Hoppa till huvudinnehållet

Sverige möter Schweiz i EM-premiären

Publicerad:
Landslaget tränar i Scandinavium inför EM-premiären på fredag.
Landslaget tränar i Scandinavium inför EM-premiären på fredag. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Scandinavium i Göteborg är utsålt när svenska handbollsherrarna för första gången på nio år spelar en mästerskapspremiär på hemmaplan. Schweiz står för motståndet i EM-premiären och allt annat än svensk seger är en besvikelse.

Följ vår direktrapportering från matchen här!

Så avgörs EM: Pågår 9–26 januari i Sverige, Norge och Österrike. Totalt deltar 24 lag, som delats in i sex grupper. Gruppspelen avgörs i Göteborg, Malmö, Wien och Graz samt i Trondheim (två grupper). Mellanrundorna spelas i Malmö respektive Wien, finalspelet avgörs i Stockholm.

Gruppspelet: Sverige (EM-silver 2018) spelar i Göteborg mot Schweiz (fredag), Slovenien (söndag) och Polen (tisdag). De två bästa lagen går vidare till mellanrundan, som för den svenska gruppens del avgörs i Malmö.

Skadeläget: Det har funnits orosmoln kring Albin Lagergrens medverkan. Högernian, som haft problem med en fot, är den ende vänsterhänte spelaren i truppen och en av nyckelspelarna. Han missade de båda genrepen, men ska vara spelklar till premiären.

Motståndet: Schweiz har inte spelat EM sedan 2006, då alplandet var värdnation för turneringen. Historiskt sett finns dock en del framgångar, som fjärdeplatsen på VM 1993. Laget anförs av veteranen Andy Schmid (843 mål på 177 landskamper), till vardags lagkamrat med bland andra de båda svenska landslagsmålvakterna i tyska Rhein-Neckar Löwen.

Sveriges trupp: Målvakter: 12 Andreas Palicka, 20 Mikael Appelgren. Utespelare: 5 Max Darj, 6 Philip Henningsson, 9 Jerry Tollbring, 11 Daniel Pettersson, 17 Simon Jeppsson, 22 Lucas Pellas, 23 Albin Lagergren, 24 Jim Gottfridsson, 25 Linus Arnesson, 35 Andreas Nilsson, 36 Jesper Nielsen, 60 Kim Ekdahl du Rietz, 62 Valter Chrintz, 65 Lukas Nilsson.

Schweiz trupp: Målvakter: 16 Nikola Portner, 31 Aurel Bringolf. Utespelare: 2 Andy Schmid, 3 Lucas Meister, 4 Lenny Rubin, 8 Michal Svajlen, 9 Marvin Lier, 11 Roman Sidorowicz, 14 Lukas von Deschwanden, 15 Nicolas Raemy, 17 Samuel Röthlisberger, 18 Dimitrij Küttel, 20 Luka Maros, 25 Nik Tominec, 27 Maximilian Gerbl, 34 Alen Milosevic, 36 Philip Novak.

Artikeltaggar

Handboll

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.