Hoppa till huvudinnehållet

Det hände i Säffle för 50 år sedan

Publicerad:
Höglunds Karosseri, föregångaren till Volvo Bussar, hade sin verkstadslokal vid Järnvägsgatan. En omfattande brand inträffade 1950. Busstillverkningen fortsatte emellertid där i ytterligare ett 15-tal år innan nya fabriken stod färdig. 1970 revs gamla bussfabriken för att ge plats för det nybygge i tre våningar, som nu ligger mitt emot Netto.
Höglunds Karosseri, föregångaren till Volvo Bussar, hade sin verkstadslokal vid Järnvägsgatan. En omfattande brand inträffade 1950. Busstillverkningen fortsatte emellertid där i ytterligare ett 15-tal år innan nya fabriken stod färdig. 1970 revs gamla bussfabriken för att ge plats för det nybygge i tre våningar, som nu ligger mitt emot Netto.

Det var Säffle sista år som stad. Snart skulle staden förvandlas till kommun och dessutom växa genom att omkringliggande kommuner skulle införlivas. Förberedelserna pågick förstås, men det hände mycket annat också 1970. Det har gått 50 år sedan dess.

Det var kallt i början av året. I början av februari sjönk temperaturen till minus 29 grader vid dåvarande vattenverket norr om Säffle. Kylan ledde till elransonering. I mitten av mars annonserade Trollhätte Kraftverk i Säffle-Tidningen om att elektrisk ström inte fick användas för värme i garage, för motor- och kupévärmare och för uppvärmning av fritidshus. Undantag medgavs bara om det fanns risk för frysskada.

Trots kylan påbörjades ett omfattande och viktigt arbete redan i januari. Då började man påla för det nya brobygget, alltså för den bro som så småningom skulle binda samman riksväg 45 på båda sidor av Byälven. Samtidigt pågick arbetet med den nya vägen mellan länsgränsen och avfarten till Billerudsgatan och den vägsträckan skulle kunna tas i bruk senare samma år.

Hit men inte längre kunde man köra andra halvåret 1970. På sommaren öppnades nämligen nya riksvägen mellan länsgränsen och Säffle, men bron var ännu inte färdig. Det blev den först året därpå så till en början fick all trafik ledas via Billerudsgatan och vidare genom centrum.
Hit men inte längre kunde man köra andra halvåret 1970. På sommaren öppnades nämligen nya riksvägen mellan länsgränsen och Säffle, men bron var ännu inte färdig. Det blev den först året därpå så till en början fick all trafik ledas via Billerudsgatan och vidare genom centrum. Foto: S-E Dahlström

Det skedde före övrigt klockan 14 den 30 juli 1970. Samtidigt fick korsningen Billerudsgatan – Västra Storgatan trafikljus. I väntan på att R45-bron skulle bli färdig fick ju all genomfartstrafik ledas genom centrum och nya bron öppnades inte för trafik förrän i november 1971.

ST kunde berätta att öppnandet av hade föregåtts av 30 års planering så den nya länsvägen var säkert efterlängtad även om bron inte var klar.

Många stora byggen

Två skolor som har betytt mycket för Säffles elever blev färdiga 1970. Karlbergsskolan i Åmål hade inflyttning redan i januari och på den tiden var det också skolan för alla gymnasieelever från Säffle. Ett halvt år senare var det inflyttning för cirka 400 elever i Tegnérskolan i Säffle, även om den officiella invigningen skedde först efter årsskiftet.

Fler byggen var på gång. Det blev klart att Höglunds karosserifabrik vid Järnvägsgatan skulle rivas och ge plats för ett hyreshus i tre våningar, alltså det som i dag ligger mitt emot Netto. På tomten bakom stadshuset låg ett litet vitt hus. Där behövde man plats för en barack, som under några år skulle inrymma socialkontoret. Baracken var på plats redan under hösten.

Arbetet med det nya sjukhemmet pågick. Det skulle stå färdigt våren 1971 och då ge Säffle ytterligare 180 vårdplatser, bland annat inom det som länge kallades långvården.

Ett annat viktigt bygge var reningsverket. Tidigare hade alla avlopp gått direkt ut i Byälven med de konsekvenser som det hade. Nu skulle det bli ändring på det. I slutet av året kunde reningsverket tas i drift.

Omdiskuterad Domus-plan

I slutet av november togs första spadtaget för barndaghemmet Pluto. I dag kallas det visserligen förskola, men det är fortfarande i drift. Det gäller förresten också Brovallen i Värmlandsbro, som invigdes i augusti 1970. Värmlandsbro SK mötte Sifhälla i invigningsmatchen.

