Hoppa till huvudinnehållet

Läget stabilare men full beredskap

Publicerad:
Vid Tingvallastrand är Byälvens vatten nu nästan i nivå med gatan men enligt prognoserna håller läget på att stabiliseras.
Vid Tingvallastrand är Byälvens vatten nu nästan i nivå med gatan men enligt prognoserna håller läget på att stabiliseras. Foto: Claes Österman

Översvämningsrisken vid Byälven minskade en aning under onsdagen då nederbörden avtog.

– Det verkar inte bli någon ytterligare höjning av vattennivån de närmaste dagarna och i helgen verkar det som om det börjar en avsänkning.

Det berättar Emil Martinsson, Säffle kommuns VA-chef, med anledning av den ökade risken för översvämningar kring Byälven.

På tisdagen var vattennivån i älven bara några centimeter ifrån den kritiska nivå på Tingvallastrand då Räddningstjänsten planerar att börja bygga barriärer för skydd mot översvämning.

Förbättrad situation

Men på onsdagen kom nästan ingen nederbörd och det förbättrade situationen.

– Vi har fått en rapport från SMHI som berättar att det ser ut att stabilisera sig. Det tycks inte bli någon ytterligare höjning av vattennivån de närmaste dagarna och till helgen tror man att det både stabiliserar sig och börjar en avsänkning, säger Emil Martinsson.

Han tycker att det känns lugnande.

– Ja, det känns betydligt bättre idag och vi vågar vara försiktigt positiva. Men vi fortsätter att planera för att vattnet kan stiga och behåller beredskapen, säger Emil Martinsson.

Artikeltaggar

ByälvenEmil MartinssonNyheterÖversvämningarSäffleSMHI

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.