Hoppa till huvudinnehållet

Säffles premiär i kameralinsen

Publicerad:

Hur Säffle såg ut i början av 1900-talet vet vi ganska väl. Tacka framförallt fotograf Ludvig Åberg för det. Men hur var det innan Åberg kom till Säffle? Det finns bilder, men de är inte många. Några är fotografier av bra kvalitet. I några fall har originalet inte kunnat hittas och då återstår bara en tidigare tryckt version. I andra fall får man förlita sig på en duktig konstnär.

De sannolikt äldsta bilderna från Säffle – eller Seffle som man skrev på den tiden – är tagna norr om Stenmagasinet. Helt klart är att de har anknytning till Säffle kanal och dess kanalbolag. Men när kan bilden på personerna ovanför Stenmagasinet ha tagits?

Mycket talar för att denna bild, som inte bara visar Stenmagasinet och kanalen utan också ett antal personer, kan vara tagen på 1860-talet. Kvinnans klädsel, bland annat krinolin, kan tyda på det. Fotografen är okänd, men kan möjligen vara Sofi Öberg, som 1866 öppnade ateljé vid Seffle kanal.
Mycket talar för att denna bild, som inte bara visar Stenmagasinet och kanalen utan också ett antal personer, kan vara tagen på 1860-talet. Kvinnans klädsel, bland annat krinolin, kan tyda på det. Fotografen är okänd, men kan möjligen vara Sofi Öberg, som 1866 öppnade ateljé vid Seffle kanal.

Kvinnans klädsel kan kanske ge en ledtråd. Mycket talar för att fotografierna togs redan på 1860-talet.

Claes Åkerblom har kartlagt vilka fotografer som har varit verksamma i Värmland och ett namn leder onekligen till kanalbilderna. Kanske hette fotografen Sofi Öberg. 1866 annonserade hon i Nya Wermlands-Tidningen om att hon hade öppnat fotoateljé vid Seffle kanal. Oavsett om det var hon som stod bakom kameran så är bilderna några av de äldsta som är tagna i Säffle.

Ett hus som skymtar på åtminstone ett par av de äldsta bilderna från Säffle är det apotekshus, som enligt uppgift byggdes 1864 och förstördes i en brand 1893. Det låg nära den plats där man numera hittar Silvénska villan.
Ett hus som skymtar på åtminstone ett par av de äldsta bilderna från Säffle är det apotekshus, som enligt uppgift byggdes 1864 och förstördes i en brand 1893. Det låg nära den plats där man numera hittar Silvénska villan.

Det finns en annan bild som torde vara från ungefär samma tid. Kanske är också det en bild tagen av Sofi Öberg? Den är tagen från Kungskullen, som i dag är mera bekant som Olof Trätäljakullen. Originalbilden har inte gått att spåra så det man kan utgå från är tryckta kopior dels i en bok av Iwan Schyman, dels i lokaltidningen för länge sedan när trycktekniken inte var lika utvecklad som i dag.

Bara ett fåtal hus

Det är lätt att konstatera, att tätorten den gången var ganska glest befolkad. Gissningsvis bodde några hundratal invånare i det som nu är centrum. Stenmagasinet från 1821 är lätt att känna igen. Snett till höger om Stenmagasinet låg en byggnad som en tid var Säffles apotek. Det huset fick ett dramatiskt slut.

Esaias Tegnérs födelsehem i Kyrkerud strax söder om Säffle var ett av de motiv som Karl Oskar Lindblom fick publicerat i Ny Illustrerad Tidning. Det skedde 1875. Det var 103 år efter Tegnérs födelse.
Esaias Tegnérs födelsehem i Kyrkerud strax söder om Säffle var ett av de motiv som Karl Oskar Lindblom fick publicerat i Ny Illustrerad Tidning. Det skedde 1875. Det var 103 år efter Tegnérs födelse.

