Hoppa till huvudinnehållet

Varslen de högsta sedan 2014

Publicerad:

Arbetslösheten fortsätter att stiga och ligger nu på den högsta nivån på två år, enligt Arbetsförmedlingen.

Uppsägningarna har inte varit så många sedan 2014.

Färre nya jobb, fler som söker och fler som blir av med jobbet. Det är den enkla matematiken bakom trenden att arbetslösheten i fjol vände upp för första gången på länge. I slutet av 2019 hade antalet inskrivna arbetslösa hos landets arbetsförmedlingar ökat med 29 000 till 374 000 jämfört med ett år tidigare.

Ökar mest för kvinnor

Uppgången är bred och gäller alla grupper, såväl inrikes som utrikes födda, unga som äldre, kvinnor och män.

Som andel av arbetskraften har arbetslösheten stigit till 7,2 procent, enligt myndighetens trendvärden. Man får backa till februari 2018 för att hitta en högre siffra. För kvinnor har arbetslösheten inte varit så hög, 7,1 procent, sedan början av 2016.

Varselstatistiken är också trendmässigt i stigande. Uppsägningarna, i form av varsel under slutet av 2019, har inte varit så många sedan mitten av 2014, enligt Arbetsförmedlingens statistik, baserat på trendvärden.

Här är kvinnorna som ska pressa arbetslösheten. Från vänster arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) och nytillträdda generaldirektören Maria Mindhammar. Arkivbild.
Här är kvinnorna som ska pressa arbetslösheten. Från vänster arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) och nytillträdda generaldirektören Maria Mindhammar. Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT

Hyfsat bra fortfarande

Men, arbetsmarknaden är fortfarande god. Det är trots allt relativt lätt att hitta nytt arbete, enligt Arbetsförmedlingens jobbprognoser – i alla fall om den arbetssökande är beredd att bredda sig, yrkesmässigt eller geografiskt. Bilden bekräftas av andra organisationer som hanterar jobbförmedling och stöd, exempelvis TRR och TSL.

"Under de senaste åren har jobbtillväxten historisk sett varit stark, och dämpas nu från höga nivåer", skriver Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, i en kommentar.

Mest har arbetslösheten ökat i Södermanland det senaste året, plus 0,9 procentenheter, ett län som också har den högsta andelen i hela landet, 10,2 procent. Näst högst arbetslöshet har Gävleborg, 10,1 procent. Lägst andel arbetssökande har Västerbotten, 5,8 procent.

Olle Lindström / TT

Fakta: Arbetslöshet – snittsiffror 2019
Inskrivna arbetslösaAntalArbetslöshetsnivå
Totalt349 1737,0 %
Kvinnor167 1506,9 %
Män182 0237,0 %
Ungdomar 18-24 år46 2128,6 %
Inrikes födda147 9393,7 %
Utrikes födda201 235 19,1 %
Källa: Arbetsförmedlingen

Artikeltaggar

ArbeteArbetsförmedlingenArbetslöshetSverigeVarsel

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.