Hoppa till huvudinnehållet

Minns ni vad som hände för 25 år sedan?

Publicerad:
Betlehemskyrkan var riven. Grannhusen likaså. På den frigjorda marken startades ett bygge. Där skulle Kaptensgårdens serviceboende snart komma på plats.
Betlehemskyrkan var riven. Grannhusen likaså. På den frigjorda marken startades ett bygge. Där skulle Kaptensgårdens serviceboende snart komma på plats. Foto: S-E Dahlström

Vad minns ni av året 1995? Det har gått 25 år sedan dess. Det är naturligtvis en lång tid, men det som hände då känns ändå inte så avlägset. Ibland förvånas man över att tiden gått så snabbt. Vi kan göra en återblick och titta närmare på vad som hände i Säffle 1995.

En viktig händelse var byggstarten för det som skulle bli Kaptensgården i hörnet av Hamngatan och Kaptensgatan. Betlehemskyrkan och dess grannhus var redan rivna och bygget kunde starta. Samtidigt togs beslut om att bygga en ny gymnasieskola i Säffle. 27 miljoner skulle den få kosta. Det handlar förstås om Herrgårdsgymnasiet. I oktober skulle grunden för bygget vara lagd.

I Värmlands Nysäter lades grunden till det som skulle bli Gillbergadalens mejeri. Det blev emellertid ett bygge med förhinder. Bygget stoppades av banken, men i slutet av året löstes problemen och bygget kunde återupptas.
I Värmlands Nysäter lades grunden till det som skulle bli Gillbergadalens mejeri. Det blev emellertid ett bygge med förhinder. Bygget stoppades av banken, men i slutet av året löstes problemen och bygget kunde återupptas. Foto: S-E Dahlström

Det byggdes i Värmlands Nysäter också. Där skulle det startas ett nytt mejeri. Det började planenligt, men sedan blev det stopp. Banken slog till bromsen när det visade sig att kalkylerna inte höll. I ett halvt år stod bygget stilla innan det lagom till jul löste sig och mejeribygget kunde återupptas.

Ett bygge av annat slag satte också prägel på centrum. Stortorget var uppgrävt under några månader innan det kunde återinvigas på höstkanten. Då hade torget fått det utseende som det fortfarande har.

Protesterna hjälpte

Även för 25 år sedan stod politikerna inför besparingskrav. Ett förslag väckte starka känslor. Det var förslaget om att lägga ned deltidsbrandkårerna i Svanskog och Värmlands Nysäter. Det hölls stormöten i Svanskog och Långserud och 2 200 personer skrev på namnlistor med protest mot planerna. Trycket på politikerna blev för hårt. Kommunfullmäktige beslutade med bred majoritet att deltidsbrandkårerna skulle vara kvar.

Säffleoperan spelade Lilla Helgonet med bland annat Thor Zachrisson och Frida Bergh. Samtidigt var Säffleoperans existens hotad. Utan kommunalt stöd skulle verksamheten gå i graven. Det blev fortsatt bidrag, men det hängde på en enda röst i kommunfullmäktige.
Säffleoperan spelade Lilla Helgonet med bland annat Thor Zachrisson och Frida Bergh. Samtidigt var Säffleoperans existens hotad. Utan kommunalt stöd skulle verksamheten gå i graven. Det blev fortsatt bidrag, men det hängde på en enda röst i kommunfullmäktige. Foto: S-E Dahlström

Betydligt jämnare omröstning blev det när frågan om anslag till Säffleoperan skulle avgöras. Socialdemokraterna och vänsterpartiet sade nej till ett anslag på en halv miljon. Utan det stödet skulle Säffleoperan gå i graven. Den borgerliga majoritetens röster räckte inte för att rädda Säffleoperan. Miljöpartiets två ledamöter var vågmästare och skulle avgöra omröstningen. Erling Törnqvist röstade nej till anslag, men partikollegan Ove Edman röstade ja. Därmed levde Säffleoperan vidare med en rösts övervikt.

Året innan hade Sverige röstat för att gå med i EU. 1995 hölls det EU-val. Säfflebornas intresse för det valet var dock svagt. Bara en tredjedel av alla röstberättigade röstade och det blev ett annorlunda valresultat. Jämfört med kommunvalet året innan tappade socialdemokraterna tre av fyra väljare. Lika illa gick det för centerpartiet. Miljöpartiet, som i kommunvalet fått 3,8 procent av rösterna blev nu näst största parti med 21,8 procent. Man kan säga att det var soffliggarnas val.

Vikingar invaderade

Vikingar intog Säffle under några sommardagar. En vikingafest lockade cirka 5 000 besökare och i kanalen kunde vikingaskepp beskådas. Dock inte vikingaskeppet Glad med hemmahamn i Nysäter. Det fanns inte ännu. Vikingaskeppsbygget i Nysäter kom igång först på hösten detta år.

Ett av de stora arrangemangen för 25 år sedan var Vikingaveckan. Till den speciella vikingafesten kom cirka 5 000 besökare och flera vikingaskepp sågs i kanalen. Lite senare samma år påbörjades i Nysäter byggandet av vikingaskeppet Glad.
Ett av de stora arrangemangen för 25 år sedan var Vikingaveckan. Till den speciella vikingafesten kom cirka 5 000 besökare och flera vikingaskepp sågs i kanalen. Lite senare samma år påbörjades i Nysäter byggandet av vikingaskeppet Glad. Foto: S-E Dahlström

Ett annat publikdragande arrangemang var bondemarknaden. By byalag hade tagit över arrangemanget och flyttat bondemarknaden till Sund. Besökarna räknades i tusental. Denna bondemarknad blev ursprunget till det som numera är Värmlandsnäs skördefest, så man kan säga att bondemarknaden fick en god fortsättning.

