• idag
  12 aug
  17°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  13 aug
  22°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  14 aug
  21°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  15 aug
  21°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Näthandeln skiter i hur god jul du har

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
En vecka till första advent och julhandeln exploderar snart. Gemene man tar ut semesterdagar för att åka över halva landet till lågprisvaruhus, eller klickar hem alla sina julklappar från nätbutiker som har ett lite lägre belopp på prislappen. Det är för mig obegripligt.

De butikerna skiter nämligen i hur god jul du har. Det kvittar faktiskt för dem hur hela ditt år blir, varje år.

Visst, även jag handlar över nätet ibland, om det är en vara som jag inte hittar i min stad. Jag kan väl handla i ett stort varuhus om jag redan befinner mig i närheten. Men jag försöker att – i den mån det är möjligt – handla i de butiker som finns där jag bor eller arbetar. Att göra det motsatta får dyra konsekvenser, mycket dyrare än den summa jag kanske sparar för stunden.

För det är inte nätgrossisterna och lågprisvaruhusen som ser till att din hemstad blir mysig och upplyst i mörkret, med dekorationer och julmusik.

De nätbutikerna betalar inga skatter och arbetsgivaravgifter som särskilt gynnar din kommun och ser till att serviceinrättningar, sjukvården, fritids med mera har råd att anställa personal och kan ha öppet när du behöver dem.

De stora köpcentren på annan ort har inget intresse i att du, din familj och dina vänner ska kunna bo där ni vill och ha ett gott liv där. De bryr sig föga om att din sambo blir arbetslös och att ditt barns skola läggs ned. Det är för dem egalt om idrottsföreningarna som dina barn spelar i saknar bollar och matchställ, eller priser till sina lotterier. Jag skulle bli förvånad om någon av de globala e-handelsplattformarna arrangerar eller sponsrar evenemang och folkfester i din kommun.

Nätgrossisterna och lågprisvaruhusen är inte beroende av dig, för det kommer ändå alltid en ny kund. Din lokala butik vill att just du ska handla och ger därför personliga råd och tips, och hjälp vid eventuella problem med varan. De kan också ge skräddarsydda erbjudanden och är generösa med service i allmänhet (om de är smarta), eftersom det är A och O för dem att du är nöjd, talar väl om butiken och vill komma tillbaka. Att det finns de som är så fräcka att de utnyttjar all denna service i ortens butiker för att sedan klicka hem varan från en annan butik, gör mig mållös.

Nätgrossisterna och de stora varuhusen på andra platser i Sverige vet kanske inte ens att din hemort finns. För lokala butiker är det hemma, precis som för dig, och en plats som de vill ska leva och finnas kvar. Det är därför som lokala entreprenörer (din granne, din farbror eller körkompis?) startar verksamheter som ger jobb i dag och praktikplatser till skolelever och nyanlända invånare. Kanske kan det i sin tur leda till att de också får jobb där i framtiden och inte tvingas flytta för att kunna försörja sig.

Det vanliga argumentet att man sparar pengar på att handla hos nätjättarna eller i stora varuhus är paradoxalt. De flesta verkar då bara köpa fler saker till samma peng, än om de hade handlat hemma. Varför hör man aldrig om folk som blivit förmögna på att shoppa? För att man inte kan spara pengar genom att handla mer.

Varför skulle man handla mer än nödvändigt? Jag känner nog inga som inte tycker att de redan har för många prylar och ständigt gör garderobsrensningar. En undersökning från 2002 visar att svenska barn har i genomsnitt 536 leksaker var, varav cirka 12 faktiskt används regelbundet. De siffrorna kan naturligtvis ha ändrats en del på 17 år – åt endera håll – men det är förmodligen mycket få barn i Sverige som lider av leksaksbrist.

Är något väldigt billigt för dig att köpa, är det alltid någon eller något annat som får betala. Eller så är det faktiskt du själv ändå, i längden. Ett samhälle raseras som ett korthus när det lokala näringslivet, butiker och företag, försvinner. Vad är några femtiolappar på en vinterjacka eller en tjuga på ett mobilskal värda när din plats på jorden har blivit en spökstad? Den med längst kvitto från lågprisvaruhuset i Falkenberg har knappast rätt att klaga då.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.