Hoppa till huvudinnehållet

Så här såg Säffle ut från vattentornet 1916

Publicerad:

Vattentornet i Säffle byggdes 1914 och togs i drift 1915. Naturligtvis öppnade det nya möjligheter för fotografer utan höjdskräck. Plötsligt kunde man fotografera utsikten över Säffle.

Någon gjorde sig 1916 besväret att släpa sin utrustning uppför den smala och branta trappan inne i vattentornet för att göra en alldeles speciell fotografering.

Kvalitén på resultatet kan antyda att fotografen var Ludvig Åberg, men hans namn finns inte på den bild som blev resultatet av fotograferingen. På den kan man bara läsa, att bilden utgavs av K E Janssons efterträdare Signe Johanson. Det ovanliga i sammanhanget är att det inte blev ett vykort. Sådana har det tagits många från vattentornet genom åren. Denna gång blev det ett foto i formatet 53,5 centimeter på längden och 14 centimeter på höjden.

Man kan undra hur bilden togs. Det skulle i dag krävas vidvinkelobjektiv för att ta motsvarande bild. Kan fotografen ha haft tillgång till sådan utrustning eller kan bilden vara resultat av att två bilder sammanfogats? Oavsett vilket så är bilden ett intressant dokument när det gäller att visa Säffle för lite mer än ett sekel sedan.

Väldigt mycket av det som man ser på bilden är sedan länge borta. Mycket av det som finns i dag hade ännu inte hunnit byggas. I ett fall – Silvénska villan – pågår byggnationen.

Silvéns hus snart färdigt

Just Silvénska villan är lätt att känna igen till höger på bilden. Redaren Hugo Silvén lät bygga den påkostade villan, men när bilden togs återstod en del innan den var inflyttningsklar. Man kan också se att arbetet med muren mot älven pågår, men också att det ännu saknas en del, bland annat lusthuset.

Det 1915 nybyggda vattentornet öppnade nya möjligheter när det gällde att fotografera utsikt över Säffle. Panoramafotografiet togs från det högra balkongförsedda fönstret. Det måste ha varit ett helt projekt att släpa dåtidens otympliga kamerautrustning uppför vattentornets smala och branta trappa.
Det 1915 nybyggda vattentornet öppnade nya möjligheter när det gällde att fotografera utsikt över Säffle. Panoramafotografiet togs från det högra balkongförsedda fönstret. Det måste ha varit ett helt projekt att släpa dåtidens otympliga kamerautrustning uppför vattentornets smala och branta trappa. Foto: Ludvig Åberg

Fogdegatan finns på bilden och vid den ett par hus som fortfarande står kvar. Dels det vackra – och lyckligtvis omsorgsfullt renoverade – huset bakom PeKås, dels det hus som inrymmer Galna Tuppen.

Ovanför trädtopparna rakt nedanför Silvéns bygge kan man se ett tak. Det är förstås Stenmagasinet, som när bilden togs bara var fem år från att fylla 100 år. Om ett par år blir det 200-årsjubileum.

Några hus finns kvar

Till vänster om Stenmagasinet ser man trämagasinet, som skulle finnas kvar i ytterligare nästan ett halvt sekel, och Lotsstugan, som fungerade som Säffles kommunalhus tills stadshuset stod färdigt 1954.

Ovanför trämagasinet ser man det hus, som nu senast har inrymt Säffles turistbyrå. Det är med andra ord en av de byggnader som fortfarande finns kvar. Förmodligen också ett av de absolut äldsta. Det kan dateras tillbaka till 1821. Den gången dock bara i ett plan. Det har kallats Mjölnarstugan eftersom det var mjölnarens bostad. Stenmagasinet var ju från början byggt som en kvarn.

Kvar finns förstås också tingshuset, byggt 1902, men det är många år sedan det avkunnades domar i den byggnaden. Framför tingshuset kan man skymta en liten träbyggnad. Den var fram till 1934 Säffles polisstation.

Holgers konditori

Ett annat hus som finns kvar är Viktorinska huset, alltså det som ligger vid Stortorget och bland annat inrymmer Holgers konditori. Konditori var det i huset även när den här bilden togs, men det var långt innan konditor Holger Andersson tog över och gav konditoriet dess nuvarande namn.

Vid älvstranden nedanför tingshuset låg Seffle Bryggeri, som ju är borta sedan länge, men som har gett namn åt Bryggerigatan. Närmare Strömbron låg ett garveri, men det revs på 1930-talet när det skulle byggas polishus och badhus.

