Hoppa till huvudinnehållet

Svensk storseger och drömstart i EM

Publicerad:
Målvakten Andreas Palicka, som själv gjorde två mål på långskott mot tom målbur, jublar under Sveriges lyckade EM-premiär mot Schweiz.
Målvakten Andreas Palicka, som själv gjorde två mål på långskott mot tom målbur, jublar under Sveriges lyckade EM-premiär mot Schweiz. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Sverige fick en kanonstart i EM på hemmaplan. Det blev seger med hela 34–21 mot Schweiz, efter 20–13 i paus, inför ett gult publikhav i Scandinavium. Segern grundlades i första halvlek, med försvarsspelet och målvakten Andreas Palicka i fokus.

Bästa målskyttar i Blågult var Kim Ekdahl du Rietz, Jerry Tollbring och Andreas Nilsson, med sex mål vardera.

Schweiz var ett steg före i målgörandet under matchens första minuter. Men Sverige vände 2–3 till 6–3 efter knappt åtta minuter.

Sedan började Schweiz spela med sju utespelare i anfall. Spelsättet gav en handfull mål för de rödvita under första halvlek. Men Sverige gjorde lika många när man fick kontra, eller skjuta, mot en schweizisk målbur där målvakten inte fanns på plats.

Mål av Palicka

Bland annat gjorde målvakten Andreas Palicka två mål i rad med skott över hela planen när hemmalaget ryckte till 11–5.

Schweiz offensiva spel bidrog till att första halvlek blev en målfest. Men Sverige var det bättre laget, och gick till pausvila med 20–13 i ledning. Niometaren Kim Ekdahl du Rietz och vänsterkantens Jerry Tollbring var bästa målskyttar så långt med fem vardera.

Samtidigt var Andreas Palicka utmärkt i det svenska målet – med 18 räddningar på 38 skott var han 47-procentig.

– Det var inte lätt att stå i mål. Det har varit en sjuk press på oss inför matchen, man har stängt in sig i bubblan i typ tio dagar och väntat. Det fanns en liten risk för överladdning men jag tycker att det landade precis lagom och att vi lyckades sätta ett extremt bra kollektiv, säger Palicka till TV6 och fortsätter:

– Det är lite overkligt. Jag ser Göteborg som min hemstad (efter åren i Redbergslid), att det är helt gult och blått på läktaren... det är overkligt. Det är lite därför man spelar, adrenalinkicken. Det är helt fantastiskt, jag har väntat så länge på det här och är överlycklig över att vara en del av det. Jag kommer sova gott i natt.

Slovenien nästa

Andra halvlek fortsatte med Sverige i klar ledning. Schweiz lyckades inte knappa in mer än marginellt. Till slut drog hemmalaget ifrån till en storseger.

– Väldigt trevligt. Jag är glad att vi fick en relativt lugn kväll. Vi fick många lätta kontringsmål och då är det lätt att spela handboll, säger Kim Ekdahl du Rietz till TV6.

Gruppspelet fortsätter för Sverige på söndag. Då ställs Blågult mot Slovenien, där Ljubomir Vranjes är förbundskapten. Det blir troligen en tuffare uppgift. Slovenien slog Polen med 26–23 i sin första match på fredagen.

Micke Larsson/TT

Artikeltaggar

Handboll

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.