Hoppa till huvudinnehållet

Sagabiografen fyller 100 år

Publicerad:
Helena Karlsson, Love Bark och Katarina Kristoffersson berättar om jubileumsåret.
Helena Karlsson, Love Bark och Katarina Kristoffersson berättar om jubileumsåret. Foto: Nathalie Forsström

Det är nu 100 år sedan som biografverksamheten vid Sagabiografen i Säffle startade. Den 4 januari 1920 var det premiär. Under året kommer jubileet att firas på många olika sätt.

Firandet kommer att börja redan på självaste födelsedagen den 4 januari med att publiken till de två föreställningarna av Frost 2 kommer att bjudas på festis och frukt.

Men firandet tar långt ifrån slut där. Tanken är att det ska märkas under hela 2020 att det är ett jubileumsår.

– 100 år är en ansenlig ålder och vi har en biograf som är fullt levande, säger Katarina Kristoffersson, kulturchef i Säffle kommun, som tycker att jubileet är väl värt att firas.

Den 4 januari fyller Sagabiografen 100 år.
Den 4 januari fyller Sagabiografen 100 år. Foto: Nathalie Forsström

Firande hela året

Helena Karlsson som är ansvarig för Sagabiografen berättar att det är verksamhet på Sagabiografen fem kvällar i veckan och att det är en verksamhet som riktar sig till väldigt många olika målgrupper. Därför vill man också uppmärksamma firandet på många olika sätt.

– Vi vill att alla ska vara med och fira, säger Helena Karlsson.

Firandet kommer att pågå under hela året. Det håller fortfarande på att planeras för fullt och allt är inte klart än men man kan räkna med att det kommer att hända mycket på Sagabiografen under året. Firandet kommer bland annat bestå av olika upplevelser men också av olika erbjudanden med anknytning till just 100-årsjubileet. Det planeras också för någon form av historisk föreläsning och det finns planer på att visa filmhistoriska pärlor. Dessutom pratas det om olika temadagar. Man kommer också fråga Säffleborna om vilka önskemål som finns.

– Det är alltid intressant att höra vad folk vill se, säger Katarina Kristoffersson.

Sagas entré har skiftat utseende några gånger. Med neonljus lockade man en gång besökare till bion. Bilden togs 1963. Affischerna avslöjar att filmen som då visades var Ingmar Bergmans Tystnaden. Som matiné gick Åsa-Nisse på nya äventyr.
Sagas entré har skiftat utseende några gånger. Med neonljus lockade man en gång besökare till bion. Bilden togs 1963. Affischerna avslöjar att filmen som då visades var Ingmar Bergmans Tystnaden. Som matiné gick Åsa-Nisse på nya äventyr. Foto: ST-arkiv

Fler biobesök

Det har snart gått två år sedan Säffle kommun tog över driften av Sagabiografen. Katarina Kristoffersson ser att det har varit en uppåtgående trend när det gäller biobesök under det senaste året. Framförallt under julveckorna har det varit mycket biobesök.

Men de vill gärna kunna locka ännu fler till biosalongen.

– Vi vill få många som är hemma och tittar på film att gå på bio istället. Det är en helt annan upplevelse, säger Katarina Kristoffersson.

Liveföreställningar

När det gäller utbudet så finns det filmer för alla åldrar och smaker.

– Bio är en kulturform som tilltalas av många, säger Helena Karlsson.

Förutom de vanliga biofilmerna kommer Sagabiografen att fortsätta med liveföreställningar. Allt fler tar chansen att titta.

– Vi börjar hitta en publik, det är en stadigt växande publik. Det är en häftig upplevelse, säger Helena Karlsson.

Sing along

Konceptet med stickbio som har testats en gång kommer att fortsätta. Sagabiografen kommer också att testa en nyhet, så kallad sing along-bio. Det innebär att biopubliken kan sjunga med i alla låtar och att texten visas på duken.

Helena Karlsson berättar också att man har ett bra samarbete med Säffle Filmstudio och det samarbetet kommer att fortsätta.

– De visar en film var fjortonde dag. Det är viktigt för filmintresset i Säffle, säger hon.

Samarbeten

Sagabiografen har även samarbete med skolor och Ungdomens hus för att fler ska få möjlighet att uppleva bio.

Katarina Kristoffersson berättar att Sagabiografen har fått pengar av Svenska Filminstitutet. Pengarna ska gå till att få igång en digital biljettförsäljning och till att få en ny filmduk på plats.

Artikeltaggar

BioFilmKatarina KristofferssonNöje/KulturNyheterSäffleSagabiografen Säffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.