Hoppa till huvudinnehållet

Så låter rimfrost och vintervemod

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Julen varar ej till påska. På måndag ska gran vara väck och bjällerklanget tystat. Saknaden är påtaglig för en som undertecknad, som behöver allt skoj och glam hon kan få för att uthärda denna årstid. För i januari är det ännu så mycket vinter kvar. Inte sällan är det först efter årsskiftet som vargavintern kommer, med tunga snöfall, nariga näsor och frusna sjöar. Ett tillstånd vars sista kvarlevor kan klamra sig fast ända in i april. Finns det inget lyssningsbart för denna långa period? Musik som hjälper en genom mörkret och som är vintrig utan att vara julig? Klart att det gör. Här är tio (snö)spår på min vinterrepertoar.

A Hazy Shade of Winter - Simon & Garfunkel

Jag har alltid beundrat konstnärer som lyckas säga mycket med det lilla. Till den kategorin hör definitivt Simon & Garfunkel. A Hazy Shade of Winter bjuder på en rejäl dos av vad många känner igen som "årskiftesångest". En sån där stund när man har en paus från vardagsjäkt och först då har tid att reflektera över vad man har gjort med sin tid och om man verkligen lever livet som man vill. Som tur är ges också en påminnelse om att det aldrig är för sent att vända blad och en kick i baken att bara köra. Maximal livsfilosofi på drygt två minuter!

Vintersaga, Amanda Bergman

Många artister har sjungit in denna gamla Ted Ström-pärla, vars mest kända strof odiskuterbart är "det är då som det stora vemodet rullar in". Jag väljer Amanda Bergmans version, för en extra frostbeslöjad andedräkt när det sjungs om hur folk i hela vårt avlånga land försöker sträva på med sitt vardagsliv i smällkalla vintern, men årstidens kärvhet lämnar ingen opåverkad i själen. Lär dig den här texten och du kommer dessutom att ha ett oslagbart försprång i att lösa ledtrådarna i På Spåret - en av få ljusglimtar med vintern.

In the Ghetto, Elvis Presley

Medan snön faller en kall och grå morgon i Chicago föds ett gossebarn i slummen. Hans mor gråter, och det inte av lycka. Frågan är om tårarna handlar mest om de nuvarande svårigheterna att ta hand om en bebis, eller att hon förstår att uppväxtvillkoren dömer honom att bli "en arg ung man en dag". Kölden river både utom- och inombords.

Cold Weather Blues - Muddy Waters

Brrr! Termometern har nästan frusit fast på fönstret när den visar - 20. I dag går vi inte ut. Vi skruvar upp elementet, går i ulliga tofflor och lyssnar på Muddy Waters.

The Chain - Fleetwood Mac

Nu rustar vi för krig. Mörkret kastar sin tunga filt över oss och flingor sprutlackerar oss i ansiktet så att bara en kort promenad till mataffären känns som en extremsport, men vi Fortsätter. Bara. Framåt. Vi får inte låta vintern bryta ner oss. The Chain sätter in reservkraften.

Turn Me On - Norah Jones

Att överleva vintern stavas mys. Tänd ljus, häll upp ett glas med något gott och sjunk ner i ett varmt bad ihop med Norah Jones. Hennes musik, alltså.

Norrland - Janne Schaffer

När jag var liten trodde jag att Norrland var ungefär som Nordpolen. Evig vinter, med dramatiskt snölandskap, svischande hundspannar och kanske ett och annat mäktigt sagoväsen som man bara kan se om man har rätt ögon för det. Så är det ju inte – men i detta stycke är det så. Visst hör du det?

Heartbeats - José Gonzalez

Ibland sker ett möte – hur flyktigt och oväntat det än må vara – som kan räcka för att väcka en ur vinterdvalan. En natt tillbringad under samma täcke, ett vänligt ansikte bland hängande huvuden på morgonbussen, en utsträckt hand från en som du inte ens räknade som din vän. Jag har varit med om det, du har varit med om det. Den här låten är till oss.

First Aid Kit – Klara och Johanna Söderberg – har skrivit en av tidernas bästa vintriga låtar, enligt Säffle-Tidningens krönikör.
First Aid Kit – Klara och Johanna Söderberg – har skrivit en av tidernas bästa vintriga låtar, enligt Säffle-Tidningens krönikör. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Fireworks - First Aid Kit

Fyrverkerier hör vintern till, liksom melankoli. Har du någonsin befunnit dig på vad som borde vara en glad tillställning – kanske en nyårfest med god mat och sprakande fyrverkerier – och samtidigt känt dig helt övergiven? Det har nog First Aid Kit.

Vincent (Starry, starry night) - Don McLean

Så kommer de där ögonblicken då till och med en vinterhatare upplever små stunder av förundran. Som när man kliver ut i farstun och möts av en stjärnhimmel så gnistrande och kristallklar att man förstår varför de som lyckats avbilda den – som Vincent van Gogh – blivit lika odödliga som motivet.

Dessa låtar, och många fler, finner ni i spellistan Stjärnklart och frostnupna tår på Spotify.

Artikeltaggar

First Aid KitKrönikorSäffle