Tack för att ni är med oss!

Ledare
PUBLICERAD:
Claes Österman, chefredaktör och ansvarig utgivare Säffle-Tidningen.
Foto: Jenni Jansson
Jag vet inte hur många företag i Säffle som har funnits i 125 år men det är inte många. Säffle-Tidningen är ett av dem och tillhör därmed en exklusiv skara företag som varit verksamma på orten under tre sekel.

Säffle fick sin lokaltidning långt innan Säffle ens blev en stad. I morgon är det exakt 125 år sedan den första tidningen kom ut. Då fanns det knappt tusen invånare här.

Det är långt ifrån alla kommuner i landet som kan stoltsera med egen lokaltidning. I själva verket tillhör Säffle en förhållandevis liten skara kommuner med en egen tidning men just i Värmland har tidningarna alltid haft en stabil ställning och där är tidningsläsandet utbrett och förankrat.

Säffle-Tidningen tillhör sedan 1944 Nya Wermlands-Tidningens familj – NWT Media som det numera heter eftersom vi gör mer än att publicera papperstidningar – och det har gjort att vi i alla år har legat i framkant när det gäller teknisk utveckling men det har också varit en garanti för tidningens existens och överlevnad. Vår ägare värnar om det skrivna ordet och den fria pressen.

Varför är det så viktigt med en lokaltidning? Jo, vi håller demokratin och det fria ordet levande, vi låter alla komma till tals och du kan lita på att allt som vi publicerar är sant. Jag anser att en levande lokaltidning i mycket hög grad håller staden och kommunen vital och livskraftig. Tidningen bidrar till att skapa en identitet.

Att vara chefredaktör och ansvarig utgivare för Säffle-Tidningen är ett publicistiskt hedersuppdrag som jag är mycket stolt över. Vi är endast 15 personer som haft det uppdraget sedan 1894 varav två personer, Henning Tollesby och min mentor Åke Jansson, tillsammans innehade tjänsten i över 50 år.

Själv har jag jobbat så länge på Säffle-Tidningen att den blivit en del av mig snarare än att jag blivit en del av den. Under mina år på redaktionen har den journalistiska principen och målsättningen alltid varit densamma men det har skett en teknisk utveckling som jag aldrig kunnat drömma om. Vad visste vi om digitalkameror, hemsidor och appar på 80-talet? Utvecklingen gör att jobbet hela tiden känns levande och att ingen dag är den andra lik med nya utmaningar hela tiden.

Jag är stolt över min tidning och min redaktion som ger ut 150 tidningar om året, 150 tidningar som innehåller nyheter och läsning om staden och människorna i mitt hjärta, nyheter som vi är bäst i världen på att förmedla.

Dagens tidning skiljer sig från den du är van att se oss leverera. Vi ägnar hela den andra delen att berätta om vår stolta historia. Läs den! Spara den!

Jag och mina fantastiska kollegor på redaktionen tar nya tag mot nästa tidning och nya mål. Tack alla läsare, för att ni är med oss! Det är för er vi skriver. Utan er skulle inte Säffle-Tidningen finnas.

Claes Österman

Chefredaktör Säffle-Tidningen

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje.