Hoppa till huvudinnehållet

Det blir inget tiggeriförbud

Publicerad:
Sverigedemokraternas motion om att införa tiggeriförbud har avslagits av kommunfullmäktige i Säffle.
Sverigedemokraternas motion om att införa tiggeriförbud har avslagits av kommunfullmäktige i Säffle. Foto: Björn Lindgren/TT

Kommunfullmäktige har avslagit Sverigedemokraternas förslag om att införa ett tiggeriförbud i Säffle. Det var 32 ledamöter som röstade mot förslaget och 7 som röstade för förslaget om tiggeriförbud. En ledamot avstod.

Sverigedemokraternas Mattias Åberg och Jimmy Jonasson föreslog i en motion att kommunfullmäktige ska fatta beslut om att förbjuda tiggeri inom vissa platser. Detta skulle ske genom att införa förbudet i de lokala ordningsföreskrifterna. Enligt förslaget skulle det gälla på Sundsgatan, Östra Storgatan, Magasinsgatan, Järnvägsgatan, Vintergatan, Bryggerigatan, Karlavagnsvägen samt i kollektivtrafiken och utanför fritids och skolor.

Det föreslogs också i motionen att man varje år ska lyssna på näringsidkare och invånare i Säffle för att utifrån deras önskemål revidera tiggeriförbudet.

Viktigt beslut

Kommunfullmäktige beslutade på måndagens möte att avslå motionen om tiggeriförbud efter en lång debatt.

– Ska vi idag ta ett beslut som fortsatt möjliggör att de grövsta klyftorna i det traditionella klassamhället åter befästs eller ska vi ta ett beslut som på sikt möjliggör ett bättre liv för de som tvingas till att tigga för sin försörjning?, sade Mattias Åberg (SD) som har varit med och skrivit motionen.

Kräver resurser

Marianne Utterdahl (SiV) var en av dem som gick upp i talarstolen och yrkade avslag på motionen.

– Om ett tiggeriförbud skulle införas skulle det krävas stora administrativa resurser. De resurserna anser jag att vi behöver använda på annat i vårt samhälle, sade hon.

Hon hänvisade även till något som Barbro Källström (V) tidigare tagit upp om att där man har infört tiggeriförbud har bemötandet gentemot de här personerna blivit värre.

– Det vill inte jag medverka till, sade Marianne Utterdahl.

Stör inte ordningen

Även Erik Evestam (C) yrkade avslag på motionen.

– Ni försöker göra gällande att det handlar om medmänsklighet och att det är de som blir hjälpta av en sån här lagstiftning. Har ni reflekterat över den kostnad för det administrativa, juridiska och den rättsbörda som blir av det här? Jag kan räkna upp en lång lista på saker som stör mig mer men det som stör mig allra mest är att ni försöker göra det här till en fråga om medmänsklighet, sade Erik Evestam.

Ber om hjälp

Putte Grötting (C) yrkade också avslag på motionen.

– Att i Sverige diskutera att förbjuda fattiga människor att be om hjälp. För mig kan en sån diskussion inte bottna i något annat än någon form av egoism och främlingsrädsla, sade han.

Sverigedemokraternas Jan Johansson yrkade på att motionen skulle godkännas.

– Nu har vi chansen här och vi pratar om vår vision, Säffle vi kan, vi vill, vi vågar. Stå upp med lite råg i ryggen nu, jag gör det, sade han.

Många yrkar avslag

Därefter yrkade Ann Mlakar (S) avslag på motionen.

– Att tigga handlar om att utsatta individer ber medmänniskor om hjälp. Hur ska vi då se på övriga hjälporganisationer som ger hjälp till utsatta. I Säffle har vi inga ordningsproblem knutna till tiggeriet och vi ser därför ingen anledning att på lokal nivå förbjuda tiggeriet, sade hon.

Även Barbro Källström (V), Ola Johansson (M), Malin Nygren (KD), Ingegerd Welin Fogelberg (SiV), Gudrun Svensson (C) och Inga-Lill Rosell (SiV) yrkade avslag på motionen.

Jimmy Jonasson (SD) gav exempel på andra kommuner där tiggeriförbud har införts och på hur partier tycker olika i frågan i olika kommuner.

Efter votering stod det klart att det inte blir något tiggeriförbud i Säffle.

Artikeltaggar

Ann MlakarBarbro KällströmErik EvestamJimmy JonassonKommunalMarianne UtterdahlMattias ÅbergNyheterPolitikPutte GröttingSäffle kommunTiggeri

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.