Hoppa till huvudinnehållet

Stark tillväxt för Hanza Wermech

Publicerad:
Hanza Wermtech i Svaneholm går mycket bra, investerar stort och bygger ut. Fredrik Mosling arbetar med att montera Vätterstads gödningsslädar.
Hanza Wermtech i Svaneholm går mycket bra, investerar stort och bygger ut. Fredrik Mosling arbetar med att montera Vätterstads gödningsslädar. Foto: Claes Österman

För nio år sedan var det sju personer som arbetade vid företaget Svaneholm. Idag är det 60 personer som med stor framgång bedriver produktionen. Hanza Wermech har en utvecklingskurva som pekar i en mycket positiv riktning.

– Vi har byggt ut, gjort stora investeringar och tror på fortsatt tillväxt, berättar platschefen Morgan Sahlin.

Hanza Wermech är ett av 717 svenska företag som i finanstidningen Veckans Affärer uppfyller kriterierna för att kallas Superföretag. Hanza ligger på 41:a plats.

– Det är vi lite stolta över. Det är en kvalitetsstämpel som innebär att företaget haft många framgångsrika år. Vi tillverkar ju inga egna produkter så i vårt fall handlar det lika mycket om att ha bra kunder som att göra ett bra jobb, säger Morgan Sahlin.

Platschefen Morgan Sahlin och projektledaren Jonas Svensson framför de enorma lagerhyllorna fyllda med salladsbarer till Picadeli.
Platschefen Morgan Sahlin och projektledaren Jonas Svensson framför de enorma lagerhyllorna fyllda med salladsbarer till Picadeli. Foto: Claes Österman

Wermechs historia sträcker sig nästan 50 år tillbaka i tiden. Företaget bildades som en mekanisk verkstad i Töcksfors och blev snart ledande inom tillverkning av sedelautomater. Under många år gjordes stora maskininvesteringar i fabriken i Töcksfors vilket ökade automatiseringen och stärkte konkurrenskraften. 2010 köpte man dåvarande Eurosupplier i Svaneholm.

Hanzakoncernen, med nära 2000 anställda i sju länder, köpte 2018 Wermech, som då hade en mycket stabil och positiv utvecklingskurva och alltid hade varit ett lönsamt företag.

Utvecklingen har varit mycket positiv. Från 2014 har omsättningen i Töcksfors och Svaneholm mer än fördubblats till 405 miljoner kronor 2018.

– I år kommer den att öka med ytterligare fem procent och kurvan fortsätter att peka uppåt, säger Morgan Sahlin.

Hanna Hillensjö monterar kylaggregat i salladsbarerna.
Hanna Hillensjö monterar kylaggregat i salladsbarerna. Foto: Claes Österman

Antalet anställda i Hanzas svenska kluster uppgår idag till cirka 400 personer varav 210 i Töcksfors och Svaneholm. Vid fabriken i Svaneholm är det 60 anställda varav merparten är programmerare, maskinoperatörer, CNC-operatörer och montörer. Företagsledningen poängterar att enheten i Svaneholm har varit viktig under den starka tillväxtresan. Där har också skett stora investeringar.

– Personalstyrkan i Svaneholm har nästan tiodubblats sedan de första åren i Eurosuppliers regi. Vi har omfattande tillverkning och de stora maskininvesteringarna har gjort att vi har en mycket hög kompetens på personalen och hög kvalitet på våra produkter, säger Jonas Svensson, som är projektledare.

Claes Jernberg., som är CNC-operatör, visar hur den nya fiberlasen skurit ut delar ur en 8 mm-plåt.
Claes Jernberg., som är CNC-operatör, visar hur den nya fiberlasen skurit ut delar ur en 8 mm-plåt. Foto: Claes Österman

Investeringstakten har varit hög. Enbart i fjol investerade företaget cirka 15 miljoner i nya maskiner i Svaneholm, bland annat en fiberlaser och en bockautomat, två robotar som producerar dygnet runt. Mycket av produktionen är robotiserad.

Fler maskininvesteringar planeras nästa år.

Det har också gjorts stora investeringar i fabrikslokalerna.

– Fastighetsägaren är mycket tillmötesgående. Produktionsytan har nyligen utökats med 2500 kvadratmeter vilket gör att vi har cirka 8000 kvadratmeter. Men det behövs. Vi jobbar med en del stora och omfångsrika produkter och har dessutom väldigt omfattande lagerhantering och logistik, berättar Jonas Svensson.

Tony Josefsson. monterar plåten i det som ska bli en returmaskin för pantburkar.
Tony Josefsson. monterar plåten i det som ska bli en returmaskin för pantburkar. Foto: Claes Österman

Som exempel på det nämner han att företaget varje år hanterar 10 000 ton plåt i Töcksfors och Svaneholm.

Vad är det då som produceras i Svaneholmsfabriken?

– Det finns en kategori tillverkare som kallas Hidden Champions. Ingen vet vad de tillverkar men alla ser resultatet. Tittar du dig omkring så ser du våra produkter på ganska många platser, exempelvis i butiker, svarar Morgan Sahlin.

En av de stora produkterna som tillverkas i Svaneholm är Picadelis salladsbarer som finns i många livsmedelsaffärer och nu också börjar gå på export. Tobaksautomater, pantautomater, medicinutrustning, butiksinredning, jordbruksmaskiner är några andra produkter där Hanza Wermech har en viktig roll i produktionsledet.

Erik Larsson och Fernando Tello programmerar en stansmaskin.
Erik Larsson och Fernando Tello programmerar en stansmaskin. Foto: Claes Österman

Den gemensamma nämnaren är bearbetad tunnplåt och många kända och starka företag står med på kundlistan.

– Det ligger en stor styrka i att vi har spridda kunder i spridda branscher. Vi är anpassningsbara och inte särskilt konjunkturberoende. Vi oroas inte av ett hotande handelskrig utan tror på ökad tillväxt också nästa år medan många andra börjar dra öronen åt sig, säger Morgan Sahlin.

Jonatan Karlsson arbetar som stansoperatör på Hanza Wermech.
Jonatan Karlsson arbetar som stansoperatör på Hanza Wermech. Foto: Claes Österman
Vid den nya bockautomaten arbetar Joakim Skog.
Vid den nya bockautomaten arbetar Joakim Skog. Foto: Claes Österman

Artikeltaggar

Hanza WermechNäringslivSvaneholmTöcksfors

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.