Hoppa till huvudinnehållet

Nya regler om fyrverkerier

Publicerad:
Från och med den 1 juni i år gäller nya regler angående användandet av fyrverkerier.
Foto: Terje Bendiksby/NTB scanpix/TT/ Foto: Bendiksby

För många förknippas nyårsfirandet med fyrverkerier. Men räddningstjänsten manar till försiktighet. Det finns en baksida av de färgglada nyårsraketerna. Dessutom gäller nya regler från och med den 1 juni 2019.

Räddningstjänsten manar till försiktighet när det gäller användandet av nyårsraketer.

– Vi tycker att man ska ha väldigt stor respekt för fyrverkerier. Vi har exempel på när det har ställt till med bränder eller där folk har skadat sig, säger Mattias Larsson, räddningschef i Säffle.

Ur räddningstjänstens synvinkel ser man gärna att folk avstår från nyårsfyrverkerierna.

– Vill man ändå använda fyrverkerier är det viktigt att man följer instruktionerna, att man är nykter och att man inte köper fyrverkerier till personer under 18 år. Man ska följa de lagar och regler som finns, säger Mattias Larsson.

Har ansvar

Det är också viktigt att tänka på omgivningen och att man har ansvar för raketerna hela vägen.

– Om du väljer att nyttja fyrverkerier har du ansvar från det att den skjuts upp tills den landar, säger Mattias Larsson.

Samma sak gäller brinnande lyktor som släpps upp i luften som också kan ställa till problem. Även här har räddningstjänsten exempel på att det har lett till brand. Mattias Larsson uppger att den som släpper iväg ett brinnande föremål har ansvar för det även när det landar.

Nya reglerna

Från och med den 1 juni 2019 kom det nya regler för användandet av raketer. De nya reglerna innebär att det numera krävs både tillstånd från kommunen och särskild utbildning för att man ska få använda raketer med styrpinne. Det gäller även för raketer som köptes innan lagändringen. Övriga typer av fyrverkerier påverkas inte av de nya reglerna.

Artikeltaggar

FyrverkerierMattias LarssonNyårNyheterSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.