En ny idrottsplats invigdes. Det var Brovallen i Värmlandsbro som fick sin invigning. Harry Jansson var inte bara kommunalpolitiker, han var också ordförande i Värmlands Fotbollförbund och höll invigningstalet. Invigningsmatchen spelades mellan Värmlandsbro SK och SK Sifhälla.
En ny idrottsplats invigdes. Det var Brovallen i Värmlandsbro som fick sin invigning. Harry Jansson var inte bara kommunalpolitiker, han var också ordförande i Värmlands Fotbollförbund och höll invigningstalet. Invigningsmatchen spelades mellan Värmlandsbro SK och SK Sifhälla. Foto: S-E Dahlström

Redan i januari 1970 kunde Säffle-Tidningen berätta om ett annat planerat bygge. Det var Konsum Värmland som ville flytta sitt varuhus till kvarteret Fyrhörningen mellan Billerudsgatan och Järnvägsgatan. Detta mindre än ett decennium efter det att Domus hade etablerats i hörnet av Kungsgatan och Västra Storgatan.

Det skulle visa sig bli ett omdiskuterat projekt. Det var inte alla som uppskattade att Domus, som ju varuhuset hette då, skulle flyttas så långt från centrum. Diskussionerna skulle fortsätta långt in på 1971 innan det till sist gavs klartecken för bygget.

Bakom stadshuset låg bland annat detta hus, som 1970 revs för att man på tomten skulle kunna placera en barack, som skulle inrymma socialkontoret. Så blev det också. Inflyttningen i baracken kunde ske senare samma år.
Bakom stadshuset låg bland annat detta hus, som 1970 revs för att man på tomten skulle kunna placera en barack, som skulle inrymma socialkontoret. Så blev det också. Inflyttningen i baracken kunde ske senare samma år. Foto: Viktor Jansson

Det byggdes villor också. Många villor. Nya bostadsområden växte upp. Treabackarna är ett exempel. Norelund stod på tur. Folkmängden hade ökat från år till år och låg i början av 1970-talet en bit över 20 000 invånare.

Staden blev kommun

Också var det detta med bildandet av storkommunen. Förutom Säffle stad berördes ju i högsta grad även Värmlandsnäs, Gillberga och Svanskog, som hade varit självständiga men som nu skulle bli en del av storkommunen. Valet som hölls hösten 1970 skulle avgöra den politiska majoriteten i storkommunen efter årsskiftet.

Hönseriägaren Allan Gustafsson gjorde en snabb karriär som politiker. Efter lottdragning i kommunfullmäktige hade han från och med 1968 blivit kommunalråd. Valet 1970 gjorde honom till riksdagsman för centerpartiet.
Hönseriägaren Allan Gustafsson gjorde en snabb karriär som politiker. Efter lottdragning i kommunfullmäktige hade han från och med 1968 blivit kommunalråd. Valet 1970 gjorde honom till riksdagsman för centerpartiet. Foto: ST Arkiv

Det blev borgerlig majoritet. Allan Gustafsson, som varit kommunalråd sedan 1968, valdes till riksdagsman och storkommunens första kommunalråd blev därför David Olsson, centerpartist från Källås i Gillberga. I kommunfullmäktige blev Allan Gustafsson ordförande, tidigare kommunalrådet Harry Jansson (s) blev 1:e vice ordförande och skohandlare Gunnar Jansson 2:e vice ordförande. Alla dess val – och naturligtvis många andra till nämnder och styrelser – blev klara i slutet av 1970. Samma sak gällde förstås storkommunens första budget – ”storbudget” kallad i lokaltidningen – slutade på 63 miljoner kronor. Det har hänt en del med penningvärdet under det halva sekel som har gått sedan dess.

I Tveta firade man sin kyrkas 300-årsjubileum, vilket betyder att det i år bör vara 350-årsjubileum.

I Häljebol avslutades en epok. Det skedde när det i slutet av året för sista gången hölls ting i Häljebols tingshus.

För Häljebols tingshus avslutades en epok 1970. Då hölls ting för sista gången i tingshuset.
För Häljebols tingshus avslutades en epok 1970. Då hölls ting för sista gången i tingshuset. Foto: Sven-Erik Dahlström

Allt var inte frid och fröjd. I Säffle-Tidningen kunde man på vårkanten läsa rubriken ”Håll efter fridstörarna”. Den handlade om buslivet i centrum, som betecknades som ”värre än i Stockholms tunnelbana”. Annars var det nog mest optimism som rådde i Säffle för 50 år sedan. Säffle växte och förberedde för storkommun.

Sven-Erik Dahlström

Artikeltaggar

lokalhistoriaNöje/Kultur

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.