Hoppa till huvudinnehållet

Fartfyllt 100-årskalas för OP Höglunds

Publicerad:
När OP Höglunds firade sitt 100-årsjubileum kom Europamästaren Robin Larsson och bjöd på en fartfylld uppvisning runt fabriken.
När OP Höglunds firade sitt 100-årsjubileum kom Europamästaren Robin Larsson och bjöd på en fartfylld uppvisning runt fabriken. Foto: Claes Österman

Säffleföretaget OP Höglunds firade på fredagen sitt 100-årsjubileum. Men det fanns ett skäl till att fira.

– Det gångna verksamhetsåret var väldigt bra och det ska vi också fira, sa vd Niclas Nilsson vid dagens festligheter.

Det är få företag i Säffle som varit verksamma i 100 år. OP Höglunds är ett av dem. Företaget bildades när Birger Höglund köpte en smedja i Värmlandsbro för exakt 100 år sedan. Sedan snart två decennier bedrivs verksamheten på Kronvägen och Höglunds, som numera ingår i OP-Gruppen, är numera en av landets ledande lastbilspåbyggare och släpvagnstillverkare.

Blomsterbordet i fabriken vittnade om många gratulanter.
Blomsterbordet i fabriken vittnade om många gratulanter. Foto: Claes Österman

Att företaget under sitt 100-årsjubileum kan summera sitt bästa verksamhetsår hittills satte naturligtvis extra glans på fredagens festligheter som inleddes med en minimässa i fabriken och fortsatte med en jubileumsfest för 300 personer i Medborgarhuset. Utöver personalen var det kunder och leverantörer som deltog i firandet.

– Vi har all anledning att fira. Vi blev färdiga med nya administrativa lokaler i våras och hoppas nu kunna bygga ut ännu mer så att expansionen kan fortsätta, säger Niclas Nilsson.

OP Höglunds har idag 55 anställda i Säffle samt ytterligare 15 i Mjölby och 15 i lackeringen på andra sidan Kronvägen.

Just Kronvägen hamnade i fokus under fredagens firande. Där gjorde nämligen nyblivne Europamästaren i rallycross, Robin Larsson från Svenljunga, en uppvisning som hette duga. Flera av OP Höglunds medarbetare fick följa med på en hisnande åktur.

– Det var kul. Synd att det hade kommit snö, annars hade jag kunnat stå på lite mer, log Robin.

Europamästaren i rallycross, Robin Larsson, bjöd flera ur personalen på en hisnande åktur på industriområdet.
Europamästaren i rallycross, Robin Larsson, bjöd flera ur personalen på en hisnande åktur på industriområdet. Foto: Claes Österman

Robin Larsson sponsras av OP Höglunds men har andra band till företaget.

– Jag kör timmerbil den tid på året då jag inte tävlar och farsan jobbar åt OP Höglunds. Hans timmerbil står därborta, sa Robin och pekade in i fabriken.

Farsan heter Lasse Larsson och är själv gammal Europamästare i rallycross. Robin har gjort en strålande tävlingssäsong och blickar framåt.

– Det gick klockrent i år. Målsättningen är förstås att köra VM. Vi har ett jättebra team och en mycket bra bil. Men det krävs dubbelt så mycket pengar som i år för att finansiera en VM-säsong, säger han.

Flera kunder och leverantörer medverkade vid minimässan som OP Höglunds anordnade.
Flera kunder och leverantörer medverkade vid minimässan som OP Höglunds anordnade. Foto: Claes Österman
Det fanns mycket att titta på när OP Höglunds bjöd in till fabriken.
Det fanns mycket att titta på när OP Höglunds bjöd in till fabriken. Foto: Claes Österman
Höglunds började med köp av en smedja för 100 år sedan

Artikeltaggar

NäringslivNiclas NilssonNyheterOP HöglundsSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.