Anders Laurentius Pettersson blev den förste apotekaren i Säffle. Han lät bygga en fastighet strax intill det som blev Stortorget och dit flyttades apoteket redan 1864. Tyvärr fick det apotekshuset ett beklagligt slut. Det förstördes i en explosionsartad brand 7 februari 1893. Man kan nog gissa att det var tämligen nybyggt när utsikten från Kungskullen fotograferades.

Andra huset från vänster vid torget – som ju i praktiken ännu inte fanns när bilden togs – ser man det hus där konditor Rohdin och köpman J F Jansson i slutet av 1800-talet hade sina lokaler. Det låg där Wermlandsbankshuset, numera Nordeahuset, finns i dag.

Denna bild publicerades en gång i Ny Illustrerad Tidning. I ena hörnet läser man dels 1872, dels K O L-m. Det står för Karl Oskar Lindblom, som under uppväxten bodde i Säffle, för övrigt i det gamla skolhuset som ses till vänster i bilden. Det skulle dröja 43 år innan vattentornet stod färdigt på kullen.
Denna bild publicerades en gång i Ny Illustrerad Tidning. I ena hörnet läser man dels 1872, dels K O L-m. Det står för Karl Oskar Lindblom, som under uppväxten bodde i Säffle, för övrigt i det gamla skolhuset som ses till vänster i bilden. Det skulle dröja 43 år innan vattentornet stod färdigt på kullen.

Precis till höger om detta hus kan man skymta gaveln på det hus som kallades Skarphyttan och som har fått ge namn åt både Hyttegatan och kvarteret Hyttan. Det revs strax före förra sekelskiftet när Viktorinska huset skulle byggas.

Norr om landsvägen – det fanns bara en på den tiden – ser man ”Änglaberget” där det fanns både butiker och skomakare.

Bildkvalitén är kanske inte den bästa, men bilden berättar ändå en del om Säffle för drygt 150 år sedan.

Detta är en av de äldsta bilderna, tagen från Kungskullen eller Olof Trätäljakullen som den också kallas. Originalet har inte påträffats så bilden är en kopia av en tidigare tryckt bild, vilket försämrar kvalitén. Sannolikt är bilden tagen på 1860-talet.
Detta är en av de äldsta bilderna, tagen från Kungskullen eller Olof Trätäljakullen som den också kallas. Originalet har inte påträffats så bilden är en kopia av en tidigare tryckt bild, vilket försämrar kvalitén. Sannolikt är bilden tagen på 1860-talet.

En framtidsvision

Det finns faktiskt en ännu äldre bild från Säffle. Den finns på aktiebrev som Seffle kanalbolag en gång lät trycka 1835. Men då fanns ju inte kanalen, som ändå finns på bilden. Kanalen var färdig först 1837. En framtidsvision kan man säga om motivet på aktiebrevet.

Stenmagasinet är lätt att känna igen. Det hus som senast varit turistbyrå kan också identifieras med tanke på att det från början bara hade en våning. Olof Trätäljakullen finns på bilden, men nog har den fått lite mer imponerande dimensioner än i verkligheten. Det gäller också gravkullarna norr om hembygdsgården.

Den då 19-årige konsteleven Johan Zacharias Blackstadius, som en gång gjorde litografin, hade nog fått utgå från en beskrivning utan att själv ha varit på platsen. Det kan också förklara det vattenfall som man hittar i älven längst till vänster i bilden.

Kanalbolaget – eller Seffle Kanal och Slusswerk som det står på aktiebrevet – lät 1859 pryda sina nya aktier med ett motiv som visar inloppet till slussen. Fartyget som är på väg mot slussen hette Arvika.
Kanalbolaget – eller Seffle Kanal och Slusswerk som det står på aktiebrevet – lät 1859 pryda sina nya aktier med ett motiv som visar inloppet till slussen. Fartyget som är på väg mot slussen hette Arvika.

