Hoppa till huvudinnehållet

Storslagen bok om en unik möbelepok

Publicerad:
Claes Åkerblom har i dagarna släppt boken Seffle Möbelfabrik - String Seffle, 70 år med möbler från Säffle.
Claes Åkerblom har i dagarna släppt boken Seffle Möbelfabrik - String Seffle, 70 år med möbler från Säffle. Foto: Marina Johansson

Claes Åkerblom har släppt sin nya bok om Seffle Möbelfabrik - String Seffle. Det är en storslagen bok om en unik 70-årig industriepok där Säffle stod i blickpunkten för svensk möbelindustri och design. Claes Åkerblom har gjort sig känd och respekterad för sina gedigna kunskaper och sina forskningar i Säffles lokalhistoria men den här gången har han överträffat sig själv.

Boken heter Seffle Möbelfabrik - String Säffle med undertiteln 70 år med möbler från Säffle och är ett praktverk inte bara till utseende och formgivning utan i ännu högre grad för sitt innehåll som omfattar ett enastående bildmaterial och texter som gör starkt intryck och väcker intresse.

  • Författaren Claes Åkerblom har lagt ned ett enormt arbete på boken.
    Författaren Claes Åkerblom har lagt ned ett enormt arbete på boken.
  • Den nya möbelfabriken byggdes 1919.
    Den nya möbelfabriken byggdes 1919.
  • Sommaren 1926 möblerade ett nygift par på Värmlandsnäs upp sitt hem med 46 möbelpjäser på ett bräde. Priset landade på 1696 kronor.
    Sommaren 1926 möblerade ett nygift par på Värmlandsnäs upp sitt hem med 46 möbelpjäser på ett bräde. Priset landade på 1696 kronor.

Claes Åkerblom har nämligen gjort en research som lär sakna motstycke när det gäller Säffles lokalhistoria. Boken bygger på ett 50-tal intervjuer med personer som på ett eller annat sätt har haft kontakt med möbelfabriken. Dessutom har författaren ägnat ett renodlat detektivarbete åt att spåra bilder och information om möbelfabriken. Det har inte varit något enkelt arbete, inte minst med tanke på att fabriken brann ned till grunden 1979 då hela arkivet ödelades.

Säffles möbelindustri var unik. Bara det faktum att två av Västveriges största möbelfabriker - Seffle Möbelfabrik (sedemera String-Seffle) och Jakobssons Industrier - var grannar säger mycket om ortens position inom branschen. Men Claes Åkerblom har valt att enbart skriva om den förstnämnda möbeltillverkaren, inte minst av det skälet att nästan ingenting av Jakobssons historia finns bevarad.

Började med en förläsning

Tanken på att skriva boken föddes när Claes Åkerblom ombads att tillsammans med sin far Sven hålla ett föredrag om Seffle Möbelfabrik där Svens far Ivan arbetade som arkitekt i 30 år. Det kom så småningom att mynna ut i denna bok trots att det ursprungliga materialet inte bestod av mer än tre-fyra möbelkataloger, några enstaka ritningar och ett antal fotografier. Det var sannerligen ingen enkel utgångspunkt.

Claes Åkerblom har med andra ord lagt ned enorm möda, energi och tid på att kartlägga Seffle Möbelfabriks historia. Arbetet har, med några längre och kortare pauser, pågått i närmare fyra år Kartläggningen innefattar inte minst alla samtal med många av de människor som var involverade i företaget och arbetade på fabriken. Han har exempelvis intervjuat tre av företaget verkställande direktörer och två arkitekter som båda idag är över 95 år vilket självklart ger läsaren en exklusiv inblick i denna unika industriepok.

Kött och blod och fakta

Dessa personliga intervjuer ger kött och blod åt den i övrigt mycket faktaspäckade boken. Läsningen blir oerhört intressant och lärorik och läsupplevelsens förstärkts av bokens eleganta layout som verkligen anstår ett bokverk i detta ämne där design och formgivning står i fokus.

Det finns ingen anledning att rekapitulera bokens innehåll - läs själva! - medan man däremot bör påminna om Claes Åkerbloms betydelsefulla roll när det gäller Säffles lokalhistoria. Jag håller för egen del hans bok om fotografen Ludvig Åberg (2007) som en av de allra bästa och mest intressanta som skrivits om Säffles historia. I övrigt är han flitigt förekommande i många litterära och historiska sammanhang och inte minst Säffle-Tidningens läsare får med jämna mellanrum ta del av hans omfattande kunskaper.

Men den här gången har han som sagt överträffat sig själv. Någon sa att mobillådan är årets julklapp. I Säffle lär det bli en bok av Claes Åkerblom.

Seffle Möberlfabrik - String Seffle. 70 år med möbler från Säffle. Claes Åkerblom. Eget förlag. 190 sidor.

Artikeltaggar

Claes ÅkerblomLitteraturNöje/Kultur

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.