Hoppa till huvudinnehållet

Strålande helgonfe med följe spred ljus

Publicerad:

Lucia är för många den mest älskade tradition vi har i Sverige – och kanske också den mest välbehövliga? När mörkret är som längst och svartast och temperaturen som kallast här i Norden behöver man ofta alla ljusglimtar och värmedoser man kan få. Luciakonsert av Säffle kulturskola och Säffle församling kan vara en av de vackraste vintervärmarna.

Ett stort antal körsångare förgyllde fredagskvällen i Säffle kyrka.
Ett stort antal körsångare förgyllde fredagskvällen i Säffle kyrka. Foto: Marina Johansson

Att jul infaller i december kan på sätt och vis tyckas vara lite oturligt för oss som bor där det är den mörkaste och kallaste tiden på året. Många jäktar och stressar med alla förberedelser, när det kanske vore mer naturligt att ta det lugnt och spara på krafterna när till exempel energin från solen går på sparlåga.

Nora Langaard och Frida Liljeqvist var två av de äldre tärnorna, som sjöng en tvåstämmig Jul jul strålande jul a capella.
Nora Langaard och Frida Liljeqvist var två av de äldre tärnorna, som sjöng en tvåstämmig Jul jul strålande jul a capella. Foto: Marina Johansson

Därför är det nog tur att vi har lucia i mitten av december. Ett tillfälle att pausa julklappsshopping och städning för att slappna av en stund och njuta av vacker stämsång, facklande ljus och kanske en lussebulle. En påminnelse om frid och gemenskap – julens budskap, om man så vill.

Stjärngossen Alvin Olsson var ende killen i ensemblen och sjöng solo i Staffansvisan.
Stjärngossen Alvin Olsson var ende killen i ensemblen och sjöng solo i Staffansvisan.

Luciatåget från Säffle kulturskola och Säffle församling skred in till en fullsatt Säffle kyrka på fredagskvällen. Lucian Olivia Kullander och hennes följe bjöd sedan på en musikalisk timme som kunde tina upp många frusna själar. Förutom klassiska luciasånger som Goder afton, Vi tänder ett ljus i advent och självklart Sankta Lucia, framfördes flera engelska carols (flera av dem dock med svensk text), säsongsbetonade psalmer och svenska julsångsfavoriter. Konserten avslutades med att publiken fick sjunga med i Nu tändas tusen juleljus. Utan att ha genomfört någon omfattande studie vågar nog undertecknad påstå att inte många ögon var torra när besökarna lämnade kyrkan – lite varmare, lite fridfullare än när de kom.

Enbart levande ljus – som sig bör – lyste upp altargången när luciatåget, med Olivia Kullander i spetsen, skred in.
Enbart levande ljus – som sig bör – lyste upp altargången när luciatåget, med Olivia Kullander i spetsen, skred in. Foto: Marina Johansson
Ljusen kan man leka med så länge de är batteridrivna.
Ljusen kan man leka med så länge de är batteridrivna. Foto: Marina Johansson
Olivia Kullander och Emma Nyman, som var lucia vid tidigare framträdande under dagen, sjöng solo. Konsertens konstnärliga ledare Malin Axelsson och pianisten Pernilla Radborn gav dem varsitt luciasmycke
Olivia Kullander och Emma Nyman, som var lucia vid tidigare framträdande under dagen, sjöng solo. Konsertens konstnärliga ledare Malin Axelsson och pianisten Pernilla Radborn gav dem varsitt luciasmycke Foto: Marina Johansson
Diskantkör i decembertid – det finns nog inte mycket som är så stämningsfullt.
Diskantkör i decembertid – det finns nog inte mycket som är så stämningsfullt. Foto: Marina Johansson

Artikeltaggar

JulJul med STLuciaNyheterSäffleSäffle KulturskolaSäffle kyrka

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.