Konstnärliga Säfflemotiv

Apropå Kungskullen eller Olof Trätäljakullen så finns det en etsning, som visar just denna kulle. Bilden är daterad 1872 och konstnären är Karl Oscar Lindblom. Man ser det gamla skolhuset och man kan urskilja skomakare Mobergs hus liksom det som var fru Dalins. Centralt i bilden ser man en hög stolpe. Den markerade ett av den tidens stora framsteg. Det är en stolpe med telegrafledningar.

Detta var några år innan Metodistkapellet och senare också Hotell Royal byggdes på högra sidan av den väg som man ser på bilden.

Bilden var publicerad i Ny Illustrerad Tidning. I denna var Lindblom en återkommande medarbetare. Att några av hans motiv hämtades från Säffle var ingen tillfällighet. Karl Oscar växte från tioårsåldern upp i Säffle där hans far Carl Christian Lindblom var skollärare och familjen bodde i skolhuset. Efter studier vid Konstakademien från 1866 – han var född 1844 – bosatte han sig 1870 i Örebro där han blev teckningslärare. Bidragen till Ny Illustrerad Tidning var förstås ett sätt att dryga ut lärarlönen.

Karl Oscar Lindblom bodde i Örebro i ett halvt sekel, men höll kontakten med Säffle där hans föräldrar levde till 1890-talet. Brodern Algoth drev lanthandel i Kalvhagen i Botilsäter på Näset.

Detaljrika etsningar

Ett välkänt motiv hämtade han från Karlsborgsåsen. Den etsningen visar slussinloppet från söder och Byälven. Längst till höger ser man även här apotekshuset, ”Änglaberget”, det som skulle bli Rohdins konditori och den äldsta delen av kvarnen nere vid älven. Stenmagasinet finns förstås med liksom övre delen av Kanalvillans gavel.

”Från By socken i Vermland” läser man under bilden i Ny Illustrerad Tidning och det var ju rätt. Säffle hade då ännu inte blivit köping. Det skedde först 1882.

Ett annat av Lindbloms motiv från hans gamla hemtrakter visade Esaias Tegnérs födelsehem i Kyrkerud som det såg ut för i runda tal ett och ett halvt sekel sedan.

Redan 1835 trycktes aktiebrev för Seffle Kanalbolag. På aktiebreven finns ett motiv där man ser en kanal bakom Stenmagasinet – en kanal som man då knappt hade hunnit börja bygga. Här kan man tala om en tidig framtidsvision.
Redan 1835 trycktes aktiebrev för Seffle Kanalbolag. På aktiebreven finns ett motiv där man ser en kanal bakom Stenmagasinet – en kanal som man då knappt hade hunnit börja bygga. Här kan man tala om en tidig framtidsvision.

Den som naturligtvis mer än någon annan bidragit till att vi i dag vet hur Säffle såg ut förr är som sagt Ludvig Åberg, men när de bilder som vi nu beskriver kom till var han inte ens född eller i några fall ett ännu litet barn. Åberg föddes 1870.

Sven-Erik Dahlström

Flera motiv från 1870-talets Seffle publicerades i Ny Illustrerad Tidning. Ett visar inloppet till slussen, älven och en del av den ganska begränsade bebyggelse som då fanns öster om älven. Karl Oskar Lindblom var mannen bakom motivet.
Flera motiv från 1870-talets Seffle publicerades i Ny Illustrerad Tidning. Ett visar inloppet till slussen, älven och en del av den ganska begränsade bebyggelse som då fanns öster om älven. Karl Oskar Lindblom var mannen bakom motivet.

Fotnot: Uppgifterna om Karl Oskar Lindblom (1844-1920) är hämtade ur Claes Åkerbloms artikel ”Säfflekonstnär skildrade 1870-talets Sverige i bilder”, publicerad i Säffle-Tidningen 2011.

Artikeltaggar

ArkitekturHistoriaNöje/KulturSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.