eventuellt ska fräschas upp och renoveras och därefter försäljas , säger Martin.

I våningen under brinner det skönt i en pizzaugn som kommer att producera napolitansk pizza i 450 graders värme under en minut.

- Jag hoppas det skall bli lite speciellt, både för folk som har lite bråttom och de som vill sitta ned för en liten lunchkonferens, förklarar Jonas Byh.

Pizzaugnen för de napolitanska pizzorna värmer skönt.
Pizzaugnen för de napolitanska pizzorna värmer skönt. Foto: Kjell Olsson

Gruppen genomförd en workshop och planerna för Destination Säffle presenterades. Där ingår fyra områden som har speciella saker gällande kultur, historia och kvalitéer som lockar och kan locka ännu flera turister.

- Turism och besöksnäring hänger ihop. Det första betyder ett intresse och det andra betyder affärer och inkomster, säger Laila Gibson.

Hon betonar att ett samarbete mellan verksamheter i Kila, Nysäter, Gillberga och Långserud skulle kunna bidra till en ökad besöksfrekvens.

Fem olika grupper

Det har listats fem grupper som extra intressanta förutom "de vanliga besökarna"och de är mogna kulturpar, naturintresserade upptäckare, campare och husbilsentusiaster, vattenburna vänner samt utövare och medföljande. De sistnämnda är de som exempelvis är med som föräldrar eller anhöriga vid stora arrangemang men som inte har mycket att göra mellan varven.

- Helt klart behövs även mera aktiviteter för barn, sade Pia Proper.

Olika former av marknadsföring diskuterades. Man talade även om den gångna säsongen som varit bra.

- Jag har haft 2500 vuxna besökare plus massor med barn som besökt mig och mina blåbärsbuskar. De flesta som kommer är stadsbor, berättade Peter Kjellberg.

Vid Njordtorps permakulturgård har besöksantalet varit stort och intresset för den "gröna näringen" växer stadigt. Naturturism och cykelturer är ett annat av Njordtorps ben.

Ett 30-tal personer från verksamheter och utvecklingsgrupper hade mött upp till träffen om mikroturism.
Ett 30-tal personer från verksamheter och utvecklingsgrupper hade mött upp till träffen om mikroturism. Foto: Kjell Olsson

Vikingacentrert kan också summera en bra sommarsäsong.

– Vi har haft gott om besökare och jag tror närmare hälften av spontanbesökarna är från utlandet, främst de nordiska länderna, säger Ulf Karlsson vid Vikingacentret.

Naturbyn i Långserud har haft en bra säsong.

– Tack vare att några danska tidningar var på besök så har jag haft Naturbyn fylld av danskar, säger Thomas Peterson som menar att just publicitet i tidningar och på nätet har stor betydelse.

Även de lokala utvecklingsgrupperna spelar en viktig roll i bygdernas marknadsföring.

– Det gäller att ta fram det som är unikt och spännande och inte minst våga ta betalt för detta, menade flera näringsidkare.

Natur, kultur, historia,mat och aktiviteter nämndes som nyckelord. Det rådde en optimistisk stämning hos de närvarande och helt klart är tankarna med att skapa mikroturism-områden verkar slå god rot. Nu väntar närmast liknande träffar i Svanskog samt Säffle.

Nu har Lotta flyttat in i Wiksfors BrukGammalt bruk får nytt livFörsta butiken öppnar i Wiksfors bruk

Artikeltaggar

CampingKilaKyrkebynLångserudNäringslivNyheterThomas PetersonTurismVärmlandsnäs

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.