Förflyttar man sig närmare vattentornet så ser man strax nedanför kameran en bakom träden delvis skymd byggnad. Det var en gång en praktfull byggnad – Doktorsbostaden. Där hade distriktsläkaren sin tjänstebostad i slutet av 1800-talet. Sedan såldes huset och fick olika ägare. När Konsum Värmland skulle bygga Domusvaruhuset i början av 1960-talet revs Doktorsbostaden för att ge plats för en parkering. Då hade den en tid fått tjäna som förrådslokal och var tämligen förfallen.

Helt förändrat torg

Kanaltorget fanns förstås, men såg helt annorlunda ut jämfört med idag. Vid Kanaltorgets norra del, där biblioteket ligger idag, låg Hygerthhuset. Då kallades det inte så. Då var det fortfarande kommunalmannen, grosshandlaren och bankmannen Axel F Johansson som bodde i huset. Nästa generation aktualiserade namnet Hygerth, bland annat genom sonen löjtnant Allan Hygerth, som en tid till och med var Finlands förste flygvapenchef, utnämnd av självaste marskalk Mannerheim.

Där stadshuset nu finns låg då en träbyggnad, som närmast kan jämföras med en förrådsbyggnad. ”Benzinstation” kunde man läsa på väggen och utanför huset fanns också en bensinpump.

Biografhuset saknas på bilden. Det byggdes först 1919, alltså för precis ett sekel sedan, och första filmvisningen ägde rum i början av 1920. Däremot ser man delar av Västra Storgatan 5 och 7. Mitt emot låg Nordströmshuset – byggt strax efter sekelskiftet – där en gång Handelsbanken hade sin lokal och senare Radiocentralen. Det huset revs för att ge plats för en stadshustillbyggnad, men det blev bara en parkeringsplats.

Första telefonstationen

Omedelbart till vänster om Hamngatan ser man en tegelbyggnad, som skall ha byggts i slutet av 1800-talet. I det huset fanns Henriks färghandel. 1958 revs huset för att ge plats för ett modernare affärshus, det som i dag finns på platsen.

Närmaste hus västerut ser man bara taket av på bilden. Det var Nordmarkshuset. Nordmark var kopparslagare och huset hade byggts redan på 1880-talet. Just i det huset öppnades Säffles första telefonstation 1889. Det var emellertid bara lokalsamtal som man kunde ringa de första åren.

Under många år fanns en missionsbokhandel i Nordmarkshuset. 1960 revs huset. Där byggdes huset som inrymmer Pingstkyrkan.

Granne till Nordmarkshuset var det som på första våningen inrymde Holms herrekipering. Det huset finns fortfarande kvar, men det är många decennier sedan herrekiperingen upphörde. Den hade startats redan några år efter sekelskiftet i ett annat hus, men huset på bilden stod färdigt 1914.

Av nästa hus västerut ser man heller inte mycket mer än taket, men det huset – som också finns kvar ännu i dag – var en gång viktigt för Säffleborna. Dit flyttades telefonstationen strax före förra sekelskiftet och där fanns telegrafen. Huset kallades Posthuset och det säger förstås en del om en annan funktion som det en gång hade.

Ingen trängsel i Rolfserud

Från vattentornet kunde fotografen även få en bild av kvarteret Haga norr om Kaptensgatan. Man kan notera att Betlehemskyrkan finns med på bilden. Den var nästan nybyggd när bilden togs. Kyrkan byggdes 1910.

Området där Medborgarhuset ligger i dag täcktes när bilden togs av Säffle Sågverks AB och dess staplar av sågat virke.

En liten och på bilden knappt synlig detalj kan vara värd att nämna. Mellan Rolfserudsholmen och Billeruds bruk kan man skymta en byggnad med två vinklade fasader framför taket. Det är Säffle Möbelfabriks första fabrikslokal. Huset skulle inte stå kvar länge efter det att bilden togs. En eldsvåda våren 1919 blev slutet för den byggnaden och verksamheten fortsatte i stället vid Fabriksgatan.

Titta också på andra sidan av älven. Det fanns inte många hus längs Tingvallastrand och i Rolfserud. Det skulle snart förändras.

Det har gått drygt ett sekel sedan fotografen tog bilden. Säffle-Tidningen fanns redan då och skulle till och med snart 25-årsjubilera, men det var konkurrens om läsarna. Säffle-Tidningen och Västra Värmland var ännu två konkurrerande lokaltidningar. Det skulle också snart förändras.

Artikeltaggar

lokalhistoriaNöje/KulturSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.