Ett publikarrangemang av annat slag hölls i Sagabiografen. Det var Hep Stars som gav konsert. Många minns säkert den konserten. Äldre personer minns kanske också första gången som Hep Stars besökte Säffle. Det hände 29 år tidigare så 1995 års besök hade redan hunnit få lite nostalgikänsla.

En annan artist som uppträdde på Saga 1995 var Björn Afzelius. I Sifhällatomtarna dök en ny medlem upp, självaste Robert Wells.

Säffle fick också sin första riktiga pub. Det skedde när Galna Tuppen öppnade på höstkanten.

Motorvägen öppnades

En efterlängtad invigning hölls i oktober. Det var visserligen lite utanför Säffles kommungräns, men tillräckligt nära för att man kunde bortse från detta. Motorvägen mellan Valnäs och Slottsbron öppnades för trafik.

Tingvallastrand mellan före detta Seffle Motorverkstad och Bryggaren dominerades för 25 år sedan av båtbyggeriet. Snart skulle det förändras. Året därpå brann båtbyggeriet ned. 1995 fanns även Manbyvillan kvar. Idag ser det helt annorlunda ut.
Tingvallastrand mellan före detta Seffle Motorverkstad och Bryggaren dominerades för 25 år sedan av båtbyggeriet. Snart skulle det förändras. Året därpå brann båtbyggeriet ned. 1995 fanns även Manbyvillan kvar. Idag ser det helt annorlunda ut. Foto: S-E Dahlström

I Säffle tvistade man om var en ny sträcka av 45:an skulle dras fram och var en ny bro över älven skulle kunna byggas. Det var inte bara delade meningar partierna emellan utan också inom partierna. När kommunfullmäktige skulle besluta om sin åsikt i frågan inträffade det ovanliga att ungefär hälften av ledamöterna lade ned sina röster. Med facit i hand kan man konstatera, att alla planer och diskussioner inte ledde till något. Ingen ny bro och ingen ny sträckning har det blivit under de 25 år som gått sedan dess.

En ny skolbyggnad var under uppförande 1995. Det var Herrgårdsgymnasiets nybygge som pågick. Nu skulle Säffle hämta hem sina gymnasieelever från Åmål och starta teoretiska program vid sidan av de yrkesinriktade.
En ny skolbyggnad var under uppförande 1995. Det var Herrgårdsgymnasiets nybygge som pågick. Nu skulle Säffle hämta hem sina gymnasieelever från Åmål och starta teoretiska program vid sidan av de yrkesinriktade. Foto: S-E Dahlström

En uppmärksammad fastighetsaffär blev klar mot slutet av året. Krokstad herrgård hade varit till salu några år sedan Nordiska Bibelinstitutet hade lagts ned. Nu sålde ägaren Greater Europe Mission egendomen till den religiösa föreningen Sanningens Ord för 3,1 miljoner kronor. Det skulle visa sig bli ett kort mellanspel mellan NBI och de norska ägare som senare skulle ta över med turism som huvudinriktning.

Jubel i Långserud

Av annat som hände för 25 år sedan kan bland annat nämnas, att Långseruds skola segrade i Vi i femman. Prispengarna användes senare till en skolresa till Island där eleverna bland annat fick träffa Islands president.

I en TV-sänd final i Vi i femman stod till slut Långseruds skola som delad segrare. Anna Maria Andersson, Rebecca Arnerlöf, Emma Gauffin och Martin Jonsson kunde jubla framför domaren Lennart Edberg
I en TV-sänd final i Vi i femman stod till slut Långseruds skola som delad segrare. Anna Maria Andersson, Rebecca Arnerlöf, Emma Gauffin och Martin Jonsson kunde jubla framför domaren Lennart Edberg Foto: S-E Dahlström

Planerna på en folkracebana vid Krokstad fick klartecken sedan regeringen hade avslagit besvär mot projektet. Banan används som bekant fortfarande.

Bibliotekshuset såldes av Säfflebostäder till Säffle kommun. Anledningen var att huset skulle byggas om. Det var den ombyggnaden som gav huset och biblioteksentrén det nuvarande utseendet.

De som hade pengar på banken 1995 kunde glädja sig åt att få ränta på kontot. En annons i ST visar att man på kapitalkonto fick 6,5 procent för insättning upp till 50 000 kr, 7,5 procent upp till 100 000 kr och hela 8 procent om det fanns över 100 000 kronor på kontot. Men det förstås, det kostade samtidigt mycket att låna också…

I maj 1995 invigdes en ny boulebana i Furuskogsparken. Många var på plats för att prova på och invigningstalare var nämndordföranden Bror Nordkvist till höger.
I maj 1995 invigdes en ny boulebana i Furuskogsparken. Många var på plats för att prova på och invigningstalare var nämndordföranden Bror Nordkvist till höger. Foto: S-E Dahlström

Till sist måste vi nämna att Somashallen fick celebra gäster. De som vet något om ishockeyhistoria känner igen namnen Vaclav Nedomansky, Peter Stasny, Jiri Hrdina, Anders Hedberg, ”Kenta” Nilsson, Anders Kallur, Willy Lindström, Inge Hammarström, Tommie Bergman, Dan Labraaten och Thomas Gradin. Vad gjorde alla dessa ex-stjärnor i Säffle? Jo, de var här som talangscouter för NHL-klubbar. I Somashallen spelades nämligen en juniorlandskamp mellan Sverige och Finland.

Sven-Erik Dahlström

Artikeltaggar

lokalhistoriaNöje/KulturSäffle kommun

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.