Hoppa till huvudinnehållet

Värmländsk och dalsländsk jazz

Publicerad:
Villiam Olsson med basisten Olle Håkman och trummisen Edvard Olsson.
Villiam Olsson med basisten Olle Håkman och trummisen Edvard Olsson. Foto: Åke Jansson

Jazz på lokal nivå satte punkt för höstsäsongen i Seffle Jazz Club. Höstens jazzutbud i Säffle har varit lite annorlunda. Förutom tradjazz med Vika Band från Oslo har det genomgående rört sig om lokala inslag.

Förra månaden kom entusiastiska jazzelever från Geijerskolan på besök och lördagens jazzprogram på Hotell Royal blev lokalt med värmländska och dalsländska jazzmusiker och visar att det finns mycket av jazz och tradition på nära håll.

Det bjöds på ett varierande utbud och de olika konstellationerna var väl sammansatta och bjöd publiken på goda smakprov ur jazzens underbara värld.

En av eftermiddagens höjdpunkter var när trion Red Clay rev av ett program med häftiga låtar med gott bebop-stuk. Lars Lassons strålande barytonsax bubblade av toner och melodislingor som välde fram. Lars Larsson och hans trumslagare Måns Tingberg var de enda jazzmusikerna denna eftermiddag, som har sin hemvist i Säffle.

Red Clay med barytonsaxofonisten Lars Larsson, Ronny Eriksson bas och Måns Tingberg trummor.
Red Clay med barytonsaxofonisten Lars Larsson, Ronny Eriksson bas och Måns Tingberg trummor. Foto: Åke Jansson

Det är svårt att välja ut något extra ur repertoaren men "Better let it in your soul" bet sig fast i minnet liksom "Blues connotation". Visst var Lars Larsson strålande som solist men man bör också påpeka att Måns Tingberg på trummor och Ronny Eriksson (från Åmål) på bas har stor del i att helhetsintrycket blev så bra.

De värmländska bröderna Vilhelm och Edvard Olsson tillsammans med basisten Olle Håkman gav publiken ett smakprov ur jazzkalendern. Skickliga musiker som presenterade ett program i publikens smak. Låtvalet var blandat med traditionell jazz som "All of me" och "Boogie blues" blandat med svensk urkraft som "Farfars vals"

Eva Löfvendahl var flitigt i farten i flera konstellationer. Till höger i bild Stefan Blomqvst på klaviatur.
Eva Löfvendahl var flitigt i farten i flera konstellationer. Till höger i bild Stefan Blomqvst på klaviatur. Foto: Åke Jansson

Jazzklubbens ordförande Eva Löfvendahl var flitigt i elden i flera konstellationer. Bland annat med barytonsexofonisten Lars Larsson, åmålsgitarristen Torbjörn Carlsson, basisten Olle Håkman, Edvard Olsson trummor och göteborgske Stefan Blomqvist på klaviatur. I fin samklang med kompet sjöng hon bland annat "Natural Woman".

Avslutningen med Torbjörn Carlsson och Stefan Blomqvist i ett blandat program fick sätta punkt för en fin jazzkväll.

Tyvärr sviker publiken jazzklubbens konserter. Bara ett knappt 50-tal betalade entré.

- Publiktappet är ett bekymmer, konstaterar jazzklubbens ordförande Eva Löfvendahl i samband med lördagens konsert. Vi måste höja intresset och locka publiken tillbaka till jazzklubbens konserter.

Åke Jansson

Artikeltaggar

MusikSäffleSeffle Jazz Club

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.