• idag
  12 aug
  17°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  13 aug
  22°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  14 aug
  21°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  15 aug
  21°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Jättestenskolan prisas som Sveriges bästa gröna skolkök

Skola & utbildning
PUBLICERAD:
Stolt och glad personal i Jättestenskolans kök som utsetts till Sveriges bästa gröna skolkök.
Jättestenskolan i Grums vinner tävlingen "Let's Go Greener", som är en del av företaget Findus arbete med att göra skolköken grönare.
– Jättestenskolan ligger verkligen i framkant med serveringen av grönt och vegetariskt, säger Maria Svantemark, Nordic Sustainability Manager på Findus, i ett pressmeddelande.

Skolor över hela landet har under hösten tävlat om att skapa Sveriges bästa vegetariska servering. De tävlande har kunnat ta del av informationsmaterial och klimatberäknade recept och har skickat in bilder och motivering till varför deras vegetariska servering ska vinna.

Jättestenskolan lyckades enligt juryn att kombinera mat och kunskap på ett positivt sätt för att visa barnen vilken skillnad val av mat kan göra.

– När vi på Findus valde vinnare letade vi efter den skola som bäst lyckats kombinera kreativ servering och välsmakande rätter. Jättestenskolan ligger verkligen i framkant med serveringen av grönt och vegetariskt. Det är inspirerande att se hur skolan med deras framåtdriv och positiva inställning har hittat de rätta vägarna för att göra både grönsaker och vegetariskt till en självklarhet för eleverna, säger Maria Svantemark.

Till exempel byttes kycklingen i nuggets och köttet i köttbullarna ut till vegetariska alternativ. Skolan har även ett matråd där en elev från varje klass ingår och som har tagit fram förslag på vegetariska rätter som de tillagat tillsammans med hemkunskapslärare. De bästa rätterna har sedan hamnat på skolkökets meny.

– Vi är väldigt glada över att få ta emot Findus pris för Sveriges bästa gröna servering. Detta är ett kvitto på att vi arbetar hårt för att få in mer grönt och vegetariskt på skolans meny, både för hälsans och klimatets skull, säger Eva Hamnebo, kostchef på Grums kommun, i pressmeddelandet.

Som pris för utmärkelsen får Jättestenskolan en konsert med artisten Hasse Andersson.

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.