• idag
  23 jan
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  24 jan
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  25 jan
  -2°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  26 jan
  -3°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  27 jan
  -5°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Om privatiseringen av personlig assistans: "Tryggheten blir borta"

Insändare
PUBLICERAD:
"Det blir oro hos brukaren och för brukaren från personalens sida. Tryggheten blir borta, röster och ansikten brukare inte känner till ska hinna hälsa på, gå bredvid och lära känna en brukare och dess rutiner, snabbt. Allt innan 1/1. Realistiskt? Nej. Humant? Nej", skriver signaturen "Verklighet".
Foto: Gorm, Kallestad
Svar till Sjukvårdspartiet Säfflegruppen angående privatisering av personlig assistans.
Brukare samt personals oro är korrekt. Beslutet om att lägga ut assistansen på entreprenad gick utan tvivel för fort, så om kommunen gjort en ordentlig risk/konsekvensanalys är tveksamt.

Sedan beslutet togs innan sommaren så har personal och brukare fått bristfällig information från FO, under tiden samt vid möten och besök. Annonsen om assistansen gjordes fel några gånger med så det drog även ut på tiden. Personal har själva tagit tag i att ta reda på information, lagar regler och så vidare. Så ska de inte vara.

Samarbete, kommunikation och förtroende mellan chef/brukare och chef/personal förväntar man sig ska fungera men tyvärr är det motsatsen. Där behövs det förbättring för att det ska fungera, att chefen är på samma nivå med sina anställda för att få bästa resultat via kommunikation och samarbete.

Som läget ser ut nu är företaget Carelli valt och processen går fort. Personalen fick tio dagar på sig att bestämma sig att följa med brukaren eller stanna kvar i kommunen. Mestadels av personalen stannar kvar i kommunen på grund av sämre lön och villkor. De förlorar helt enkelt på att följa med över, speciellt om man jobbar natt. Därmed får nu kommunen många omplaceringar på halsen.

Om tidsplaneringen med 1/1 ska hållas så ska då Carelli hinna rekrytera helt ny personalstyrka. Det blir oro hos brukaren och för brukaren från personalens sida. Tryggheten blir borta, röster och ansikten brukare inte känner till ska hinna hälsa på, gå bredvid och lära känna en brukare och dess rutiner, snabbt. Allt innan 1/1. Realistiskt? Nej. Humant? Nej. Tyvärr är de såhär verkligheten ser ut för brukare och personal nu.

Prata med assistenterna och Kommunal, lyssna på deras åsikter, så får ni se hur mycket kaos resultatet av entreprenaden är.

Verklighet

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.