Hoppa till huvudinnehållet

Tema: Åldras i Säffle – så fungerar äldreomsorgen

Publicerad:
Reporter Jenni Jansson
Jenni Jansson
jenni.jansson@saffletidningen.se
I en serie artiklar kommer ST att sätta fokus på livet som senior i Säffle kommun. Artikelns första del handlar om hur äldreomsorgen är uppbyggd och vilka boendealternativ som finns.
I en serie artiklar kommer ST att sätta fokus på livet som senior i Säffle kommun. Artikelns första del handlar om hur äldreomsorgen är uppbyggd och vilka boendealternativ som finns. Foto: Janerik Henriksson/TT

Hur är det att bli äldre i Säffle? I en serie artiklar kommer ST ur olika synvinklar belysa livet som senior i Säffle kommun. Seriens första del handlar om hur äldreomsorgen i Säffle är uppbyggd och vilka olika alternativ som finns vad gäller boendeformer och omsorg.

En stor del av Säffles befolkning är seniorer. 2018 bodde 15643 personer i Säffle kommun, varav 3188 personer var över 70 år, vilket är drygt 20 procent.

I Säffle kommun har idag 290 personer hemtjänst och på särskilt boende finns 164 boendeplatser. I kommunen finns fyra särskilda boenden. Tre är i kommunens regi: Björkbacken och Kaptensgården i Säffle, samt Svanen i Svaneholm. Ett är i privat regi, Lindbacken, som drivs av företaget Vardaga.

Särskilt boende

För att få plats på ett särskilt boende behöver man göra en ansökan till kommunen där en biståndshandläggare bedömer om man har rätt till det. På ett särskilt boende finns det personal dygnet runt och det finns möjlighet att få hjälp med allt nödvändigt i vardagen, såsom omvårdnad, mediciner, måltider, städning med mera.

Kan man välja vilket särskilt boende man vill bo på?

– Man kan ha önskemål var man vill bo, men det är inte säkert att det är där som man först blir erbjuden en plats. Men om man senare vill byta boende finns det möjlighet att ställa sig i en byteskö, säger Agneta Pettersson, avdelningschef för äldreomsorgen och hemtjänsten.

Får man ta med sig sitt husdjur till ett särskilt boende?

– Det finns inget förbud om man ska hårdra. Jag vet inte om det har förekommit, men jag vet att det har varit nära att personer har flyttat in med husdjur, men av olika skäl har det ändå inte blivit så.

På de särskilda boendena finns olika former av dagverksamhet. Men att delta i dagverksamhet är också möjligt för personer som inte bor på särskilt boende. För personer med demenssjukdom finns till exempel Solrosens dagverksamhet. Dagverksamhet finns även på Björkbacken, Kaptensgården och Lindbacken.

Korttiden

I Säffle finns även en korttidsenhet med 20 platser. Där bor personer i avvaktan på att få plats på särskilt boende, personer som behöver rehabilitering innan hemflytt eller som har behov av växelvis boende för att avlasta en anhörig. Det förekommer också att personer bor på korttiden i livets slutskede.

Trygghetsboende

En annan boendeform i Säffle kommun är trygghetsboende. Idag finns det sammanlagt cirka 50 platser vid Björkbacken i Säffle och vid Bryngels väg i Värmlands Nysäter (före detta Enegården).

Att bo på trygghetsboende påminner lite om att bo i studentkorridor, berättar Agneta Pettersson. Var och en har sin egen lägenhet men man kan välja att umgås med andra på boendet om man vill. Under dagtid på vardagar finns en trygghetsvärdinna på plats som anordnar aktiviteter. Om man behöver hjälp kan man ansöka om hemtjänst, precis som om man skulle bo i eget hus eller lägenhet.

Alla som fyllt 65 år och som vill bo på trygghetsboende kan ställa sig i kö. Det är inte behovsprövat så som en plats på ett särskilt boende är.

Tema: Åldras i Säffle - trygghetsboende blir allt mer populärt

Seniorboende

Säfflebostäder har även lägenheter för seniorer som det är en särskild bostadskö till. Det handlar om lägenheter på Sundsgatan och Björkbacksgatan i Säffle, Bryngels väg i Värmlands Nysäter och Carl Ugglas gata i Svaneholm. Det är vanliga lägenheter och det ingår ingen särskild service, men lägenheterna ligger nära äldreboenden.

Hemtjänst

Hemtjänst i Säffle kommun bedrivs både av kommunen och av Attendo. Företaget Buskhaga utför en del serviceinsatser, såsom tvätt och städ.

Den som vill ha hemtjänst ansöker om det genom en biståndshandläggare och om man bedöms ha behov av hemtjänst väljer man själv om man vill att den ska utföras av kommunen eller av någon av de privata företagen. Men för den som inte bor i Säffle stad är det just nu bara kommunens hemtjänst som finns.

Genom hemtjänsten kan man få hjälp med alltifrån städning och inköp till omvårdnad. Idag vill de flesta bo hemma så länge som möjligt och vården hemma har blivit mer avancerad.

– Brukare och patienter som förr var på sjukhus vårdas i dag många gånger hemma. Det har blivit mer komplext, både psykiskt och fysiskt, säger Agneta Pettersson.

Så mycket får brukaren betala för äldreomsorgen

Artikeltaggar

Agneta PetterssonHemtjänstSäffleVård och omsorgÅldras i SäffleÄldreomsorg

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.